Pompoen curry met kikkererwten en rijst. Het is de tijd van het jaar waarin ik intens kan genieten van verwarmend comfort food en dan helemaal van curry recepten. Vandaag dan ook een makkelijke vegetarische curry met pompoen en kikkererwten, heerlijk verwarmend door de rijke curry kruiden en intense smaken.
De pompoen is echt een seizoensgroente en op dit moment volop verkrijgbaar. Heerlijk om natuurlijk pompoensoep mee klaar te maken, of te roosteren in de oven. Maar wat ook echt een goed idee is, is om er deze vegetarische Indiase pompoen curry van te maken. Lekker met rijst of met zelfgebakken naan. Laat de herfst maar komen, buiten mag het koud worden, we zitten lekker warm binnen! Oh, en lees gauw verder, want ik heb nog heel veel tips voor recepten met pompoen!
Pompoen curry met kikkererwten
Pompoen curry, een Indiaas curry gerecht waarin de pompoen zachtjes gaart in kokosmelk. Misschien heb je altijd gedacht dat je voor curry gerechten pakjes en zakjes met kant-en-klare kruidenmixen nodig hebt, maar dat is niet waar hoor! Een basis voor een curry gerecht maak je heel eenvoudig zelf.
Nou staan er inmiddels verschillende curry gerechten op de blog en ik maak vrijwel altijd een eigen curry pasta klaar of ik ga aan de slag met verse smaakmakers en kruiden uit mijn keukenla. Wil ik echt een snelle curry op tafel zetten, dan ga ik voor garam masala kruiden.
Garam masala is een samengestelde kruidenmix die veel in de Indiase keuken wordt gebruikt. Het betekent letterlijk heet kruidenmengsel, maar je maakt er toch een redelijk milde curry mee. De samenstelling kan wat variëren, maar in de meeste mengsels komen de kruiden komijn en kardemom voor.
Deze geven een warme smaak aan je gerecht. Dat is natuurlijk precies wat je wilt wanneer je deze pompoen curry met kikkererwten gaat klaar maken.
Curry gerechten kunnen soms lang moeten pruttelen, maar deze pompoencurry staat redelijk snel op tafel! De pompoen stoof je zachtjes gaar in de kokosmelk met verse gember en citroengras. Zo maak je in een handomdraai een heerlijke kruidige curry klaar, ideaal voor drukke doordeweekse dagen!
Deze vegetarische curry met pompoen en kikkererwten vul ik nog met wat extra groenten! Daar word ik altijd erg blij van en zeker nu de R in de maand zit, kunnen we allemaal wel wat extra vitamientjes gebruiken. Verse bladspinazie toevoegen aan deze curry geeft net een beetje extra groen en vulling! Hou je van vegetarische curry recepten, probeer dan zeker ook eens deze zoete aardappel curry. Ook al zo’n feestje!
Meer pompoen recepten:
Zeg je herfst, dan zeg je uiteraard pompoen! Die groente hoort zo bij het seizoen, daar kom je bijna niet omheen. Laat je niet tegenhouden door het robuuste uiterlijk van de pompoen…. met een goed scherp mes kom je echt een heel eind!
Het voordeel van pompoen is dat je de schil ook kunt eten of dat deze makkelijk los komt wanneer je de pompoen hebt bereid. Dus geen ingewikkeld gedoe met de pompoen schillen…. in parten of blokjes snijden en aan de slag!
De pompoen is ontzettend veelzijdig en ik geloof dat er inmiddels wel meer dan 30 pompoen recepten op mijn blog te vinden zijn. Kun je wel wat inspiratie gebruiken om met pompoen aan de slag te gaan? Probeer dan na deze curry met pompoen ook eens de volgende recepten:
- Risotto met pompoen en kastanjechampignons: een heerlijke romige risotto met in de oven geroosterde pompoen. Door de pompoen in de oven te roosteren met Italiaanse kruiden, wordt de smaak nog intenser!
- Quiches met pompoen zijn altijd een goed idee! Wat dacht je van een quiche met rode kool, pompoen en feta? Of een quiche met pompoen, spinazie en oude kaas? Ook een top recept is deze quiche met pompoen en champignons!
- Misschien wist je het al, maar zelf pompoensoep maken is zo ontzettend makkelijk en lekker! Maak bijvoorbeeld eens een pompoensoep met rijst en zwarte bonen klaar. Of een pompoen wortelsoep met gember.
- Wist je dat je ook heel goed zoete gerechten met pompoen kunt klaar maken? Ik bakte al eens een hele stapel zoete pompoen pannenkoekjes. Of bijvoorbeeld deze pompoen brownie cake. Ook kun je een pompoen smoothie bowl met vijgen maken, als heerlijk herfstig ontbijtrecept!
Nodig
- Zeef
Ingrediënten
- 800 gram pompoen
- 200 gram kikkererwten
- 200 gram verse bladspinazie
- 1 rode puntpaprika
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- ½ rode peper
- 1 cm verse gember
- 1 stengel citroengras
- ½ limoen
- 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
- 1 blikje kokosmelk
- 2 theelepels garam masala (kruidenmix)
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- snuf zout
- scheutje olie (om in te bakken)
Serveer met:
- rijst
- naan brood
- verse koriander
Bereiden
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Snij de rode peper fijn en schil de gember.
- Gebruik een scherp mes om de pompoen in parten te snijden. Verwijder de pompoenpitten en snij de parten dan in gelijke blokjes van ongeveer 1½ x 1½ cm.
- Snij de paprika in kwarten, verwijder de zaadjes en snij daarna in fijne reepjes.
- Verwarm een scheut olie in een stoofpan met stevige bodem en fruit hier de ui in aan. Pers de knoflook en gember uit boven de pan en voeg de rode peper toe.
- Voeg dan de rode paprika en pompoenblokjes toe aan de pan en schep goed door.
- Schep de tomatenpuree bij de groenten en schenk de kokosmelk in de pan.
- Voeg de stengel citroengras, het sap van ½ limoen, de garam masala kruidenmix en gerookt paprikapoeder toe en breng de pompoen curry zachtjes aan de kook.
- Laat koken tot de pompoen bijna gaar is, controleer dit door met een vork in de pompoen te prikken.
- Laat de kikkererwten uitlekken in een zeef en spoel ze even af. Doe deze samen met de spinazie bij de pompoen curry en laat de kikkererwten meewarmen en de spinazie slinken.
- Serveer de pompoen curry met kikkererwten met rijst, naan en koriander of platte peterselie.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor pompoen curry met kikkererwten? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door: Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.
2 reacties
Hoi Reny,
Dank weer voor dit lekkere recept, ik wil het graag gaan maken.
Er staat een blik kokosmelk als ingrediënt, dit heb ik echter in huis in diverse maten 400 maar ook 200 ml. Welke gebruik ik voor dit recept?
Groet, Lucinda
Voor dit recept gebruik ik een blik van 400 ml.