Pilav rijst met kruidige kip. Dit is weer zo’n heerlijk en makkelijk recept voor kip met rijst, ideaal voor drukke doordeweekse dagen. Deze pilav rijst met kip bestaat uit een kruidige combinatie van rijst en orzo met lekker veel groenten en stukjes kip met de smaken van het Midden Oosten. Een goed gevuld rijstgerecht dus, rijst met kip, die recepten zijn altijd goed!
Dit is geen kip Pilav, zoals je dat kent met stukjes perzik door de saus. Om eerlijk te zijn hou ik alleen van warme perziken als je ze als nagerecht op tafel zet. Nee, dit is pilav rijst, een rijstgerecht uit de keuken van het Midden Oosten, waarbij de rijst eerst wordt gebakken en daarna langzaam gaart in bouillon. Voeg nog lekker veel groenten en gemarineerde kip toe en je hebt een hele makkelijke maaltijd!
Pilav rijst met kip
Pilav rijst is een kruidig gerecht met rijst en orzo uit het Midden Oosten. Deze rijst wordt veel gegeten bijvoorbeeld Turkije, India en Centraal Azië. Het is eigenlijk een soort Oosterse variant op risotto, waarbij je ook eerst de rijst bakt, en je deze daarna verder kookt in bouillon. De rijst krijgt zo intens veel smaak én is lekker romig, dit is dan ook echt een comfort food recept.
Gewone rijst op tafel vind ik vaak wat saai en dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Ga je deze pilav rijst maken dan weet ik zeker dat je de volgende keer niet zomaar meer rijst op tafel zet. Dit is echt next level… Een goedgevuld gerecht met rijst, orzo, paprika en doperwten, verse kruiden en in de yoghurt gemarineerde kip. Smullen!
Pilav rijst maken
Pilav, pilaf of soms ook wel pilau genoemd is dus een klassieker uit de keuken van het Midden Oosten. Je kunt pilav het beste maken met een langkorrelige rijstsoort, zoals basmati, zilvervliesrijst of pandanrijst. Zelf heb ik meestal zilvervliesrijst in huis, dat vind ik de meest voedzame korrel.
Pilav rijst maken is verder niet ingewikkeld, het is net even een andere manier van rijst klaar maken en ik kan je beloven dat je voortaan al je rijstgerechten zo gaat klaar maken. Het belangrijkste voor deze pilav rijst met kip is het aanfruiten van de rijst, net zoals je dat met een ui zou doen. Net als bij het maken van risotto, zorgt dit ervoor dat de rijstkorrel ‘open’ gaat staan en daardoor beter de smaken van de bouillon kan opnemen.
Pilav recept
Voor dit recept voor pilav rijst bedacht ik om er gelijk maar een hele makkelijke maaltijd voor drukke doordeweekse dagen van te maken. Dus niet alleen de rijst, maar met groenten en kruidige kip. Dit is trouwens ook zo’n ideaal recept als je de groentela van de koelkast wil leegmaken, want je kunt zoveel groenten door de rijst verwerken als je wilt.
Kip is een goede combinatie met de pilav rijst. Ik maak een kruidige marinade van yoghurt, olie, komijn, chilipoeder, gerookt paprikapoeder en kaneel klaar. Hiervan krijgt de kip lekker veel smaak. Oh, enne, verwar dit recept niet met kip Pilav, waar stukjes perzik aan toegevoegd worden. Dit is echt wel even anders…
Meer rijst met kip recepten:
Rijst met kip, kip met rijst… Als je voor een makkelijke snelle maaltijd wilt gaan, zit je met die 2 altijd goed. Ik heb daarom al heel wat rijst met kip recepten voor je verzameld. Zoek je meer inspiratie, ga dan zeker eens aan de slag met deze gerechten:
- Jambalaya met kip en chorizo
- Thaise kip met rijst en zoetzure groenten
- Kip Teriyaki met rijst en paprika
- Kip Stroganoff met rijst
- Gele curry met rijst en doperwten
- Thaise kip Siam met rijst
Ingrediënten
- 150 gram orzo
- 150 gram rijst (bijv. zilvervliesrijst)
- 1 ui
- 2 stengels bleekselderij
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode paprika
- 150 gram doperwten (diepvries)
- 750 ml bouillon (groente of kip)
- 1 laurierblad
- 1 theelepel peterselie (gedroogd)
- ½ theelepel oregano (gedroogd)
- ½ theelepel tijm (gedroogd)
- snuf chilipeper
- olie om in te bakken
- verse peterselie
Voor de gemarineerde kip:
- 300 gram kipfilet
- 2 eetlepels yogurt
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- ½ theelepel kaneel
Bereiden
- Begin met het maken van de marinade voor de kip. Meng de yoghurt met olie in een schaal en voeg hier de komijn, chilipoeder, gerookt paprikapoeder en een snuf kaneel aan toe. Snij de kip in blokjes of reepjes en voeg toe aan de marinade. Zet even apart.
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Snij de bleekselderij in fijne stukjes.
- Verwarm een scheut olie in de pan en fruit hier de ui en bleekselderij in aan. Pers de knoflook uit boven de pan en voeg dan de orzo toe. Bak zo'n 2 minuten mee tot de orzo licht bruin is.
- Voeg dan de paprika en de rijst toe aan de pan en bak ook zo'n 3 - 5 minuten zachtjes mee. Schenk dan de bouillon in de pan en voeg de peterselie, oregano, tijm en een beetje chilipeper toe.
- Breng de bouillon aan de kook en kook de orzo en rijst in zo'n 10 minuten op laag vuur. Roer regelmatig.
- Voeg dan de doperwten toe en laat nog zo'n 2 a 3 minuten meewarmen. Verwijder het laurierblaadje.
- Bak intussen in een andere pan de kip mooi bruin en gaar. Voeg toe aan de rijst pilaf en maak het gerecht verder af met verse peterselie.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor pilav rijst met kip? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.