Het is weekend! Bijna dan… En weekend betekent tijd voor frietjes! Of patat, zoals wij zeggen. Afgelopen herfstvakantie was ik een paar dagen in Limburg en daar werd ik raar aangekeken hoor, met mijn patat. Friet it is, pompoenfriet om precies te zijn. Want hoewel het weekend natuurlijk bij uitstek het moment is om even enorm te genieten van een patatje, vind ik deze frietjes van pompoen stiekem net zo lekker. Zeker als je er zelf nog een snelle knoflookmayonaise bij maakt. Fastfood gemaakt van veggies, I like!
Wees niet bang, er komt hier in het weekend ook heus wel eens een patatje van de snackbar op tafel. Sterker nog, op de weg naar Limburg heb ik voor het eerst in jaren weer eens bij de grote gele M gegeten. Mijn kids waren helemaal in hun element, en ook Simon werd er gelukkig van. En ik? Ik had vooral snack-trek…. en kon de hamburger die ik daar at toen best waarderen. Maar ik word dus minstens net zo gelukkig van deze pompoenfriet. Lekker naast een zelfgemaakte burger en een goede salade.
Hou je mijn blog een beetje in de gaten, dan weet je dat pompoenen er hier massaal doorheen gaan in de herfst. En dit is dus zo’n super makkelijk bijgerecht dat je met een restje pompoen zo op tafel zet. Ik gebruik meestal de ronde oranje pompoen, de hokkaido pompoen, maar voor deze frietjes gebruik je het liefst een flespompoen.
Vooral het bovenste stuk van de flespompoen is goed geschikt om frietjes van te snijden. Maar ook het bolle stuk kun je gemakkelijk snijden, en de frieten hoeven natuurlijk niet perfect recht te zijn. Deze pompoenfriet is net uit de oven zeker wel knapperig. Je moet alleen niet te lang wachten met opeten, want dan worden de frietjes toch wat slap. En met een slappe hap ga je het weekend toch niet in?
Pompoenfriet met knoflookmayonaise
Bijgerecht voor 4 personen:
- 1 flespompoen
- 2 el olijfolie
- 2 tl cayennepeper
- snuf nootmuskaat
- zout
Voor de knoflookmayonaise:
- 3 el mayonaise
- 3 el Griekse yoghurt
- 1 teentje knoflook
- snuf peper
Nodig; bakplaat, bakpapier, mengkom, schaaltje
Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Gebruik een stevig groot mes om de flespompoen te snijden. Je hoeft de pompoen niet van tevoren te schillen.
Snij eerste het bovenste smalle gedeelte los van de onderkant. Snij deze bovenkant doormidden en leg de platte kant op de snijplank. Snij vervolgens plakken van ongeveer 1 cm, en snij deze plakken weer in reepjes van 1 cm. Niet alle frietjes hoeven even dik te zijn, maar hou ongeveer dezelfde maat aan.
Snij de onderkant van de pompoen ook doormidden, schep de zaadjes uit de pompoen. Snij nu plakken van 1 cm dik en snij deze plakken ook weer in repen.
Doe alle pompoenfriet in een mengkom en schenk hier de olijfolie over heen. Voeg de cayennepeper, een snuf nootmuskaat en wat zout toe en hussel goed door elkaar. Spreid daarna de frietjes uit over de bakplaat.
Schuif de pompoenfriet voor 20 minuten de voorverwarmde oven in. Schep halverwege even om.
Ondertussen kun je de knoflookmayonaise klaar maken. Doe de mayonaise samen met de yoghurt in een schaaltje. Pers hier een teentje knoflook bij uit en breng de mayonaise op smaak met wat peper.
Haal de pompoenfriet uit de oven en serveer direct. Met de mayonaise natuurlijk! Enjoy!
Ga je aan de slag met dit recept voor pompoenfriet met knoflookmayonaise? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
2 reacties
Dit lijkt me lekker! Heerlijk met die frisse mayo erbij.
Prefect voor het weekend inderdaad!! 😉 Ik ga deze mayonaise sowieso eventjes uitproberen. Dankjewel voor het delen!
Liefs, Merel