Ovenschotels…. schrijf deze ovenschotel met prei en pittig gehakt maar alvast op het lijstje van je favoriete ovenschotel recepten. Daar kun je er immers nooit genoeg van hebben toch! Makkelijke ovenschotels met lekker veel groenten, ideaal voor drukke doordeweekse dagen waarop ik het liefst niet al te lang in de keuken sta.
Ovenschotel recepten, ik heb er inmiddels al zoveel klaar gemaakt. Vroeger had mijn moeder een receptenboekje met ovenschotel gerechten en die maakte ze allemaal. We mochten ze dan een cijfer geven en de favorieten kwamen dan nog een keer op tafel. Ik heb inmiddels al heel wat topper die ik hier regelmatig in de herhaling doe. Zo ook deze ovenschotel met prei en pittig gehakt!
Ovenschotel met prei en pittig gehakt
Nu is natuurlijk elk gerecht dat je in de oven klaar maakt een ovenschotel te noemen. Maar ik bedoel toch vooral die schotels met zo’n dakje van romige aardappelpuree en een krokant korstje. Zo aten we ze dus vroeger regelmatig en ik vind het ideale gerechten om mee te variëren.
Zo gaan we deze keer voor prei. Een groente die ik eigenlijk steeds vaker gebruik. En dan niet als makkelijke groene vulling, maar als hoofd groente in het gerecht. Er staan inmiddels dan ook verschillende recepten met prei op de blog!
Je kunt bijvoorbeeld een heerlijke quiche met prei en gehakt maken, maar ook romige preisoep met krokante spek met een lekker broodje erbij. Of je gaat voor deze makkelijke ovenschotel met prei en pittig gehakt.
Prei wassen en snijden
De meeste groenten was ik altijd wel even voordat ik ze ga gebruiken, al vergeet ik dat soms. Maar bij een prei niet, die wil je wel altijd even wassen. Er zit namelijk best vaak nog wat aarde tussen de bladeren en dat smaakt uiteindelijk natuurlijk niet zo lekker.
Wist je dat je een prei eigenlijk helemaal kan opsnijden? Tot aan het laatste groene stuk van het blad! Ik snij de stronk en de laatste centimeter van het blad eraf maar de rest van de prei gebruik ik helemaal. Snij er fijne ringen van, doe de groente in een vergiet en spoel even goed uit onder de kraan.
Makkelijke ovenschotel met prei
Makkelijke ovenschotel recepten, ik zei het al, daar heb je er nooit genoeg van! Wat ik ook altijd ideaal vind aan ovenschotels is dat je ze goed kunt voorbereiden. En – maar dan moet je ovenschaal groot genoeg zijn! – dat je de gerechten vaak voor meerdere dagen kunt klaar maken.
In deze ovenschotel breng ik de prei en het gehakt op smaak met wat sambal, kerrie en gerookte paprika. De hoeveelheden zijn voor ons gezin genoeg om nog een tweede keer van te eten. Je zou er eventueel nog een frisse groene salade bij kunnen serveren voor wat extra groen op tafel!
Ingrediënten
- 800 gram aardappels (kruimig)
- 500 gram prei
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 1 rode paprika
- 1/2 rode peper
- 500 gram rundergehakt
- 50 ml tomatensaus
- 1 theelepel sambal
- 2 theelepels kerrie
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder
- 1 theelepel komijn
- snuf nootmuskaat
- 75 gram oude kaas geraspt
- scheutje melk
- klont boter
- 1 blokje groentebouillon
- scheut olie (om in te bakken)
Bereiden
- Schil de aardappelen en snij in grove stukken. Doe de aardappelen in een pan, vul deze met water, voeg het bouillonblokje toe en breng aan de kook. Kook de aardappelen in zo'n 10 minuten gaar.
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Snij de paprika in kwarten, verwijder de zaadjes en snij daarna in kleine blokjes. Snij de rode peper fijn.
- Snij de stronk van de prei en snij de prei - inclusief het groene blad - in fijne ringen. Doe deze in een vergiet en was de prei onder de kraan.
- Verwarm wat olie in de koekepan en fruit hier de ui in aan. Voeg de rode peper toe en pers de knoflook uit boven de pan.
- Voeg nu ook het gehakt toe aan de pan en bak rondom bruin. Voeg de paprika en prei toe en bak 5 minuten mee.
- Giet de aardappelen af, vang het kookvocht een beetje op. Stamp de aardappelen tot een gladde puree en roer hier een scheut melk, een klont boter en de belegen kaas doorheen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Breng het prei - gehakt mengsel op smaak met sambal, kerrie, gerookt paprikapoeder, komijn, nootmuskaat en voeg de tomatensaus toe. Schep goed door.
- Schep het gehakt met de groenten in de ovenschaal. Verdeel de aardappelpuree over het prei - gehaktmengsel. Schuif de ovenschotel met prei en gehakt nog zo'n 20 minuten de warme oven in totdat er bovenop de aardappelpuree een mooi bruin krokant korstje ontstaat.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor ovenschotel met prei en gehakt? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door: Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.
2 reacties
Lijkt mij een lekker recept en wil ik dan ook graag uitproberen. Maar wat versta je onder tomatensaus? Saus uit een pot of fles? Ik denk niet dat je daarmee ketchup bedoelt of puree? Of zou ik ook ketchup kunnen gebruiken anders hou ik zoveel saus over als ik een fles gebruik.
Hi Marit,
Ik bedoel tomatensaus uit een fles of een pot, geen tomatenpuree. Wanneer ik een fles open maak voor een kleine hoeveelheid, gebruik ik de rest om bijvoorbeeld de volgende dag een pastasaus mee te maken.