Als je denkt dat er bij ons elke avond een bijzonder exquis maaltje op tafel staat, dan heb je het goed mis! Wij hebben hier ook doordeweekse maaltijden voor de doordeweekse dagen, die ongetwijfeld af en toe net zo chaotisch verlopen als in elk ander gezin. Ook die doordeweekse maaltijden zijn nog steeds hartstikke lekker hoor, maar zo bijzonder is het af en toe niet. Wat wel altijd het geval is, is dat we zelf koken. From scratch zoals je dat noemt, dus echte maaltijden met echte ingrediënten. Al laten we het maken van vlees wel nog gewoon aan de slager over… Omdat er bij jou thuis ongetwijfeld ook gewone doordeweekse avonden zijn, deel ik het recept voor deze ovenschotel met bloemkool, prei en gehaktballetjes graag met je.
Ovenschotel met bloemkool, prei en gehakt
Ovenschotels zijn superhandig wanneer je een eenvoudige warme maaltijd op tafel wilt zetten. Vaak bereiden we groenten steeds op dezelfde manier, maar juist door eens op een andere manier met groenten aan de slag te gaan, krijg je ook weer hele andere smaken. Zo smaakt bloemkool uit de oven echt veel intenser dan wanneer je de bloemkool kookt of stoomt.
Goed, die doordeweekse maaltijd dus. Die bestaat bij ons ook wel eens ‘gewoon’ uit aardappelen, groenten en vlees. Wel altijd met net even iets meer groenten dan aardappelen en vlees. Maar toch, ik ben ervan overtuigd dat er niets mis is met de traditionele Hollandse maaltijd, als je maar weet hoe je deze een beetje verantwoord kunt klaarmaken.
Ovenschotel met bloemkool, prei en gehaktballetjes
Ingrediënten:
- 1 flinke bloemkool
- 4 prei
- 3 a 4 aardappelen
- 50 gram volle yoghurt
- 50 ml plantaardige melk
- 3 eieren
- 2 tl kerriepoeder
- 1 tl komijn
- snuf (zee)zout
- peper
- 250 gram soepgehaktballetjes
- 100 gram biologische spekblokjes (optioneel)
- kokosolie
- 50 gram pecorino
Nodig: pan, ovenschaal
Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij de bloemkool in stukken en schil de aardappels. Doe in een pan met een laagje water, zet de pan op het vuur en kook de bloemkool en aardappels even voor, ongeveer 5 minuutjes in kokend water. Snij ondertussen de prei in ringen. Giet de bloemkool en aardappels af en – even laten afkoelen – snij in plakken. Vet een ovenschaal in met wat kokosolie en leg de plakken bloemkool en aardappel en de ringen prei in de ovenschaal. Kluts de eieren en meng met de yoghurt en melk. Voeg de kruiden toe aan het ei-mengsel en roer goed door. Schenk het ei-mengsel over de aardappels, bloemkool en prei. Leg bovenop de bloemkool en aardappels de gehaktballetjes en spekblokjes en schuif de ovenschaal voor ongeveer 30 minuten de oven in. Haal na 30 minuten de schaal uit de oven, schep vooral het vlees bovenop even goed op en bestrooi de ovenschotel met de pecorino. Zet nu de ovenschotel nog 10 minuten terug in de warme oven, zodat de kaas een beetje kan uitlopen. Eet smakelijk!
Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg Mind Your Feed op Twitter | Facebook |Bloglovin | Instagram
6 reacties
Dank je wel voor het delen van het recept heb hem opgeslagen ben nl gek op bloemkool.
Ik heb de helft gemaakt alleen de eimassa hetzelfde gelaten. Het was smakelijk maar de volgende keer bak ik de prei eerst aan met de kerrie zodat dit wat zachter is. Nu was de prei te rauw wat wij niet lekker vonden.
voor hoeveel personen is deze ip? ik heb op 4 gegokt 🙂
Goed gegokt! 🙂
Hoeveel prei bedoel je in dit recept? 4 hele preien? Het lijkt me best veel vandaar de vraag.
Het was ook een grote schaal vol met groenten 😉 Volgens mij heb ik in dit recept alleen het witte deel van de prei gebruikt. Je kunt uiteraard altijd minder gebruiken, als het teveel lijkt…