Provencaalse groentengratin. Dit is dus zo’n gerecht dat hier regelmatig op tafel verschijnt. Ideaal wanneer je wat groenten en vlees over hebt, want zo heb je eenvoudig een maaltijd op tafel staan. Tot mijn grote schrik kwam ik er laatst achter dat deze ovenschotel nog helemaal niet op Mind Your Feed staat.
Wat een schande, dit is nou echt een MYF recept! Dus vandaag deel ik dit recept voor Provençaalse groentengratin met geitenkaas graag met je. Voor mij is het al op veel avonden een echte lifesaver én timesaver geweest!
Provençaalse groentengratin
Voor dit recept kun je eigenlijk alle groenten gebruiken die je nog hebt liggen of die je nog geen bestemming hebt gegeven. Wanneer ik geen tijd heb om uitgebreid te koken, of even totaal geen inspiratie heb – komt ook wel eens voor – dan is deze groentengratin een uitkomst.
Niet meer over nadenken, ovenschaal vullen met groenten en aardappelen, hup de oven in en in de tussentijd kun je ook nog de keuken opruimen. Ha, is dat even goed bedacht!
Ik weet eigenlijk niet eens of deze ovenschotel wel gratin genoemd mag worden, want volgens mij hebben de Fransen daar zo hun eigen regeltjes voor…. Maar goed, het is dan ook geen echte gratin, want ik maak hem net even anders.
Ik gebruik plantaardige room in plaats van slagroom en ik vind het heerlijk om geitenkaas te gebruiken, daarmee geef je de groenten en aardappels wat extra pit. Of de eieren er officieel ook in thuis horen…volgens mij niet, maar ik vind het wel erg lekker!
Nodig
Ingrediënten
- 800 gram Provençaalse wokgroenten
- 600 gram aardappels
- 300 gram rundergehakt
- 100 gram geitenkaas
- 100 ml plantaardige room
- 2 eieren
- peper
- zout
- olie (om in te vetten)
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Schil de aardappels en snij in plakjes van 0,5 cm dik. Doe de aardappelschijfjes in een pan, vul met water en breng aan de kook. Kook de aardappelschijfjes in 5 minuten beetgaar.
- Gebruik een wok of hapjespan om het gehakt rul te bakken. Voeg wanneer de gehakt rul is de Provençaalse groenten toe en bak nog 4 minuten mee. Breng op smaak met zout en peper.
- Vet de ovenschaal in met olie en bedek de bodem met een laag aardappelschijfjes. Maak nu een laag van het gehakt-groentenmengsel en dan weer een laag aardappelschijfjes. Ga door totdat de ovenschaal gevuld is en eindig met een laag aardappelschijfjes.
- Kluts de eieren en meng de room door de eieren. Schenk over de aardappels en het gehakt-groentenmengsel.
- Brokkel de geitenkaas en strooi over de bovenste laag aardappelschijfjes. Schuif de ovenschaal voor 30 minuten de oven in. Verdeel over 4 borden. Enjoy!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerGa je aan de slag met dit recept voor Provençaalse groentengratin met geitenkaas ? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
6 reacties
Ohhh, dit ziet er echt heerlijk uit, merci!
Lekker hoor! En het fijne aan zo’n ovenschotel is dat je er eerst even werk mee hebt, maar daarna kun je lekker achterover leunen tot het gaar is.
Gelijk gemaakt vanavond , het was heerlijk !
Klinkt heerlijk! Ga ik eens maken, met vegetarisch gehakt dan 🙂
Je website en foto’s zijn mooi geworden !
Heerlijk recept ook trouwens.
Groetjes Julie
Graag ontvang ik de recepten per mail zodat ik ze kan printen….