Peperonata…. Als ik aan de zomer denk, dan denk ik aan dit recept. Vroeger, toen ik nog regelmatig in Italië kwam, maakte nonna dit altijd voor ons klaar. En ja, dat aten we dan – met heel veel ander lekkers – aan lange tafels op, gezellig met familie en vrienden, met de zon op onze bol. Zeg zomer en ik denk aan peperonata! Ik had het al heel lang niet meer gemaakt, maar afgelopen week schoot het recept mij ineens te binnen. En natuurlijk deel ik dat met je!
Peperonata
Deze peperonata kun je op veel verschillende manieren eten. Ik at het vroeger met een stukje brood ernaast, en dan met het laatste beetje brood de saus van de peperonata uit de pan snoepen. Maar je kunt de peperonata ook als anti pasti opdienen, eventueel op een bruchetta. Als bijgerecht misstaat dit gerecht ook zeker niet en uiteraard kun je de peperonata als basis voor een pastasaus gebruiken. Je hoeft dan echt niet veel ingrediënten meer toe te voegen aan de pasta, de gestoofde paprika’s geven zoveel smaak af!
Gestoofde paprika recept
Laatst kwam mijn lief met maar liefst 10 paprika’s thuis… tsja, dan moet je wel wat verzinnen. Ineens schoot mij het recept van peperonata weer te binnen en ik ben gelijk aan de slag gegaan. Het is heel eenvoudig, een simpel en puur gerecht, maar daarom hou ik ook zo van de Italiaanse keuken. Daar is eten gewoon eten, geen ingewikkeld gedoe, gewoon genieten! De gerechten zijn eigenlijk altijd eenvoudig, en hebben geen enorme lijst aan ingredienten. Past dus helemaal in mijn straatje. Wil je ook alvast de zomer in je bol? Ga dan snel aan de slag!
Nodig
- Deksel
Ingrediënten
- 3 paprika's
- 2 kleine rode uien
- 2 teentjes knoflook
- 6 kleine tomaatjes
- 1 blikje tomatenpuree
- water
- 3 theelepels rode wijn azijn
- 1 theelepel honing
- olijfolie
- 4 blaadjes verse basilicum
Bereiden
- Eerst het snijwerk! Schil de ui en snij fijn. Maak de knoflook schoon en pak alvast de knoflookpers of snij de knoflook heel fijn. Verwijder de steel van de paprika’s, snij in vieren en verwijder de zaadjes. Snij de paprika’s nu in lange repen. Halveer de kleine tomaatjes.
- Zet een hapjespan op het vuur en verwarm wat olie. Fruit de ui zachtjes en pers de knoflook uit boven de pan. Schep regelmatig om en wacht tot de uien glazig zijn. Voeg nu de paprika’s en de kleine tomaatjes toe. Maak het blikje tomatenpuree open en schep de puree in de pan. Vul het blikje onder de kraan met water en giet bij het paprikamengsel.
- Doe nu de rode wijn azijn en de honing bij de peperonata en roer nog een laatste keer. Nu kan de deksel op de pan en laat je de paprika’s zeker een half uur stoven. Zijn de paprika’s goed zacht geworden, dan is je peperonata klaar. Snij de basilicumblaadjes in grove stukjes en strooi over de peperonata.
- Nu mag je kiezen, zet je het warm op tafel als bijgerecht? Gebruik je het als basis voor de pastasaus? Of laat je het afkoelen en serveer je het bijgerecht koud, of zet je de peperonata misschien wel als anti pasti op tafel. Het maakt mij niet uit, geniet er vooral lekker van!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor peperonata? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.