Heerlijke zachte, romige pastinaaksoep met tijm en pancetta kruimels. Zo vlak voordat de feestdagen voor de deur staan, heb ik nog een fantastisch lekker recept voor zelfgemaakte pastinaaksoep voor je. Met heerlijke licht nootachtige smaken van de pastinaak, volle kruidige tijm en een zoutje en krokantje van de kruimeltjes pancetta. Met een drupje truffelolie wordt dit een heel feestelijk voorgerecht voor Kerst!
Een zelfgemaakte soep voor de feestdagen is altijd een goed idee en deze lekkere pastinaaksoep zelf maken is een nog beter idee. Ik vind een licht soepje, op basis van verse groenten, altijd zo lekker om een feestelijk diner mee te beginnen! Met dit recept voor romige pastinaaksoep tover je zeker weten blije gezichten aan tafel en het voordeel is, dit is een lichte start van het kerstmenu dus laat al dat lekkers maar komen!
Pastinaaksoep recept
Pastinaak, ze noemen deze witte wortel wel eens een vergeten groente, maar wat mij betreft is dit er eentje om juist niet te vergeten… Ik vind pastinaak zo’n fijne zachte, nootachtige smaak hebben, perfect als basis om zelf pastinaaksoep te maken. Dat deed ik al eens eerder, toen zette ik een pastinaaksoep met zalmsnippers en een pastinaaksoep met appel op tafel. Ook de courgette pastinaaksoep met krokante ham is een aanrader!
Tijdens deze feestdagen ga ik voor een romige pastinaaksoep met een dotje creme fraiche, een scheutje witte wijn en een druppeltje truffelolie. Een feestelijke soep dus, perfect als voorgerecht voor een feestelijk diner. De pastinaaksoep maak ik verder af met verse smaakmakers zoals knoflook en tijm en het knapperige pancetta kruim maakt het recept voor de pastinaaksoep helemaal compleet!
Meer feestelijke soep recepten:
- Romige champignonsoep met kastanjechampignons
- Bloemkoolsoep met krokante spek
- Broccolisoep met zalm
- Heldere paddenstoelen bouillon met kastanjechampignons
- Italiaanse tomatensoep met mascarpone
- Bospaddenstoelensoep met truffel

Ingrediënten
- 400 gram pastinaak
- 1 kleine aardappel
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 4 takjes verse tijm
- 800 ml groentebouillon
- 50 gram creme fraiche
- 80 gram pancetta
- ½ glas witte wijn
- 40 gram amandelschaafsel
- 4 theelepels truffelolie
- 1 theelepel komijn
- snuf peper
- snuf zout
- olie (om in te bakken)
Bereiden
- Schil de pastinaak en snij de uiteinden weg. Schil de aardappel. Hak de pastinaak en aardappel in grove, gelijke stukken.
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Ris de blaadjes tijm van de takjes.
- Verwarm een scheut olie in de pan en fruit hier de ui in aan. Pers de knoflook uit en voeg de blaadjes tijm toe bak even mee.
- Voeg dan de pastinaak en aardappel toe. Bak kort mee en blus de groenten af met de witte wijn. Laat zo'n 3 minuten zachtjes stoven en schenk dan de bouillon in de pan.
- Breng de pastinaak aan de kook en kook de groenten in zo'n 10 - 15 minuten gaar.
- Bak in een droge koekenpan de plakken pancetta krokant en mooi bruin. Laat ze uitlekken en afkoelen op een vel keukenpapier en breek er dan fijne kruimels van.
- Draai het vuur uit en gebruik een staafmixer om de groenten tot een gladde pastinaaksoep te blenden.
- Verwarm de pan dan weer en schep de creme fraiche in de pan. Voeg ook de komijn en een snuf peper en zout toe.
- Maak de koekenpan schoon en rooster hier het amandelschaafsel mooi goudbruin in.
- Verdeel de pastinaaksoep over 4 kommen en serveer de soep met de spekkruimels, een druppeltje truffelolie en geroosterd amandelschaafsel.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor pastinaaksoep met tijm en pancetta? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.