Patatje stoofvlees, wat een heerlijke verwennerij is dat! Vorig jaar toen we onze vakantie in Zuid Limburg doorbrachten, at ik dit voor het eerst en dat was een klein feestje! Wat een goede combinatie zeg, friet met stoofvlees. Nou zeg ik patat en geen friet, maar dat frietje stoofvlees heb ik wel onthouden.
Zo gaat het vaker met recepten die hier op de blog verschijnen. Ik eet ergens iets en dan denk ik… dat moét ik ook eens namaken! Maar Limburgs stoofvlees… dat is net als Italiaanse pastasaus, daar bestaan zoveel variaties van. Voor het lekkerste stoofvlees gebruik je rundvlees sukade, dat wordt zo super zacht!
Afgelopen zomers brachten we onze vakanties door in eigen land en we hebben zoveel mooie plekjes mogen ontdekken. En met streekgerechten kennis mogen maken. Ik ben echt aangenaam verrast door ons mooie landje en de lekkere recepten die ik heb geproefd. En ja, natuurlijk geeft dat weer inspiratie voor nieuwe gerechten hier op de blog.
Zo ook dit recept voor patatje stoofvlees. Of frietje stoof, zoals ze in Limburg – en ook in Brabant heb ik me laten vertellen – zeggen. Bij de grotten in Maastricht haalden we na ons bezoek een patatje met zuurvlees en dat was smúllen. Een recept om te onthouden….
Limburgs stoofvlees
Er staan inmiddels echt al ontzettend veel stoofvlees recepten op de blog en met mijn stoofpotjes ga ik echt alle kanten op…. Een absolute favoriet is het recept voor Italiaans stoofvlees van rund met rode wijn. Maar ik heb ook al eens een recept voor Vietnamees stoofvlees met je gedeeld. Of een Indonesische variant, gestoofd in ketjap.
En dan nu dus Limburgs stoofvlees. Oftewel zuurvlees, zoals de Limburgers zeggen. Zoervleis, als we het echt in dialect houden. Een licht zoet stoofpotje met rundvlees, waar ik uiteraard wel een eigen draai aan heb gegeven…. Ik wilde vooral boterzacht stoofvlees met dat typische zoetje erin!
Sukade stoofvlees
Voor stoofvlees recepten gebruik ik altijd runder sukadevlees. Dit rundvlees wordt namelijk heerlijk zacht, als je het op de juiste manier klaar maakt. Het is belangrijk bij stoofvlees gerechten om het vlees maar even kort aan te bakken en daarna heel langzaam te laten stoven…. waarbij de saus heel zachtjes pruttelt het vlees dus alle tijd krijgt om te garen….
Het geheim in dit recept voor patatje stoofvlees is de toevoeging van een beetje azijn en rode wijn, waarbij de zuurtjes het rundvlees nog zachter maken…. Door de toevoeging van een beetje Limburgse appelstroop krijgt het vlees een heerlijke zoete smaak en maak je die typische zoete saus waar je de patatjes in kunt dopen.
Patatje stoofvlees
Voel je uiteraard vrij om frietjes in de frituur of airfryer klaar te maken, maar voor dit recept ging in aan de slag met zelfgemaakte friet uit de oven. Heel eenvoudig snij je daarvoor een stevige aardappel in frietjes, leg deze op een vel bakpapier en besprenkel met wat olijfolie en grof zeezout. Na 30 minuten in de oven op 180 graden heb je de heerlijkste zelfgemaakte patat!

Ingrediënten
- 700 gram runder sukadelappen
- 3 uien
- 2 teentjes knoflook
- 250 ml rode wijn
- 3 eetlepels Limburgse appelstroop
- 500 ml runderbouillon
- 2 laurierblaadjes
- 5 jeneverbessen
- 5 kruidnagels
- 2 eetlepels bloem
- zout
- peper
- klontje boter om in te bakken
Bereiden
- Snij het rundvlees in blokjes van 2 x 2 cm en doe deze in een schaal. Voeg hier 2 eetlepels bloem aan toe en breng het vlees op smaak met peper en zout.
- Schil de ui, halveer deze en snij in dunne ringen. Maak de knoflook schoon.
- Verwarm een flinke klont boter in een stoofpan met dikke bodem. Fruit hier de ui in aan en pers de knoflook erbij uit.
- Voeg de blokjes rundvlees toe en bak kort rondom bruin. Schenk dan een flinke scheut rode wijn in de pan en laat zo'n 10 minuten zachtjes pruttelen.
- Voeg de appelstroop en runderbouillon toe en doe de laurier, jeneverbessen en kruidnagels in de pan. Zet het vuur laag en laat het Limburgs stoofvlees zo'n 2 uur zachtjes pruttelen.
- Maak ondertussen de friet klaar. Ga uit van 1 aardappel per persoon, boen deze schoon en snij in frieten. Verwarm de oven voor op 180 graden. Spreid de friet uit over een ovenrooster met bakpapier. Besprenkel met een scheut olijfolie en wat zout en schuif voor 40 minuten in de warme oven. Keer halverwege even om.
- Het stoofvlees is het lekkerst als het minstens 2 uur heeft geprutteld. Serveer met patat en eventueel nog wat mayonaise om de saus nog romiger te maken!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit weekmenu op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met dit recept voor patatje stoofvlees? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube
4 reacties
Ja, lekker! Alleen hoor je een Limburger nooit ‘patat’ zeggen, en dus is het: friet zoervleisj
Dankjewel voor je toevoeging, klinkt nog beter zo! 🙂
Als ik dit recept met 3 kg vlees wil maken, kan ik dan gewoon van alle ingrediënten vier keer zo veel gebruiken?
In de tekst staat: ‘Het geheim in dit recept voor patatje stoofvlees is de toevoeging van een beetje azijn en rode wijn’ maar ik zie de azijn niet in het recept terug.