Plaattaart met gehakt en paprika, een ultiem comfortabel fastfood recept om het weekend mee in te luiden. Of gewoon voor als je zin hebt in een plaattaart met pittig gehakt en tomatensaus, want eigenlijk smaakt dit gerecht altijd goed! Het recept heeft wat weg van een Turkse pizza, maar dan klaargemaakt in de oven. Wel met vers pizzadeeg, dus eigenlijk is dit een plaatpizza met gehakt!
Dit is zo’n recept waarvan je niet wist dat je ernaar op zoek was…. Maar heb je eenmaal dit recept voor makkelijke plaattaart met gehakt, tomatensaus, paprika, frisse ijsbergsla geproefd, dan wil je niet anders meer. Dit is echt op en top genieten van zelfgemaakt fastfood!
Plaattaart met gehakt
Plaattaarten zijn mijn antwoord op makkelijke maaltijden om in het weekend te eten. Ik heb dan meestal geen zin om uitgebreid te koken maar wil wel lekker eten! Omdat steeds pizza bestellen ook niet ideaal is, schuif ik dus graag een zelfgemaakt pizza-gerecht mijn eigen oven in.
Vandaag een recept voor een plaattaart met lekker pittig gekruid gehakt, licht zoete paprika, romige crème fraiche, frisse knoflooksaus en knapperige ijsbergsla. Voor dit recept heb ik me laten inspireren door de Turkse pizza (Lahmacun) die vroeger altijd zo goed smaakte na een avondje stappen…. weet je nog, die goede oude tijd?
Turkse kruiden
Een plaattaart met gehakt is natuurlijk vrij saai als je het gehakt niet lekker op smaak brengt… Ik hou wel van een beetje pit en ik moest bij het uitwerken van dit recept ineens aan de Turkse gehaktballetjes denken. Dat recept voor köfte is van mijn Turkse vriendin en die smaakmakers heb ik in dit recepten laten terugkomen.
Denk dan dus aan peterselie, knoflook, gerookt paprikapoeder – ken je dat? Alleen die geur is al waanzinnig! – en komijn. Beetje peper en zout nog toevoegen en het gehakt bij deze plaattaart is echt wel goed op smaak!
Samen met mijn recept voor Turkse pizza wraps ontstond er zo weer een heel nieuw recept. En ik kan je wel zeggen, dit is best of both…. Turkse pizza, met goed gekruid gehakt. Ik voegde nog knapperige ijsbergsla toe en kon een beetje knoflooksaus niet weerstaan…
Plaattaart recepten
Plaattaarten dus. Heb ik je al enthousiast gemaakt? Het is een combinatie van een hartige taart en een pizza, gemaakt op de bakplaat van de oven…. Je kunt ze op allerlei manieren klaar maken, gebruik bijvoorbeeld vers bladerdeeg of pizzadeeg uit het koelschap van de supermarkt.
Kun je nog wel meer inspiratie gebruiken om met plaattaart recepten aan de slag te gaan? Wat dacht je bijvoorbeeld van:
- Italiaanse plaattaart met pesto en mozzarella
- Plaattaart met gerookte kipfilet en courgette
- Plaatpizza met tonijn en mozzarella
- Plaattaart met rode biet en geitenkaas
Voor deze plaattaart met gehakt gebruik ik vers pizzadeeg, dat wordt net even luchtiger dan bladerdeeg. Deze heerlijke comfort food maaltijd is wat mij betreft perfect om het weekend vandaag mee in te luiden. Wil je nog wat groen on the side? Serveer er dan nog een frisse groene salade bij!
Ingrediënten
- 1 rol vers pizzadeeg
- 400 gram rundergehakt
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode puntpaprika
- 1 groene paprika
- 50 gram ijsbergsla
- 100 gram creme fraiche
- 2 eetlepels knoflooksaus (+ extra)
- 100 ml tomatensaus
- 6 takjes platte peterselie
- 50 gram oude kaas (geraspt)
- 1 theelepel komijn
- 2 theelepels gerookt paprikapoeder
- snuf zout
- snuf peper
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Kijk even op de verpakking van het verse pizzadeeg voor de exacte oventemperatuur, dit kan per merk verschillen.
- Schil en snipper de ui, maak de knoflook schoon. Snij de paprika's in kwarten, verwijder de zaadjes en snij daarna in fijne blokjes.
- Zet de koekenpan op het vuur en voeg hier het gehakt aan toe. Bak dit op laag vuur rul en rondom bruin. Voeg dan de ui en paprika toe en pers de knoflook uit boven de pan. Bak nog even kort mee.
- Snij de peterselie fijn. Voeg de tomatensaus samen met de peterselie, komijn, paprikapoeder en een snuf peper en zout toe aan het gehakt. Schep nog even goed door.
- Meng de creme fraiche met de knoflooksaus.
- Rol het verse pizzadeeg uit en leg met het bakpapier op het rooster van de oven. Bestrijk het pizzadeeg met het creme fraiche mengsel en laat de randen vrij.
- Schep hier het gehaktmengsel overheen en spreid goed uit. Strooi de geraspte kaas over het gehakt.
- Schuif de plaattaart met gehakt zo'n 15-20 minuten in de warme oven. Serveer met ijsbergsla en extra knoflooksaus naar smaak.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor plaattaart met gehakt en paprika? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door: Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.
3 reacties
Hi, ik heb dit recept gisteren gemaakt en het was heerlijk. Het kant-en-klare pizzadeeg was echter niet langwerpig maar rond wat ik bij AH heb gekocht. Heb jij dan toch een rol bladerdeeg gebruikt voor deze langwerpige plaattaart? Ik hoor het graag. Groetjes, Ilse
Hey Ilse, wat leuk dat je aan de slag bent gegaan en wat super dat het je heeft gesmaakt! Ik heb gebruik gemaakt van vers pizzadeeg in zo’n pakket met een potje saus erbij, dat was wel een rechthoekig formaat. Voor de smaak zou het niet uit moeten maken natuurlijk. En vers bladerdeeg kán uiteraard ook! Liefs, Reny
Hi, dank je wel voor je snelle reactie. Ja, die andere verpakking heb ik ook gezien bij AH. Natuurlijk kan je ‘m ook rond maken, maar dan wordt het “beleg” wel een heel hoge laag, dus langwerpige vorm beter denk ik.