Pompoensoep! Zeg je herfst, dan zeg je wat mij betreft pompoen! En lekker naar buiten toe, lange wandelingen maken, frisse neuzen krijgen en dan opwarmen met een kommetje soep. Ik deel vandaag mijn basis recept voor een makkelijke pompoensoep met je, een lekkere kruidige soep die echt verwarmend is. Laat het buiten maar koud worden, met deze soep zit je goed!
Pompoen recepten, er staan er inmiddels al zo ontzettend veel op de blog. Maar een basisrecept voor de allerlekkerste pompoensoep had ik nog niet met je gedeeld. Dat kan natuurlijk niet, ik maak deze soep namelijk zo regelmatig klaar dat het recept niet mag ontbreken. Dit is ultiem comfort food, een echt herfst recept dus!
Makkelijke pompoensoep
Pompoenen zijn natuurlijk volop verkrijgbaar in de herfst en ze zijn dan ook echt wel een van mijn favorieten in de keuken. Ik heb wel eens geteld, maar er staan echt wel meer dan 30 makkelijke en lekkere pompoen recepten op mijn blog en nog blijf ik er maar nieuwe gerechten mee maken. Zoals laatst een heerlijke vegetarische pompoencurry en een makkelijk recept voor pompoen puree.
Ook maakte ik al vaker soep met pompoen, maar dan altijd nog weer met andere groenten. Zo staat er al een geroosterde pompoensoep met zoete aardappel op de site. En dit recept voor pompoensoep met wortel en gember is ook echt een aanrader! Ook deze knolselderij pompoensoep is heerlijk om bij op te warmen op koude dagen.
In dit recept voor pompoensoep gebruik ik echt alleen de pompoen, heel eenvoudig maar zo lekker! Vooral door de kruiden die ik toevoeg. Door de pompoen te roosteren in de oven met onder andere komijn, gerookt paprikapoeder en nootmuskaat wordt de smaak van de soep echt heel intens. Fantastisch!
Verder fruit ik even een ui en wat knoflook en gember aan in de soeppan, voordat de bouillon erbij gaat, en zo maak je deze soep nog smaakvoller. Het is echt zo eenvoudig om van pompoen een lekker soepje te maken. Laat het maar herfstig weer worden, met z’n kommetje warmte komen we daar wel doorheen!
Meer lekkere pompoen recepten:
Met pompoen kun je alle kanten op. Mijn favoriet is de oranje ronde Hokkaido pompoen, maar er zijn zoveel soorten. De meeste zijn geschikt om deze lekkere pompoensoep te maken. Maar mocht je nou meer inspiratie voor pompoen recepten willen opdoen, check dan zeker deze recepten eens!
- Pompoen uit de oven met kip en chorizo
- Quiche met pompoen en spinazie
- Wraps met pompoen en gehakt
- Risotto met pompoen en kastanjechampignons
- Pompoen brownie cake
Ingrediënten
- 1 pompoen (middelgroot)
- 1 aardappel
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 cm gember
- 1 liter groentebouillon
- 100 ml kookroom
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel nootmuskaat
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1 theelepel kurkuma
- grof zout
- chilivlokken
- 2 takjes verse peterselie
- olijfolie
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed het ovenrooster met bakpapier.
- Snij de pompoen in kwarten en vervolgens in parten. Snij de pitten eruit en snij de parten daarna in stukken van ongeveer 2 cm. Schil de aardappel en snij deze in grove stukken.
- Doe de pompoenstukken met 2 eetlepels olijfolie in een schaal en voeg hier de komijn, nootmuskaat, gerookt paprikapoeder en kurkuma aan toe. Bestrooi met wat grof zout. Hussel goed door elkaar en spreid uit over het bakpapier. Rooster de pompoen zo'n 20 minuten in de oven. Controleer met een vork of de stukken gaar zijn.
- Haal de pompoen uit de oven. Je hoeft de schillen niet te verwijderen, dit kan wel.
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Verwarm wat olie in de soeppan en fruit hier de ui in aan. Pers de knoflook en de gember uit boven de pan. Bak zo'n 3 minuten zachtjes aan en voeg dan de pompoen en aardappel toe.
- Schenk de bouillon in de pan, verwarm en gebruik daarna de staafmixer om de ingrediënten tot een gladde pompoensoep te pureren.
- Roer de kookroom door de soep en breng verder op smaak met eventueel nog een snuf zout, verse peterselie en chilivlokken.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor pompoensoep? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door: Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.