Quiche Lorraine met prei en gruyère – een klassiek Frans gerecht met natuurlijk mijn eigen twist! Ik ben gek op quiches, vooral omdat ze zo makkelijk zijn om te maken, perfect zijn om restjes groenten in te verwerken én er altijd feestelijk uitzien. Dit recept voor quiche Lorraine is echt zo’n allemansvriend en echt altijd goed!
Nu we richting Pasen gaan en er weer van die gezellige brunchmomenten op de planning staan, deel ik graag mijn favoriete recept voor quiche Lorraine met je. En hoewel een klassieke quiche Lorraine officieel zonder groente wordt gemaakt, voeg ik er met liefde prei aan toe. Want zeg nou zelf: een beetje extra groenten is altijd een goed idee, toch?
Recept quiche Lorraine met prei
Deze hartige taart is gebaseerd op het traditionele recept voor quiche Lorraine met spekjes en room, maar krijgt door de toevoeging van gebakken prei en romige Gruyère een nog rijkere smaak. Ook voeg ik extra eiwitten toe aan dit recept voor deze klassieke quiche door cottage cheese door de eieren te kloppen.
Gruyère is trouwens echt de perfecte kaas voor quiche: hij smelt prachtig, heeft net genoeg pit en zorgt voor dat typische Franse gevoel bij elke hap. En die prei? Die geeft een fijne, milde smaak die heerlijk combineert met het zoutige van het spek en de romigheid van de vulling. Een gouden combinatie als je het mij vraagt!
Quiche Lorraine maken
Het fijne aan dit recept is dat je het prima een dag van tevoren kunt maken. Even opwarmen in de oven en je zet in no time een feestelijke quiche op tafel. Perfect dus voor een uitgebreid paasontbijt of -brunch, maar ook gewoon op een doordeweekse avond met een frisse salade ernaast. Deze quiche met prei en gruyère is echt comfort food in Franse stijl. En geloof me: als je ‘m eenmaal zelf hebt gemaakt, wil je nooit meer terug naar een kant-en-klare variant.
Voor deze quiche gebruik ik hartige taartdeeg of vers bladerdeeg, afhankelijk van wat ik in huis heb. De prei bak ik even zachtjes aan in het vet van de spekjes en laat ik daarna uitlekken, zodat de bodem straks niet zompig wordt. Mijn tip: bestrooi de bodem van de quiche met wat havermout, dat zorgt voor een krokante bodem. Dan meng ik de eieren met cottage cheese en geraspte gruyère, voeg ik de spekjes toe en giet ik alles in de vorm. De oven doet de rest! Serveer de quiche lauwwarm of koud, net wat jij lekker vindt.
Meer quiche inspiratie?
Na het maken van dit recept voor quiche Lorraine nog op zoek naar meer inspiratie voor hartige taart of quiche recepten? Probeer dan ook eens een van deze gerechten, ik weet zeker dat je ze ook te gek vindt!
- Quiche met asperges en ham
- Quiche met zalm en spinazie
- Quiche met broccoli, spinazie en feta
- Mini quiche met zalm en asperges
- Quiche met courgette en spek

Nodig
- Zeef
Ingrediënten
- 1 rol vers bladerdeeg
- 200 gram spekreepjes
- 4 eieren
- 75 gram cottage cheese
- 75 gram Gruyere (geraspt)
- 2 prei
- 2 el havermout
- snuf peper
- snuf zout
- boter (om in te vetten)
Bereiden
- Verwijder de buitenste bladen van de prei en snij de prei in fijne ringen. Spoel eventueel zand op de prei even uit onder de kraan.
- Verwarm de koekenpan, voeg geen olie of boter toe en bak de spekreepjes krokant. Giet eventueel het overtollig vet af.
- Voeg de prei toe aan de pan met spekreepjes en bak mee tot deze geslonken is. Laat het spek-prei mengsel uitlekken in een zeefje.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de quichevorm in met een beetje boter en bekleed deze met het verse bladerdeeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem van de quiche en bestrooi de bodem met wat havermout.
- Klop de eieren los met de cottage cheese en voeg 50 gram Gruyere toe. Breng op smaak met een snuf peper en zout.
- Vul de quichevorm met het spek-prei mengsel. Schenk hier het luchtig geklopte ei-mengsel overheen.
- Strooi tot slot het restje Gruyere over de quiche Lorraine en schuif deze voor 25 minuten de warme oven in.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor quiche Lorraine? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door: Renske van Buren.