Pistache panna cotta – alleen de naam klinkt al feestelijk, toch? Dit Italiaanse dessert combineert de romige, zijdezachte structuur van panna cotta met de rijke smaak van pistache. En het mooiste? Je maakt dit nagerecht makkelijker dan je denkt. Door zelf een simpele pistache pasta te maken, geef je een persoonlijke twist aan dit klassieke toetje. Perfect als afsluiter van een gezellig etentje of een feestelijk kerstdiner.
Panna cotta betekent letterlijk “gekookte room,” en dat is precies de basis van dit heerlijke nagerecht. Voor dit pistache panna cotta recept gebruik ik room, suiker, vanille en gelatine, samen met een zelfgemaakte pistache pasta. Die maak je eenvoudig door ongezouten pistachenoten in de keukenmachine tot een gladde pasta te malen. Dit kost een paar minuten, maar de smaak is het absoluut waard! Door de pistache pasta door de room te mengen, krijg je een panna cotta met een subtiele pistachesmaak die heerlijk romig en vol is.
Pistache panna cotta
Pistache is helemaal in, en ik snap wel waarom. Alles met pistache – van ijs tot taart – is een hit, en deze pistache panna cotta past helemaal in die trend. Het is een feestelijk dessert dat er prachtig uitziet, vooral als je het serveert met een topping van fijngehakte pistachenoten en nog een beetje zelfgemaakte pistache pasta.
Het fijne van deze pistache panna cotta is dat je het ruim van tevoren kunt maken. Ideaal als je een stressvrij diner wilt organiseren, want op het moment zelf hoef je het alleen nog maar uit de koelkast te halen. Bovendien is het een makkelijk pistache dessert dat er altijd indrukwekkend uitziet. Serveer de romige panna cotta in combinatie met de frisse pistache topping in een feestelijk glaasje en dit maakt het echt een plaatje op tafel.
Pistache panna cotta recept
Wil je zelf aan de slag? Volg dan mijn recept en maak dit heerlijke Italiaans dessert met pistache. Met een paar eenvoudige stappen tover je een luxe nagerecht op tafel dat gegarandeerd in de smaak valt. Pistacheliefhebbers zullen hier zeker blij van worden, en dit romige dessert zal gegarandeerd indruk maken op iedereen aan tafel. Perfect om samen van te genieten!
Meer Italiaanse nagerechten:
Organiseer je een feestelijk diner en ben je helemaal in het thema van Italiaanse gerechten gedoken? Dan is het natuurlijk wel zo feestelijk om ook een Italiaanse dolce op tafel te zetten! Wat dacht je van een van de volgende heerlijke toetjes?
- Tiramisu
- Panna cotta met rood fruit
- Stracciatella panna cotta
- Limoncello cheesecake in een glaasje
- Tiramisu met prosecco en aardbeien
- Frambozen panna cotta
Nodig
- 4 Glaasjes
Ingrediënten
- 500 ml slagroom
- 50 gram poedersuiker
- ½ tl vanillepoeder (of merg uit vanillepeul)
- 4 blaadjes gelatine
Voor de pistache pasta:
- 100 gram pistache noten (gepeld, ongezouten)
- 2 el slagroom
- drup olijfolie
Bereiden
- Begin met het maken van de pistache pasta. Pel hiervoor 100 gram ongezoute pistache noten (dit geeft ongeveer 50 gram pistache pasta). Pel zoveel mogelijk ook de bruine vliesjes van de nootjes, zodat je een mooie groene pasta kunt maken.
- Doe de gepelde pistache nootjes in de keukenmachine en draai tot een gladde pasta. Dit duurt even, door het malen van de noten komt olie vrij en hierdoor ontstaat vanzelf een gladde pistache pasta. Voeg als laatste 2 el slagroom toe voor meer smeuigheid en eventueel een drup olie als de pasta toch te droog blijft.
- Leg de blaadjes gelatine 5 minuten te weken in een schaaltje met koud water.
- Schenk de slagroom in een steelpan en voeg hier de suiker en vanillepoeder aan toe. Gebruik je een vanillepeul, schrap dan het merg uit de peul en voeg dit samen met de vanillepeul toe aan de slagroom.
- Schep nu ook de pistache pasta bij de slagroom (hou een beetje achter voor garnering) en breng de slagroom zachtjes aan de kook. Je zult zien dat de pistache pasta 'smelt' en oplost in de room.
- Zodra de slagroom kookt (en omhoog komt), draai je direct de warmtebron uit.
- Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg deze toe aan de warme slagroom. Roer goed door tot de gelatine is opgelost.
- Schenk de warme room in de 4 kleine dessertglaasjes. Zet de de glaasjes met pistache panna cotta in de koelkast en laat minimaal 5 uur opstijven.
- Maak voor het serveren de pistache panna cotta af met nog een klein beetje pistache pasta en wat fijngehakte pistache nootjes.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor pistache panna cotta? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.