Stamppot andijvie maar dan met een Oosterse touch. Ik hou ervan om mijn stamppot met een twist klaar te maken en ook deze andijvie stamppot maak ik anders klaar dan je misschien gewend bent. Ik gebruik voor dit recept wel rauwe andijvie, maar voeg Oosterse smaakmakers toe waardoor je een hele andere stamppot krijgt. Ik denk niet dat ze in Azië deze smaakcombinatie begrijpen, maar dat maakt niet uit, haha! Als ik – en jij – er maar van geniet! Voor de kids hou ik de pittige spekjes trouwens wel apart en die kunnen ze naar eigen smaak toevoegen. Dit is echt weer zo’n makkelijke maaltijd voor op drukke dagen en helemaal passend bij de herfst!
Ik zal je bekennen… ik vind de traditionele Hollandse stamppot vaak wat saai. Best prima, maar niet heel spannend, als je begrijpt wat ik bedoel. Ik kan het dan ook niet laten om mijn stamppot anders klaar te maken. Wist je bijvoorbeeld dat andijvie roerbakken ook heerlijk is? Deze roerbak andijvie stamppot met kaas en spek bijvoorbeeld, is te gek. Vandaag ga ik voor een Oosterse variant op de stamppot. Met pittige spekjes en geroosterde cashewnoten.
Voor deze stamppot andijvie gebruik ik gewone aardappelen, maar je zou ook met zoete aardappel aan de slag kunnen gaan. Geeft nog weer een andere smaak! Zo zie je maar, ook op traditionele recepten kun je volop variaties bedenken en dat is precies waarom ik koken zo leuk vind! Ben jij al helemaal klaar voor de herfst en heel veel heerlijke stamppot recepten?
Meer stamppot met een twist recepten:
Ik ben gek op Hollandse kost en stamppotten zijn ook zeker favoriet…. maar ik maak stamppot altijd anders klaar dan de oer-Hollandse recepten. Ik geef er altijd mijn eigen draai aan, wat dacht je bijvoorbeeld van:
- Roerbak andijvie stamppot met spek en kaas
- Broccoli stamppot met pesto en Parmezaan
- Oosterse hutspot met pittige ui
- Wortel pompoen stamppot met pittige gehaktballetjes
- Boerenkool stamppot met kip
- Spinazie stamppot met gebakken rookworst
Ingrediënten
- 800 gram aardappels (iets kruimig)
- 400 gram andijvie (rauw, gesneden)
- 250 gram spekreepjes
- 1 ui
- 1/2 rode peper
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel sambal
- 2 theelepels ketjap
- 50 gram cashewnoten (ongezouten)
- 2 takjes verse koriander
- 1 blokje groentebouillon
- 50 ml melk (plantaardig)
- 1 klontje boter
Bereiden
- Schil de aardappels en snij in grove stukken. Was ze even onder de kraan en doe in de stamppot pan. Vul deze met een flinke laag water, voeg het bouillonblokje toe en breng het water aan de kook. Kook de aardappelen in 10-12 minuten gaar.
- Schil en snipper de ui. Maak de rode peper en knoflook schoon. Zet de hapjespan op het vuur en bak hier – zonder olie toe te voegen! – de spekreepjes in uit.
- Voeg de ui en rode peper toe en pers de knoflook uit boven de pan. Bak de spekreepjes krokant. Giet eventueel halverwege wat vocht af. Doe als laatste de sambal en ketjap in de pan en laat even mee pruttelen.
- Hak de cashewnoten grof en rooster ze even in een droge koekenpan tot ze mooi bruin zijn.
- Wanneer de aardappels gaar zijn, giet je ze af en stamp je deze met de pureestamper tot een zachte puree. Voeg wat melk en boter toe om een smeuïge aardappelpuree te maken. Roer hier de rauwe andijvie doorheen.
- Serveer de Oosterse andijvie stamppot met de pittige spekjes en de cashewnoten en nog wat verse koriander on top.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met dit recept voor Oosterse andijvie stamppot met pittige spek? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube
Foto’s door Renske van Buren
1 reactie
Il ga dit weekend het kip tandoori recept uitproberen. Heb je ook een recept voor de Knorr risotto?
Groetjes, Mirjam