Zo, Pasen is voorbij. Laten we weer een beetje normaal gaan doen…. Of nou ja… Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik heb meer dan uitgebreid gegeten de afgelopen dagen. Het leek wel Kerst! Genoten van elke hap vind ik het vandaag tijd voor een heel eenvoudig – maar ook heel lekker! – groentesoepje. Volgende week hebben de meiden vakantie en zal het er ook niet zo gestructureerd aan toe gaan. Daarom nu deze preisoep met courgette en aardappel. Simpel maar smaakvol!
Het is hier in huis echt wel gewoonte om 1 keer per week soep te eten. Meestal komt dat omdat ik toch graag mijn koelkast even opruim en ik de restjes groente vaak het makkelijkst in een soep kwijt kan. En de andere keer weet ik ook gewoon even niet wat we moeten eten, en dus maak ik soep.
Vorige week was ik op een event waar ik deze preisoep al mocht proeven. Zelf was ik eigenlijk nooit op het idee gekomen om van prei soep te maken. Ik bedoel; prei is voor mij altijd zo’n vul-groente. Nog een extraatje aan een gerecht, om extra groenten toe te voegen.
Maar nu at ik dus een soep van prei. Ik werd enthousiast bij het idee, maar de eerste hap die ik nam stelde toch een beetje teleur. Veel en veel te zout. Dat moest anders…! En dus dook ik mijn keuken in. Ik maakte voor de Pasen al een hartig breekbrood met rozemarijn en Parmezaan. En toen ik stond te bedenken welke soep we daarbij gingen eten, dacht ik weer aan de soep op dat event. Zo gaan die dingen dus soms…
Preisoep met courgette en aardappel
Voor 1 flinke pan soep, circa 4 personen
- 500 gr prei
- 1 grote courgette
- 400 gr aardappels
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 100 ml (plantaardige) room
- 1 (groente) bouillonblokje
- 1 lt water
- 2 tl komijn
- 1,5 tl nootmuskaat
- 1 tl gedroogde tijm
- 1 tl gedroogde rozemarijn
- zwarte peper
- zout
- beetje olie om in te bakken
Nodig; vergiet, grote soeppan, staafmixer
Bereiden: Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon.
Snij de uiteinden van de prei en verwijder de buitenste bladeren. Snij daarna grove ringen van de prei. Was de prei in het vergiet en laat uitlekken.
Schil de aardappels en snij in blokjes. Verwijder de uiteinden van de courgette en snij in grove plakken.
Verwarm wat olie in de grote soeppan en fruit hier de ui in aan. Pers de knoflook uit boven de pan en bak even kort mee. Voeg daarna de prei, aardappel en courgette toe. Laat even meebakken.
Schenk 1 lt water bij de groenten en verkruimel het bouillonblokje boven de soeppan. Voeg de tijm en rozemarijn toe. Breng aan de kook.
Laat de groenten zo’n 10-15 minuten koken, tot de aardappels gaar zijn. Gebruik een staafmixer om de ingrediënten tot een gladde preisoep te maken.
Schenk nu de room bij de preisoep en breng verder op smaak met peper, zout, komijn en nootmuskaat.
Serveer met brood. Je kunt eventueel nog wat gerookte zalm of uitgebakken spekreepjes toevoegen voor extra bite. Enjoy!
Ga je aan de slag met dit recept voor preisoep met courgette en aardappel? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | Youtube
3 reacties
Heb dit recept vanochtend in mijn mailbox gekregen, ben meteen naar de supermarkt gegaan om de ingrediënten te halen. Heb ‘m vanavond op tafel gezet, wat een heerlijke soep! Ontzettend bedankt voor dit recept 🙂 vraag me alleen af wanneer de tijm en rozemarijn erbij moeten? Liefs Bo
Wat leuk om jouw enthousiaste reactie te lezen, dank je wel! Ik heb het recept even verduidelijkt, wanneer je de tijm en rozemarijn toevoegt heb ik er nu bijgezet. Thanks!
Heerlijk soepje! Vind deze nog lekkerder dan t andere courgette prei-soepje op je website.