Oeh, yes, het is burgertime! My favorite time of the week! Meestal heb ik aan het einde van de week niet heel veel zin meer om uitgebreid te koken, maar wel zin om wat lekkers op tafel te zetten. Dan kies ik vaak voor brood. Maar wel met bijvoorbeeld deze Oosterse kipburger met avocadodressing erop. Deze kipburger maakte ik helemaal glutenvrij en voor mezelf bak ik er een glutenvrij broodje bij af. En als je nou denkt dat ik voor de rest van het gezin wat anders klaar maak, heb je het mis. Deze burgers eet iedereen lekker mee, wel zo makkelijk en snel klaar. Want zoals ik zei, ik heb geen zin in moeilijk gedoe zo vlak voor het weekend!
Zelf eet ik al jaren grotendeels glutenvrij. Sinds ik de diagnose PDS kreeg weet ik dat ik daar gewoon beter op ga. Geen buikpijn meer, geen opgeblazen gevoel, minder vermoeidheid. Het is voor mij een bewuste keuze om gluten grotendeels uit mijn voedingspatroon te schrappen. En daar heb ik tegenwoordig geen moeite meer mee, maar dat heeft mij ook even gekost hoor!
Voor deze Oosterse kipburger gebruikte ik bijvoorbeeld een beetje ketjapsaus. En dat kan gewoon, mits ik voor glutenvrije ketjap ga. En dat is eigenlijk vaak mijn grootste uitdaging geweest. Want in zoveel producten worden glutenhoudende granen als bindmiddel gebruikt… Ik heb mezelf aangeleerd om van elk kant-en-klaar product dat ik gebruik het etiket te lezen. Hierop staat namelijk de ingrediëntenlijst en hieruit kun je eenvoudig afleiden of een product glutenvrij is.
Dat ik een glutenvrij eetpatroon aan hou, betekent niet dat ik voor mezelf anders kook dan voor de rest van het gezin. Ik kook hetzelfde voor iedereen, ook als er bijvoorbeeld vrienden komen eten. En ik kook dan dus glutenvrij. Dit maakt het voor mij het makkelijkst om een maaltijd op tafel te zetten. Er is niemand die er wat van merkt, behalve dan eens als ik een ander broodje of andere pasta voor mezelf klaar maak.
Deze Oosterse kipburgers met avocadodressing maakte ik dus voor het hele gezin klaar. Een fijne maaltijd zo vlak voor het weekend. Ik moet zeggen, met burgers doe ik altijd maar wat. Ik combineer smaken die me lekker lijken en dat is bij deze burgers heel goed uitgepakt. Voordat ik ze op de foto zette, wilde ik al even proeven en ik was direct enthousiast. Als bindmiddel gebruikte ik trouwens de glutenvrije beschuitjes van Schär. Die heb ik standaard in huis voor het ontbijt, maar die kunnen als je ze verkruimeld ook perfect als paneermiddel gebruikt worden. Zo zie je ook maar, soms zijn simpele hacks al voldoende om glutenvrij te eten!
Oosterse kipburger met avocadodressing
Voor 4 glutenvrije burgers:
- 300 gr kipgehakt
- 4 Zwieback beschuitjes Schär
- 1 rode ui
- ½ rode peper
- 1 teentje knoflook
- 2 takjes verse peterselie
- 1 ei
- 2 tl komijn
- ½ tl nootmuskaat
- 1 tl kurkuma
- 1 el (glutenvrije) ketjap
- Snuf zout
- Olie om te bakken
Voor de avocadodressing:
- ½ avocado
- 1 el Griekse yoghurt
- 2 takjes verse peterselie
- Peper
- Zout
Verder:
- Gemengde sla
- Wortel julienne
- Glutenvrije hamburgerbroodjes van Schär
Nodig; mengkom, keukenmachine met foodprocessor, koekenpan, spatel
Bereiden: Doe het kipgehakt in een mengkom. Gebruik de keukenmachine met foodprocessor om de 4 Zwieback beschuitjes fijn te maken, zodat dit als paneermeel gebruikt kan worden.
Schil en snipper de ui heel fijn. Snij de rode peper doormidden, verwijder de zaadjes en snij dan fijn. Voeg toe aan de kom met het gehakt. Knip de blaadjes peterselie boven de kom. Pers de teen knoflook uit bij het gehakt.
Voeg de komijn, nootmuskaat, kurkuma, glutenvrije ketjap en een snuf zout toe aan het gehakt. Tik een ei boven de kom en voeg dan het paneermeel toe.
Kneed met je handen het kipgehakt en de ingrediënten voor de Oosterse kipburgers tot een stevige bal. Verdeel het gehaktmengsel in 4 gelijke delen en draai er dan gehaktballen van. Druk ze wat platter zodat het hamburgers worden.
Verwarm de koekenpan op het vuur en verhit hier een scheutje olie in. Leg de Oosterse kipburgers voorzichtig in de pan en laat ze in ongeveer 2 minuten goudbruin worden. Draai de burgers dan met de spatel om en bak de andere kant bruin.
Voeg een klein scheutje water toe aan de pan met de Oosterse kipburgers en doe de deksel op de pan. Laat de burgers in zo’n 10 minuten gaar worden.
Maak de avocadodressing klaar door ½ avocado te prakken en deze in een schaaltje te mengen met een lepel Griekse yoghurt, wat peper en zout en wat fijn gesneden peterselie.
In de tussentijd kun je de hamburgerbroodjes even grillen op opwarmen in de oven. Beleg de broodjes eerst met wat salade, dan de Oosterse kipburger, dan een lekkere klodder avocadodressing en als laatste wat fijngesneden wortel. Laat het weekend nu maar komen!
Ga je aan de slag met dit recept voor Oosterse kipburgers met avocadodressing? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | Youtube
Dit artikel betreft een samenwerking met Schär. Lees hier mijn disclaimer.