Deze pastinaak gratin is een heerlijk romig bijgerecht, perfect voor bij een feestelijk diner. Met lagen van dun gesneden pastinaak, slagroom, Parmezaanse en oude kaas, verse kruiden en een vleugje nootmuskaat zet je een prachtig en feestelijk bijgerecht op tafel.
De verse tijm en oregano zorgen voor een kruidige smaak die mooi in balans is met de zoete pastinaak. Deze pastinaak ovengerecht is ideaal voor de feestdagen en combineert geweldig met gerechten zoals gevulde varkenshaas met brie en spek of zalm met kruidenkorst.
Pastinaak gratin
Wat deze romige gratin zo fijn maakt, is dat het makkelijk te maken is en weinig voorbereiding vraagt. De oven doet het meeste werk, terwijl de kaas een prachtig goudbruin korstje vormt. Dit feestelijk bijgerecht is een geweldige manier om extra groenten toe te voegen aan je kerstmenu. Serveer het als onderdeel van je kerst bijgerechten, en je zult zien dat iedereen aan tafel er blij van wordt.
Deze gratin recept met kaas is een heerlijke en eenvoudige manier om extra veggies toe te voegen aan jouw diner. Door de lagen pastinaak in een schaal te schikken en te overgieten met het roommengsel, ontstaat een heerlijke textuur. De combinatie van de hartige kazen en de lichte kruidige smaak van tijm maakt dit gerecht geweldig comfort food. Ideaal voor een etentje of als aanvulling op je favoriete pastinaak recepten.
Groente bijgerechten recepten:
Bijgerechten met Kerst…. meestal zijn ze de gerechten die we als laatste verzinnen. Eerst zijn de hoofdgerechten aan de beurt, logisch natuurlijk! Die zijn de basis voor wat er verder op tafel komt. Ik heb inmiddels heel wat groente bijgerechten recepten voor Kerst bedacht. Wil je ook wat extra groenten toevoegen aan het kerstmenu, ga dan bijvoorbeeld voor de volgende gerechten:
- Geroosterde wortelen uit de oven
- Courgette gratin
- Haricots verts met spek en doperwten
- Spruitjes uit de oven met balsamico
- Geroosterde broccoli met balsamico
- Geglaceerde worteltjes met sjalot
- Rode kool met appel en kaneel
- Broccoli gratin met Parmezaanse kaas
- Geroosterde spruitjes met spek en honing
Nodig
- Mandoline (of scherp mes)
Ingrediënten
- 4 pastinaak
- 1 ui
- 200 ml slagroom
- 100 gram Parmezaanse kaas
- 50 gram oude kaas (geraspt)
- 2 tl oregano (gedroogd)
- 2 takjes tijm (vers)
- 1 tl nootmuskaat
- snuf peper
- snuf zout
- 2 tl boter
Bereiden
- Snij de uiteinden van de pastinaak en gebruik een dunschiller om de pastinaken te schillen.
- Snij met een mandoline (of een scherp) mes dunne plakjes van de pastinaak.
- Schil de ui en snij hier ook dunne plakken van.
- Verwarm de oven op 160 graden. Vet de ovenschaal in met een klontje boter.
- Meng de slagroom met de gedroogde oregano, verse tijm, nootmuskaat en een snuf peper en zout.
- Bedek de bodem van de ovenschaal met de plakjes pastinaak, ze mogen wat over elkaar heen liggen. Leg hierop een laagje met plakjes ui.
- Bestrooi met ⅓ van de Parmezaanse kaas.
- Maak nog weer een laag met pastinaak en ui en bestrooi weer met ⅓ van de Parmezaanse kaas.
- Maak nu de laatste laag met pastinaak en schenk dan het slagroom-mengsel in de ovenschaal.
- Bestrooi met de overgebleven Parmezaanse kaas én de oude kaas en schuif de pastinaak gratin zo'n 30 - 35 minuten in de warme oven. Controleer met een vork of de pastinaak gaar is.
- Is de pastinaak nog niet helemaal gaar maar de kaas al wel mooi bruin? Dek dan de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet nog wat langer in de oven.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor pastinaak gratin? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.