Vandaag eens een oer-Hollands recept met een twist. Ik maak dus eigenlijk nooit hutspot op de gewone manier klaar, maar altijd deze eigen variant. Zo vind ik peen en uien stamppot, zoals wij hier zeggen, veel lekkerder! Als je denkt dat ik hier thuis op drukke doordeweekse dagen elke keer een nieuwe verrassing op tafel tover, dan heb je het mis hoor. Ik ben dol op experimenteren en nieuwe recepten uitwerken. Maar een keer in de zoveel tijd komt er gewoon een Oosterse hutspot op tafel. Lekker met pittig gekruide uitjes en spekreepjes.
Ik denk dat mijn weekmenu voor ongeveer de helft bestaat uit nieuwe recepten, en voor de andere helft uit klassiekers. Goedgekeurde gerechten die dan regelmatig terug blijven komen. Nu in de wintermaanden zijn dat veel stamppotten. Maar ook pasta’s en rijst-maaltijden zijn van die terugkerende items op het menu. Lekker makkelijk, niet na hoeven te denken. En meestal zijn veel ingrediënten al standaard in huis. Zo heb ik altijd wel aardappels en winterpeen in huis in deze koude weken, dus een Oosterse hutspot is dan zo gemaakt.
Het voordeel van die steeds terugkerende maaltijden op het menu is dat ik zeker weet dat mijn meiden ook gewoon mee eten. Dat doen ze op andere dagen ook wel hoor, maar als het gerecht al enigszins bekend is, dan gaat dat toch nét even makkelijker. We slaan zeg maar die hele fase van wat is dat, dat lust ik niet, ik wil niet proeven, jawel je moet proeven, hoeveel hapjes moet ik dan, nee ik lust het toch niet/oh eigenlijk best wel lekker in elk geval over. En dat is soms ook wel heel erg fijn.
En ja, als je ook Linda al een tijdje volgt, dan heb je dit recept voor hutspot misschien wel eens voorbij zien komen. Waaruit dus maar blijkt dat dit een blijvertje is….
Meer stamppot met een twist recepten:
Ik ben gek op Hollandse kost en stamppotten zijn ook zeker favoriet…. maar ik maak stamppot altijd anders klaar dan de oer-Hollandse recepten. Ik geef er altijd mijn eigen draai aan, wat dacht je bijvoorbeeld van:
- Roerbak andijvie stamppot met spek en kaas
- Broccoli stamppot met pesto en Parmezaan
- Spinazie stamppot met gebakken rookworst
- Wortel pompoen stamppot met pittige gehaktballetjes
- Boerenkool stamppot met kip
- Oosterse andijvie stamppot met pittige spek
Ingrediënten
- 1 kg aardappels (iets kruimig)
- 800 gram winterpeen
- 3 uien (groot)
- 250 gram spekblokjes
- 50 ml melk
- 1 klont roomboter
- 1/2 rode peper
- 3 teentjes knoflook
- 2 blaadjes laurier
- 2 eetlepels ketjap
- 1 theelepel komijn
- 1/2 theelepel nootmuskaat
- 1/2 theelepel cayennepeper
- snuf peper
Bereiden
- Schil de aardappels en snij in stukken. Rasp de winterpeen en snij in dikke plakken. Doe de aardappels en winterpeen in een grote pan, voeg een ruime laag water toe en doe de laurierblaadjes in de pan. Zet op het vuur en kook de groenten in ongeveer 15 minuten gaar.
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Snij de peper doormidden, verwijder de zaadjes en snij fijn! Zet de wokpan of hapjespan op het vuur en doe hier de spekblokjes in, voeg verder geen olie of boter toe om te bakken. Bak ze krokant en schep dan uit de pan.
- Fruit in het vet van de spekblokjes de uien glazig. Pers de knoflook uit boven de pan en voeg de rode peper toe. Schenk nu de ketjap bij de uien en strooi de komijn, nootmuskaat, cayennepeper en een snuf zwarte peper erbij. Roer goed door.
- Giet de aardappels en winterpeen af, verwijder de laurierblaadjes en stamp tot een puree. Schenk 50 ml melk bij de puree en voeg een klont roomboter toe, roer goed door. Schep de pittige ui en spekblokjes door de puree en snij eventueel nog een stuk rookworst bij deze Oosterse hutspot.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met dit recept voor Oosterse hutspot met knoflook en pittige ui? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | Youtube
12 reacties
Leuk om dit recept te lezen. Zeker al 30 jaar maak ik een dergelijke stamppot. Met ketjap en met kerrie. Deze lijkt me nog iets lekkerder vanwege de komijn. Ik doe er dan een gehaktbal bij die ik met o.a. ketjap en Indische kruiden kruid.
Heb de Oosterse hutspot met pittige ui gemaakt en het is de lekkerste hutspot, die ik ooit heb gegeten! Geweldig recept!! Klein beetje crème fraiche toegevoegd voor een beetje romige smaak
Oh wow, wat top om dit te horen! Wat fijn dat je zo hebt zitten smullen! Een beetje melk of een klontje boter zorgt ook voor een smeuïge stamppot.
Heerlijk! Net gemaakt en veel meer smaak aan de hutspot!
Gisteren gemaakt en het was heerlijk! dank je wel. Ga zo weer nieuw mindyourfeed recept voor vanavond opzoeken.
Precies wat ik zocht… Deze gaat ook vaker terug komen bij ons deze winter. Dank je wel voor het recept!
Dag, mag ik vragen wat voor ketjap? Ik ken asin en manis. Weet nu niet wat hier bedoeld wordt.
Vriendelijke groet,
Reina kuiper
Super lekker, net gemaakt. We waren wat uitgekeken op de Hollandse stamppot dus dit is een lekkere afwisseling.
Groet, Elly
Bedankt voor dit lekkere recept! Heb de spek vervangen door rundergehakt omdat ik geen varkensvlees eet. Maar ook dat kan dus ☺. Wel het gerecht dan nog wat afmaken met peper en zout.
Heb de Oosterse hutspot met pittige ui gemaakt en het is de lekkerste hutspot, die ik ooit heb gegeten! Geweldig recept!! Klein beetje crème fraiche toegevoegd voor een beetje romige smaak
Heb dit vandaag gemaakt en het recept is al weer doorgegeven aan de gasten. Het was ook echt heerlijk .
Complimenten!!!!
Wat super om te horen! Dankjewel!! Super lief!