Prei stamppot met gehakt…. Jémig wat wat het koud afgelopen dagen. Moest ik echt wel weer even aan wennen hoor… En dan vooral dat het ineens zo ijzig en guur was, brrrr…. Grote voordeel daarvan was dan wel weer dat ik mijn nieuwe winterjas eindelijk uit de kast kon trekken! En wat ik ook wel kan waarderen aan die frisse dagen is dat het weer legaal is om lekker vaak preistamppot te eten!
Nu staan er al verschillende stamppot recepten op de blog, maar ik vond het tijd voor weer wat nieuws. Een prei stamppot met broccoli en gehakt is het geworden. Super makkelijk en heel erg lekker! En dubbele win-win, lekker veel groenten op je bord, ook altijd goed. Dit is weer zo’n heerlijk stamppot recept, laat de koude dagen maar komen!
Prei stamppot met gehakt
Dit recept voor prei stamppot is eigenlijk niet mijn eigen recept. Alle credits gaan namelijk naar mijn lieve moeder! Regelmatig schuiven we daar op zondagavond aan om met het hele gezin te eten. De laatste keer maakte ze een heerlijke ovenschotel klaar met prei, gehakt en een dakje van aardapppelpuree. Lekker veel kaas erover heen, we hebben zitten smullen!
Toen ik haar vroeg om het recept bleek dat hartstikke simpel. De volgende dag kreeg ik nog een appje van haar…. Dat het eigenlijk nog lekkerder was om er een preistamppot van te maken… Top tip mam, en zo stond deze week ineens deze prei stamppot met broccoli en gehakt op tafel!
Meer stamppot recepten:
- Spinazie stamppot met gebakken rookworst
- Oosterse andijvie stamppot met pittige spek
- Rode kool stamppot met appel
- Broccoli stamppot met pesto
- Hutspot met knoflook en pittige ui
- Boerenkool stamppot met kip

Nodig
- 2x Pan
- Zeef
Ingrediënten
- 800 gram aardappelen (kruimig)
- 3 prei
- 1 broccoli (klein)
- 1 ui
- ½ rode peper
- 2 teentjes knoflook
- 300 gram rundergehakt
- 1 theelepel kerrie
- 1 theelepel nootmuskaat
- peper
- zout
- klont boter
- scheutje melk
- olie (om in te bakken)
- 75 gram oude kaas (geraspt)
Bereiden
- Schil de aardappels en snij in grove stukken. Doe de aardappels in een pan, vul deze met een laag water, zet op het vuur en breng aan de kook. Kook de aardappels in een minuut of 12-15 gaar en kruimig.
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Snij de peper doormidden, verwijder de zaadjes en snij daarna fijn.
- Verwijder het buitenste blad van de prei en snij de harde onderkant eraf. Snij de prei daarna in fijne ringen. Was de prei in een zeefje even onder de kraan.
- Snij de roosjes van de broccoli van de stronk. Doe deze in een pan, vul met een laagje water, zet op het vuur en kook de broccoliroosjes in zo’n 8-10 minuten gaar.
- Verwarm een drup olie in de wokpan en fruit hier de ui in aan. Voeg de rode peper toe en pers de knoflook uit boven de pan. Voeg het gehakt toe. Breng op smaak met peper, zout, kerrie en nootmuskaat. Voeg als laatste de prei toe en bak mee tot deze zacht is.
- Giet de aardappels en broccoli af en doe samen in de grootste pan. Voeg een flinke klont boter en een scheut melk toe en gebruik een pureestamper om een smeuïge puree te stampen.
- Schep het gehakt-prei mengsel bij de puree en roer goed door elkaar. Serveer de prei stamppot met broccoli en gehakt met een flinke hand geraspte kaas. Eet smakelijk!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerGa je aan de slag met dit recept voor prei stamppot met broccoli en gehakt? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest