Goed, dat was wel duidelijk…. Afgelopen dinsdag plaatste ik een foto op mijn Facebook pagina (volg je me daar al?) met de vraag of er ook interesse is in de recepten voor gewone, alledaagse maaltijden. De reacties waren duidelijk; binnen de kortste keren vlogen de likes en reacties me om de oren. Ja, heel graag, was het antwoord. En ook al gaf ik aan dat mijn doordeweekse maaltijden echt niet altijd zo bijzonder zijn, ik maak ze wel altijd met verse en pure ingrediënten. Pakjes en zakjes met maaltijdmixen komen mijn keuken niet in! Deze Oosterse groenteschotel met kip en rijst is echt zo’n uit-werk-moe-snel-eten-op-tafel gerecht, dus helemaal geschikt voor drukke werkdagen.
Pakjes en zakjes gebruik ik dus echt nooit. Ik maak gebruik van verse groenten, gedroogde kruiden, verse smaakmakers en wel af en toe een flesje met een kant-en-klare saus, zoals Japanse vissaus. Ik kreeg laatst tijdens mijn workshop ook weer de vraag hoe je met kruiden en verse smaakmakers nou een lekker gerecht op tafel zet… Ja lieve mensen, dat is dus een kwestie van proberen, combineren, proeven en als het niet smaakt, de volgende keer wat anders proberen. Het is in elk geval een goede investering om je kruidenkast op orde te hebben en ook wat verse smaakmakers zoals knoflook, rode peper en gember standaard in huis te hebben.
Kijk, deze foto zette ik op Facebook. En daarna probeerde ik onder het licht van de afzuigkap een foto te maken voor hier op de blog. Met mijn Iphone. Dikke #fail….haha! Gelukkig kook ik altijd te veel, zodat ik er de volgende dag mee kan lunchen. En dan heb ik ook mooi de tijd om wel goede foto’s te schieten….
Mijn voorwaarden voor doordeweekse maaltijden is dat ze binnen niet al te lange tijd op tafel staan. Maximaal een half uurtje, inclusief het snijwerk. Dat gaat je met deze groenteschotel met kip zeker lukken! Er komen dus vanaf nu zeker vaker gewone avondmaaltijden op de blog, want blijkbaar doen jullie hier graag inspiratie voor op. Heb je nog verzoekjes? Laat het me dan weten in de comments! Oh, en ik deelde al eens het recept voor pasta met Italiaanse tomatensaus en pasta carbonara, ook allebei toppers in een drukke avondspits!
Laat je trouwens niet afschrikken door de ingrediëntenlijst! Meestal moet ik ook niets hebben van die ellenlange opsommingen, maar ik beloof je: dit valt echt mee! En met een beetje mazzel heb je het meeste gewoon al in huis!
Oosterse groenteschotel met kip en rijst
Voor 4 personen:
Voor de kip:
- 200 gr kipfilet
- 2 el Japanse vissaus
- 1 el olijfolie
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl komijn
- 1 teen knoflook
- 1 cm gember
Groenten:
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 2 prei
- 2 rode uien
- 4 stengels bleekselderij
- 1 komkommer
Verder:
- 150 gr rijst (ik gebruikte een mix van rijst en quinoa)
- 150 ml kokosmelk
- 2 el honing
- 2 el vissaus
- 1 el citroensap
- peper
- peterselie (optioneel)
- olie om te bakken
Nodig: 1 pan voor de rijst, 1 hapjespan, schaaltje,
Bereiden: Snij de kip in stukjes en doe in een schaaltje. Schenk hier de olie en de vissaus bij en voeg de droge kruiden toe. Pers de knoflook, rasp de gember en voeg toe aan de kipfilet. Goed omscheppen en even laten staan.
Zet een pan met water op voor de rijst.
Snij de groenten: paprika’s, uien, bleekselderij, mag allemaal in reepjes of blokjes, wat je wilt. De prei in ringen snijden en even wassen onder de kraan om het zand weg te spoelen. De komkommer is straks pas aan de beurt, die eten we koud.
Verhit wat olie in de pan en voeg de kip hierbij. Bak de kip rondom mooi bruin en laat nog heel even in de pan om te garen. Was het schaaltje waar de kip in zat even af met wat lauwwarm water en een mild sopje. Schep de kip uit de pan, in je net schone schaaltje. Voeg eventueel nog wat olie toe en voeg nu de groenten toe aan de (zelfde) pan. Schep goed om en laat zachtjes fruiten.
Kookt het water van de rijst, dan doe je de rijst in de pan. Roer af en toe even door.
Schep nu de kip weer bij de groenten. Voeg de kokosmelk, de vissaus, citroensap, honing en wat peper toe en meng met de groenten en kip. Laat zachtjes tegen de kook aan komen, maar de saus hoeft niet te koken. Knip alvast wat verse peterselie. Maak de komkommer schoon en snij in plakken.
Giet de rijst af, en meng met de groenteschotel. Schep alles goed door en voeg als laatste nog wat peterselie toe. Je kunt ook koriander gebruiken, maar dat is hier in huis niet zo favoriet.
Timer? Ik zeg je dat dit binnen het half uur op tafel staat! Enjoy!
Ga je aan de slag met dit recept voor Oosterse groenteschotel met kip en rijst? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
5 reacties
Het is een heerlijk recept, maar ik heb er toch echt wel 3 kwartier tot een uur voor nodig met al dat snijden
Heb het gisteren gemaakt, het was heerlijk! 🙂
Heerlijk recept. Goede beschrijving. Ga het zeker nog een keer maken.
het was heel lekker, maar wat kan ik het beste in plaats van bleekselderij gebruiken, vinden ze hier niet lekker
Eerst het water koken en de rijst opzetten. Intussen kun je rest doen. Anders sta je op je rijst te wachten.