Pizza. Patat. Pannenkoeken. De 3 P’s. Eigenlijk zijn het er hier 4, want Pasta doet ook nog mee. En hoewel ik echt moet zeggen dat mijn dametjes heel goed eten, blijven de 4 P’s toch echt favoriet! En dat is natuurlijk helemaal prima! We eten de 4 P’s dan ook regelmatig. Als je maar blijft variëren kun je tenslotte alles eten wat je wilt! Nu we toch zo eerlijk bezig zijn, zal ik ook maar meteen bekennen dat ik een slechte pannenkoekenbakker ben. Ik krijg ze gewoon nooit mooi rond en goudbruin. Geen geduld voor… Mijn lieve echtgenoot is dan hier in huis ook de grote pannenkoekenchef. Al kan ik het ook heus wel hoor! Een goed basisrecept voor pannenkoeken is belangrijk en dat heb ik wel voor je. Een beetje liefde en geduld moet je dan nog zelf toevoegen….
Meestal in het weekend vraag ik de meiden waar zij zin in hebben qua avondeten. Dan heb ik niet veel puf meer om na te denken, nadat ik de hele week al heb bedacht wat we op tafel zetten. Dan wordt er vaak om de 3 P’s gevraagd (pasta eten we doordeweeks vaak zat!) en dat vind ik dan ook Prima. Pizza halen we bij de Italiaan op de hoek, patatjes gaan in de airfryer en voor pannenkoeken kijk ik mijn echtgenoot aan… Hij draait daar zijn hand niet voor om en bij mij worden ze toch nooit zo mooi en lekker als wanneer hij ze bakt…
Pannenkoeken basisrecept
Een goed basisrecept is wel essentieel en dat heb ik wel voor je. Bij mij ontbreekt het vooral aan geduld. Ik wil te snel bakken, draai het vuur te hoog, laat de pan te warm worden, schep teveel pannenkoekenbeslag in de pan. Oftewel, ik ben een slechte pannenkoekenbakker. En om eerlijk te zijn, voel ik niet zo de behoefte om mijn skills te verbeteren als ik gewoon een chef in huis heb. Hij maakte dan ook deze mooie stapel goudbruine pannenkoeken voor mij, zodat ik ze op de foto kon zetten en het recept met je kan delen. Yep, true story…. Volgende keer zal ik weer bakken….haha!
Ingrediënten
- 300 gram bloem
- 600 ml volle melk
- 3 eieren
- snuf zout (optioneel)
Bereiden
- Doe de bloem in de kom. Schenk de helft van de melk erbij en tik de eieren boven de kom. Je kunt nog een snuf zout toevoegen, maar meestal doe ik dit niet.
- Gebruik een garde om de ingrediënten voor de pannenkoeken tot een glad beslag te mengen. Voeg daarna de rest van de melk toe en roer tot een glad beslag.
- Zorg ervoor dat er geen klontjes meer in het beslag zitten! Zet nu het beslag voor de pannenkoeken even weg, zo’n 30 minuten.
- Voor het bakken van pannenkoeken heb ik een speciale pannenkoekenpan. Deze heeft al een mooie grootte en heeft maar een klein opstaand randje. Ideaal vind ik. Je kunt uiteraard ook een koekenpan gebruiken.
- Wanneer het beslag even heeft gerust, roer je het nog 1 keer door. Verwarm een klein beetje olie of boter in de pan en schep dan met bijvoorbeeld een soeplepel het beslag in de pan. Draai de pan direct rond zodat het beslag goed kan uitlopen (en hier gaat het bij mij vaak mis, ik draai niet snel genoeg….) zodat je een mooie ronde pannenkoek krijgt.
- Bak de pannenkoeken zo’n 2 minuten aan elke kant. Ga door tot het beslag op is. Tussentijds voeg ik geen extra boter toe aan de pan. Hou de pannenkoeken warm op een bord met deksel die je bovenop een pan met wat water op het vuur plaatst.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met mijn basisrecept voor pannenkoeken? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | Youtube
11 reacties
Altijd goed pannenkoeken! Sowieso om ze zelf te maken. Ik moet zeggen dat zelfs de eerste altijd lukt bij mij maar ik snap het stukje “geduld” bij je. Ik doe wel altijd tussentijds nog boter in de pan, ik zal dat ’s proberen niet meer te doen, plakt het dan niet aan je pan vast bij jou?
Ik gebruik een pan met goede anti-aanbaklaag waardoor ik echt tussendoor geen boter meer hoef te gebruiken. De pannenkoeken plakken niet aan de pan!
Met karnemelk worden ze nog lekkerder.
Oh, wat een goede tip! Ga ik zeker eens proberen!
Ik ben heel benieuwd welk merk pannenkoekenpan je gebruikt. Ik heb er een bij een kookwinkel gekocht speciaal voor pannenkoeken, maar die pannenkoeken zouden toch echt heel erg aan de pan vastkleven als ik niet tussentijds steeds olie erbij deed. Deze pan werd in het gebruik ook steeds zwarter door de aangekoekte olielaag die er op zit. Na een tijdje een nieuwe dezelfde pan gekocht en in het begin kreeg ik de aangekoekte laag er nog af gewassen maar al gauw lukte dat toch echt niet meer.
Ik heb hier de pannenkoekenpan van Tefal in gebruik. Vind het nog steeds een top ding, ook al is ie al bijna 3 jaar oud.
Hier snufje bakpoeder en scheutje vanille-aroma erdoor. Ook zeef ik de bloem 2x, hele luchtige pannenkoeken!
Oeh heerlijk! Ik hou daar ook wel van 🙂
Doe ook altijd nog een scheutje olie door het beslag, bakt erg goed.
Goede tip, dank je wel!
In plaats van melk gebruik ik prikwater.
En verhouding 1/4 boekweitmeel, 3/4 tarwebloem.
Overigens zijn Tefal pannen niet onbesproken, vanwege de Teflon-laag…