Pastinaak uit de oven…. Arm ding, hij dacht dat we hem vergeten waren…. Maar niets is minder waar, de pastinaak is wat mij betreft een groente die helemaal bij het nu hoort! Lange tijd stond de pastinaak op de lijst van vergeten groenten, maar op steeds meer plekken en in steeds meer recepten duikt ie weer op.
Heerlijk, doe mij maar de pastinaak! Ik ben echt dol op deze groenten en weet er steeds wel weer een ander gerecht mee te bedenken. Vandaag een recept voor pastinaak en wortel uit de oven, de groenten worden zo heerlijk zacht maar zitten vol met smaak. Ideaal als bijgerecht!
Pastinaak en wortel uit de oven
De pastinaak is familie van de oranje wortel en daarom gaan ze zo goed samen op 1 bordje. Daar waar de gewone wortel wat zoetig smaakt, vind ik de pastinaak een beetje een nootachtige smaak hebben. Voor mij werkt deze combinatie, en is dit gerecht compleet wanneer je er enkel nog wat olie en kruiden aan toevoegt.
Mocht je nou toch nog niet zo weg zijn van pastinaak, dan kun je ook alleen de wortelen roosteren in de oven. Check hiervoor dit heerlijke recept voor geroosterde wortelen uit de oven met balsamico.
Pastinaak roosteren
Op deze manier zet je trouwens makkelijk een extra portie groenten op tafel. Ik vind de pastinaak heerlijk in soep of in een stamppot. Ik vervang dan (een deel van de ) aardappelen door pastinaak.
Maar wil je toch nog meer groenten toevoegen aan je eetpatroon, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om een tweede schaal groenten op tafel te zetten (en die aardappels of pasta een keertje achterwege te laten). Door groenten in de oven te roosteren worden de smaken trouwens nog intenser, zo wordt het echt wel lekker om extra groenten te eten!
Pastinaak uit de oven met tijm
Ik koos trouwens voor tijm in dit gerecht omdat ik het zo’n heerlijk Mediterraan kruid vind. Het hoort voor mij echt bij lange zwoele zomeravonden met lange tafels vol grote schalen met eten.
Daar zou deze geroosterde pastinaak zo tussen kunnen. Daarnaast heeft tijm ook een geneeskrachtige werking (en dat konden we hier wel even gebruiken de laatste weken).
Tijm is slijmoplossend en bevordert dus ook het ophoesten van slijm. Dat is ook de reden waarom het zo vaak in hoestsiropen gebruikt wordt! Met alle verkouden feeds hier in huis, leek het mij een goed plan om tijm te gebruiken. Maar je kunt natuurlijk de kruiden van jouw voorkeur gebruiken.
Meer pastinaak recepten:
- Boerenkool met kip, pastinaak en witte bonen
- Courgette pastinaak soep met krokante ham
- Pastinaak soep met zalmsnippers
- Zuurkool pastinaak stamppot
Ingrediënten
- 200 gram pastinaak
- 200 gram winterpeen
- 1 teentje knoflook
- 3 takjes verse tijm
- 4 eetlepels olijfolie
- snuf peper
- snuf zout
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Schrap de wortel en de pastinaak.
- Snij de pastinaak en wortel in blokjes ter grootte van een dobbelsteen. Doe de blokjes in een mengkom en besprenkel met de olijfolie. Maak de knoflook schoon en pers deze uit boven de kom. Voeg naar smaak een snuf peper en zout toe.
- Ris de tijmblaadjes van de takjes en meng ze met de pastinaak en wortel. Schep het geheel goed door.
- Bekleed de bakplaat met bakpapier en spreid de groenten uit over het papier. Schuif de oven in voor 30 minuten, totdat de groenten zacht zijn. Schep halverwege om. Eet smakelijk!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerGa je aan de slag met dit recept voor pastinaak uit de oven? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
4 reacties
Pastinaak is echt een heerlijke groente en wat mij betreft alles behalve vergeten. Het is weer helemaal in en logisch ook, omdat je er zo veel verschillende dingen mee kunt. Uit de oven is altijd goed en laatst heb ik pasteitjes gemaakt met gehakt en pastinaak en dat was ook zalig!
Ik heb dit ook een keer gemaakt, maar toen zonder andere groenten erbij en het is inderdaad gewoon lekkerder als tweede schaal groenten, vooral als je ervoor kiest om geen vlees of vis te eten zoals ik 😛
Ik heb dit ook al een aantal keer gemaakt, alleen dan ook nog met aardappel er bij. Super lekker! 🙂
En niet te vergeten de bataat (zoete aardappel) er aan toe te voegen. Lekker.