Quiche met champignons, spinazie, tijm en oude kaas… Dat klinkt als de perfecte hartige taart met champignons voor deze tijd van het jaar. Een heerlijke vegetarische quiche met de smaken van de herfst. Al kun je dit gerecht wat mij betreft het hele jaar door serveren hoor, dat kun je natuurlijk zelf bepalen!
Maar, nu we richting de koudere maanden van het jaar gaan, is het wat mij betreft weer tijd voor comfort food. En bij comfort food denk ik al heel gauw aan hartige taarten of quiches. What’s in a name! Een quiche met champignons en spinazie deel ik vandaag met je, heerlijke als vegetarische lunch of avondmaaltijd.
Verschil quiche en hartige taart?
Als je mij vraagt naar waar ik aan denk bij herfst recepten, dan denk ik hartige taart. Of quiche. What’s in a name zou je zeggen… Nou, ik heb het even opgezocht maar het is dus zo dat een quiche altijd een hartige taart is, maar een hartige taart niet per sé altijd een quiche. Snap je het nog?
Een quiche heeft altijd een open bovenkant en wordt gemaakt met room en eieren. Een hartige taart kan elke taart zijn die hartig is…. Mij maakt het niet uit, ik ben dol op hartige taart recepten en kan ook eindeloos blijven variëren. Omdat ik het zo ideaal vind dat er een hele maaltijd in 1 op tafel staat en de oven het meeste werk doet!
Quiche met champignons en spinazie
Nu dat duidelijk is, kunnen we aan de slag met deze quiche met champignons en spinazie. In dit recept voor hartige taart gaan verschillende paddenstoelen, waaronder dus kastanje champignons, maar ik voeg ook oesterzwammen toe. Kastanjechampignons bevatten minder vocht dan gewone witte champignons en zijn ook wat intenser qua smaak. Ideaal dus om in een quiche te verwerken!
Omdat ik altijd hou van lekker veel groenten in mijn recepten, voeg ik ook nog weer spinazie toe aan deze vegetarische quiche. Ook spinazie bevat veel vocht – net als champignons dus – dus het is belangrijk dat je de vulling voor deze paddenstoelen taart van tevoren even in de pan opbakt en goed laat uit lekken.
Sowieso is het voor het bakken van een quiche of hartige taart waarbij de vulling veel vocht bevat – vaak in de groenten die je gebruikt – goed om deze eerst in de pan klaar te maken. Dan kun je de vulling nog even laten uitlekken in een vergiet.
Om te voorkomen dat de bodem van de quiche nat blijft, prik ik altijd met een vork wat gaatjes in de bodem én voeg ik altijd wat havermout toe. Een natuurlijke vocht-opnemer en ideaal om een krokante quiche klaar te maken!
Hartige taart recept
Ben je nog op zoek naar een vegetarisch hartige taart recept, dan is deze quiche met champignons en spinazie dus voor jou. Er staan nog veel meer quiche recepten op de blog die ook vegetarisch zijn. Wat dacht je van een quiche met pompoen, spinazie en oude kaas. Of een quiche met broccoli, spinazie en feta.
Erbij serveer ik zelf graag nog een frisse salade of ik zet er een kommetje soep bij op tafel. Heb je nog een stuk quiche over? Geen probleem, de volgende dag smaakt deze vaak nog lekkerder en kun je de hartige taart even opwarmen als makkelijke lunch!
Meer recepten met champignons:
Het is herfst en bij dit seizoen hóren champignons en andere paddenstoelen. Kun je wel wat inspiratie gebruiken voor makkelijke recepten met champignons, denk dan eens aan:
- Truffel risotto met gemengde paddenstoelen
- Pasta met champignons en spinazie
- Romige champignonsoep met kastanjechampignons
- Kastanje champignons uit de oven
- Wraps met pulled champignons
Nodig
- Vork
- Zeef
Ingrediënten
- 1 rol quiche deeg (vers)
- 250 gram kastanjechampignons
- 150 gram oesterzwammen
- 200 gram verse bladspinazie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 4 takjes verse tijm
- 4 eieren
- 100 ml plantaardige room
- 75 gram oude kaas (geraspt)
- 3 eetlepels havermout
- scheutje olijfolie (om in te bakken)
- peper
- zout
Bereiden
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Borstel de kastanjechampignons schoon en snij deze samen met de oesterzwammen fijn. Ris de blaadjes tijm van de takjes.
- Verwarm wat olie in de koekenpan en fruit hier de ui in aan, pers de knoflook hierbij uit. Voeg dan de paddenstoelen toe en bak zo'n 8 minuten mee tot de champignons en oesterzwammen goed gaar zijn en het meeste vocht eruit is.
- Voeg de spinazie toe en laat slinken. Zet het vuur uit en schep de vulling voor de quiche met champignons in een zeef en laat verder uitlekken.
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de quichevorm in en bekleed de vorm met het quiche deeg. Ik gebruik graag kant-en-klaar vers quichedeeg, maar met bladerdeeg zou je deze quiche ook kunnen maken.
- Prik met een vork gaatjes in de bodem van de quiche en bestrooi dan met de havermout.
- Tik de eieren boven de mengkom en kluts ze met de plantaardige room. Breng op smaak met peper en zout en verse tijm. Voeg ook 50 gram van de geraspte oude kaas toe en roer goed door.
- Schep de paddenstoelen - spinazie vulling in de quichevorm en schenk hier het ei-mengsel overheen.
- Bestrooi de quiche met champignons met het restje oude kaas en schuif de quiche dan zo'n 30-40 minuten in de warme oven. Wanneer de quiche klaar is, is de bovenkant mooi goudbruin en de vulling stevig gestold. Eet smakelijk!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor quiche met champignons en spinazie? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door: Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.
1 reactie
Goedemiddag, welke plantaardige room gebruik je?
Ik ben fan van je recepten!
Een inspiratiebron voor mij.
Groet van Elly