Best wel raar eigenlijk… Er staat bij ons bijna elke week wel pasta op het menu, maar eigenlijk blijven de pasta recepten een beetje achter hier op de blog. Dat komt omdat pasta voor mij een makkelijke maaltijd is. Een echte makkelijke maaltijd, waar ik eigenlijk niet eens over na denk. Pasta komt hier op tafel als ik het zelf ook even niet weet. En pasta is altijd goed, ook bij de meiden. Dus meestal draai ik dan aan het einde van de middag een pasta in elkaar, en dan is er geen tijd meer om foto’s te maken. Dat gaat vanaf nu anders…. Om te beginnen deel ik deze makkelijke pasta uit de oven met pompoen met je. Een heerlijk herfstgerecht!
Pastagerechten ontstaan hier altijd als vanzelf. Ik check mijn koelkast en mijn voorraadkast, en dan ga ik aan de slag. Pasta is sowieso standaard in huis, net als Parmezaanse kaas, een bol goede mozzarella en gedroogde Italiaanse kruiden. Mijn basilicumplantje hou ik goed bij, zodat ik altijd verse basilicumblaadjes kan toevoegen. En tomatenblokjes, ook altijd handig. Zo, ik heb je even in een notendop verteld wat ik dus als basisvoorraad heb! En dan is het voor mij een kwestie van verse groenten toevoegen. Zo simpel kan het zijn.
Ovenpasta is wel net even bewerkelijker dan een pastamaaltijd zonder oven. Maar de mozzarella smelt zo lekker op de ovenschotel, en dat is mij die 20 minuutjes extra wel waard hoor. Ik maak deze pasta uit de oven met pompoen graag in het weekend klaar. Dan maak ik de schaal helemaal gereed, zet ik aan het eind van de middag wat borrelhappen op tafel, en dan mag de oven daarna mijn maaltijd af maken. Heerlijk om dan zelf niet meer aan de slag te hoeven. Alleen de tafel moet nog gedekt worden, maar daar roep ik Simon dan wel voor!
Pasta uit de oven met pompoen
Voor 4 personen:
- 150 gr (volkoren) pasta
- 1/2 pompoen
- 2 uien
- 1 rode paprika
- 100 gr kastanjechampignons
- 2 teentjes knoflook
- 1 bol mozzarella
- 50 gr Parmezaanse kaas
- 1 blik (400 gr) tomatenblokjes
- 2 tl oregano
- 1 tl tijm
- snuf nootmuskaat
- peper
- zout
- olie
Nodig; koekenpan, pan om te koken, ovenschaal
Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de ovenschaal in met wat olie.
Zet een pan met water op het vuur, breng aan de kook en voeg de pasta toe. Kook de pasta zo’n 4 a 5 minuten. In elk geval 3 minuten korter dan de kooktijd die op de verpakking wordt aangegeven.
Schil en snipper de ui. Maak de paprika schoon en snij in stukjes. Plet de knoflookteentjes en verwijder de schil. Snij de champignons in plakken. Snij de pompoen in parten van ongeveer 1 cm, verwijder de pitten en snij het vruchtvlees daarna in blokjes.
Verwarm wat olie in de koekenpan en fruit de ui hierin aan. Voeg de paprika en pompoen toe en pers de knoflook uit boven de pan. Bak zo’n 10 minuten, tot de pompoen zachter begint te worden. Voeg dan de champignons en de tomatenblokjes toe en strooi ook de oregano, tijm, nootmuskaat, peper en zout uit boven de pan.
Giet de pasta af, roer hier 1 el olie doorheen en voeg daarna toe aan de pan met pompoen en champignons. Schep alles even goed door elkaar en schep daarna in de ovenschaal.
Snij de mozzarella in stukken en verdeel over de ovenschaal. Rasp de Parmezaan boven de schaal en schuif de schaal voor 20 minuten de oven in. Maak de pasta uit de oven met pompoen af met wat verse basilicum en geniet!
Ga je aan de slag met dit recept voor pasta uit de oven met pompoen? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
10 reacties
Ik heb eerlijk gezegd nog nooit pasta uit de oven gemaakt, maar het klinkt erg lekker! En die gesmolten kaas maakt altijd alles beter 😉 Perfect voor de herfst zo met die stukjes pompoen. Gaan we onthouden!
Kun je dit ook met vlees maken? Is de pompoen hier de vervanger van of kun je bijvoorbeeld gewoon wat gehakt aanbraden en aan de ovenschotel toevoegen?
Ik denk dat je voor de vleesliefhebbers er prima gehakt door kan doen.
Zeker! Lekker!
bedoel je een kleine ronde pompoen?
Hoeveel gram is dat?
Goede vraag. Hetzelfde geld voor 1 bol mozzarella. Ik kook heel erg op gewicht, met 200-250 gram groenten per persoon (wat meer is niet erg). Dan heb je naast de ui, de paprika en de tomaten niet heel veel pompoen nodig. Ik heb er voor 2 personen ongeveer 100 gr feta (had ik nog liggen) en 20-25 gram Parmezaan in gedaan. Volgens mij kan geitenkaas ook. Is net even anders, maar als je dat nog hebt en geen mozzarella kun je beter de geitenkaas opmaken ipv van mozzarella kopen en met de geitenkaas blijven zitten. Het is net zoals bovenin dit verhaal staat, ook een beetje spelen met wat je in de koelkast of de voorraadkast heb liggen. Het doel is lekker en gezond eten tegen niet te hoge kosten en zo min mogelijk weggooien. Daar zijn dit soort gerechten super voor.
Lekker receptje! Er staat vandaag weer een schaal in de oven 🙂
misschien een overbodige vraag, maar, schil je de pompoen of laat je deze er gewoon aan zitten?
Overbodige vragen bestaan niet! Beter even checken toch?! Ik laat de schil eigenlijk altijd zitten, je kunt het gewoon eten namelijk en het ‘slachten’ van de pompoen vind ik altijd maar erg lastig!
Smaakte prima. Uw recept, maar aangepast naar wat ik nog had liggen. Heel veel meer champignons (50 gram voor 2 personen is wel een heel klein restje), feta i.p.v. mozzarella en passata i.p.v. tomaten stukjes. Het idee om iets in elkaar te timmeren met wat er is en wat niet langer kan blijven liggen, spreekt me wel erg aan. Mijn vraag is dan wel hoe u op het idee komt om er nootmuskaat in te doen. Dat is iets dat je altijd hebt, net als heel veel andere dingen in het kruidenrek en ook niet speciaal op moet.