Eh. Ik weet het even niet meer hoor. Het zou toch herfst horen te zijn nu? Maar het was nog prachtig nazomer weer de afgelopen dagen… Gisteren zat ik nog met 2 meiden in de speeltuin, met een heerlijk zonnetje in mijn gezicht. En ik was qua recepten al helemaal in de herfst-stemming. Ging al richting de winter, Sint en Kerst met mijn recepten. Maar het weer werkt nog niet zo mee. Nou ja, maakt niet uit, ik ga alvast voor deze ovenschotel boerenkool met pittig gehakt. Laat het zonnetje nog maar even schijnen, ik volg gewoon langzaam. Komt goed!
Ik had al eens eerder gezegd dat ik niet zo van de traditionele stamppotten ben. Hutspot? Die maak ik klaar met pittig gebakken spekjes…. Stamppot rauwe andijvie? Die is bij mij niet rauw en daar gaat pittige kaas doorheen. En zo ook de boerenkool. Ik vind het normaal gesproken ook heerlijk om die te roerbakken voordat ie door de aardappels heen gaat. Maar deze ovenschotel boerenkool is ook een goed idee!
Het enige jammere aan dit recept vond ik dat het niet heel fotogeniek is. Ja, daar heb ik dan weer last van. Een recept moet bij mij ook nog op de foto. Maar weet je wat het is… als je boerenkool in een ovenschotel verwerkt, en je schept daar ook nog wat tomatenpuree doorheen, dan is het niet meer zo fris en groen als dat de boerenkool was vóórdat ie de oven in ging. Dus. Dit recept voor ovenschotel boerenkool is heerlijk, maar lekker op de foto ging het niet. Ach ja, ik ben ten slotte ook geen pro hoor!
Ovenschotel boerenkool met pittig gehakt
Ovenschotel voor 4 personen:
- 500 gr boerenkool
- 1 kg kruimige aardappelen
- 125 gr spekblokjes
- 200 gr rundergehakt
- 1 ui
- 2 tn knoflook
- 1/2 rode peper
- 1 blikje tomatenpuree
- 75 gr oude kaas
- klont boter
- scheutje olie
- flinke scheut melk
- 1 tl sambal badjak
- snuf zout
- peper
Nodig;
ovenschaal 30 x 20 cm, hapjespan, pan om in te koken, pureestamper, schaaltje
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de ovenschaal in met een klontje boter.
Schil de aardappels en snij ze in grove stukken. Doe ze in de pan met een flinke laag water, zet op het vuur en breng aan de kook. Kook de aardappels in circa 10 minuten gaar. Draai het vuur uit, giet het vocht af. Stamp de aardappels met een pureestamper tot puree. Voeg hier een flinke scheut melk aan toe, ongeveer 25 gram oude kaas, een beetje boter nog en breng op smaak met wat zout en peper.
Schil en snipper de ui. Snij de rode peper in kwarten, verwijder de zaadjes en snij daarna fijn. Maak de knoflook schoon.
Verwarm de hapjespan op het vuur en voeg een beetje olie toe. Fruit hier de ui in aan, voeg de rode peper toe en daarna het gehakt. Bak dit gaar en pers de knoflook erbij uit. Roerbak dit even goed om en schep daarna het gehaktmengsel in een schaaltje.
In dezelfde pan bak je daarna – zonder opnieuw olie toe te voegen – de spekblokjes uit. Voeg de boerenkool toe en laat iets slinken. Schep daarna de tomatenpuree en sambal badjak hierbij en roer goed door.
Voeg het gehaktmengsel nog weer toe aan de pan met boerenkool en schep goed door elkaar.
Schep de boerenkool met pittig gehakt in de ovenschaal. Daar bovenop schep je de aardappelpuree. Gebruik de bolle kant van een lepel om de bovenkant mooi glad te strijken. Bestrooi met de rest van de oude kaas.
Schuif de ovenschotel boerenkool met pittig gehakt voor ongeveer 20 minuten in de warme oven. Zo kan de kaas goed smelten en krijgt de bovenkant van de ovenschotel een heerlijk goudbruin korstje!
Ga jij aan de slag met dit recept voor ovenschotel boerenkool met pittig gehakt? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | Youtube
1 reactie
Je hebt gelijk, zeker niet “fotogeniek”. m.a.w. ziet er niet aantrekkelijk uit. Toch heb je er nog wat moois van gemaakt, Reny! Knap hoor. Maar in principe gaat het er om hoe het smaakt en met een beetje voorstellingsvermogen zit dat wel goed. Een mooi recept. Wel mis ik de heerlijke slagersrookworst die je bij de traditionele boerenkoolstamppot eet. Nou ja dan maar een keer niet. Grt Peter