Die pompoenen… ik blijf er maar mee koken. Ik heb ze helemaal ontdekt en ik krijg er geen genoeg van! Ik moet je eerlijk bekennen dat ik vroeger echt dacht dat een pompoen alleen ter decoratie was. Oh, I was wrong, so wrong… Maar echt, die ronde bollen stonden toch alleen maar in de tuin, of op een siertafel? Nou goed, ik weet inmiddels beter en maak er tegenwoordig van alles mee. Zoals deze pasta met geroosterde pompoen, een geweldig comfy herfstrecept!
Ik zou niet weten of een echte Italiaan ooit pompoen door zijn pasta doet, maar dat maakt mij natuurlijk niet uit. Ik ben dol op pasta, en ik eet dit dan ook het hele jaar door. In de zomer in een frisse variant, soms zelfs van courgette, met alleen wat olie en knoflook. Maar in de donkerdere maanden van het jaar ga ik los op romige sauzen en goed vullende pastagerechten.
Voor mij stond de combi van geroosterde pompoen met pasta hoog op het lijstje. Als ik een recept bedenk dan heb ik vaak al een plaatje in mijn hoofd. Een plaatje van hoe het moet smaken, én een plaatje van hoe het eruit moet zien. Ik dacht aan pompoen, champignons, aan Parmezaanse kaas, aan veel kleur op mijn bord. En aan een goede romige saus, die de pasta net even een extra touch zou geven.
Als ik een romige saus wil maken, dan maak ik vaak een roux klaar. Wat bloem meebakken, en dan water toevoegen en een bouillonblokje. Bouillonblokjes staan op mijn compromissen-lijstje, ik gebruik ze namelijk regelmatig omdat ik echt geen tijd heb (maak!) om zelf bouillon klaar te maken. Een bouillonblokje is dan wat mij betreft een prima alternatief en geeft net dat beetje smaak dat je nodig hebt.
Voor dit recept ging ik aan de slag met de kant-en-klare Bouillon om te Koken van Struik. Want dat is dus wel zo makkelijk, het is bouillon, maar dan al direct in vloeibare vorm. Normaal gesproken gebruik ik 1 bouillonblokje op 1 liter water (i.p.v. 500 ml) en maak ik mijn soep verder op smaak met verse kruiden. Deze bouillon van Struik kun je ook heel goed gebruiken als basis voor een pastasaus, de ingrediënten zijn wat mij betreft helemaal ok! Ik verdunde de bouillon wel, en bewaarde de rest in de koelkast. Klaar voor gebruik voor een volgende pastasaus, stoofschotel of curry. Handig! De Bouillon om te Koken is verkrijgbaar bij Albert Heijn.
Pasta met geroosterde pompoen
Voor 4 personen:
- 300 gr (lint) pasta, bijv. tagliatelle of pappardelle
- ½ pompoen
- 200 gr (kastanje) champignons
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 150 ml Bouillon om te Koken – Rund van Struik
- 50 ml witte wijn
- 100 ml water
- ½ rode peper
- 2 el speltbloem
- 50 gr rucola
- 2 takjes verse rozemarijn
- 2 takjes verse tijm
- 10 blaadjes verse basilicum
- Parmezaanse kaas
- Peper
- Zout
- Olijfolie
Nodig;
koekenpan, pan om de pasta in te koken, bakplaat, bakpapier
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Hak met een scherp mes de pompoen doormidden. De andere helft gebruik je natuurlijk voor een ander heerlijk recept met pompoen. Snij de halve pompoen in plakken van ongeveer 1,5 cm dik en verwijder de pitten. De schil kun je laten zitten.
Leg de schijven pompoen op de bakplaat en besprenkel met wat olijfolie. Strooi wat peper en zout over de pompoen, leg de takjes rozemarijn en tijm op de bakplaat en schuif de pompoen voor 25 minuten in de voorverwarmde oven.
Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Snij de rode peper doormidden, verwijder de zaadjes en snij daarna heel fijn. Borstel de champignons schoon en snij ze in plakjes.
Zet een pan water op voor de pasta.
Verwarm wat olie in de koekenpan en fruit hier de ui in aan. Pers de knoflook uit bij de ui en voeg ook de peper toe. Bak even kort aan en doe dan de champignons in de pan. Roerbak ze mee voor een minuut of 3.
Voeg de bloem toe aan de koekenpan en bak kort mee. Schenk nu eerst de witte wijn bij de groenten in de pan en laat even 1 minuut pruttelen. Voeg daarna de bouillon om in te koken en het water toe en roer goed door. Laat de saus op zacht vuur zo’n 10 minuten zachtjes koken.
Doe de pasta in de pan en kook deze volgens de aanwijzing op de verpakking beetgaar.
Haal de pompoen uit de oven en snij deze in blokjes. Giet de pasta af en roer hier nog wat olijfolie doorheen, zo gaat de pasta niet plakken. Doe de pasta bij de romige saus en voeg hier ook de pompoen-blokjes aan toe.
Verdeel de pasta met geroosterde pompoen over 4 borden. Verdeel de rucola over de borden en hussel even door. Maak de pasta af met wat verse basilicum en Parmezaanse kaas. Enjoy!
Ga jij aan de slag met dit recept voor pasta met geroosterde pompoen? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Deze blogpost betreft een samenwerking met Struik. Lees hier mijn disclaimer.