Moussaka…. Oeh, deze Griekse ovenschotel is ultiem comfort food als je het mij vraagt…. Griekse moussaka, als ik van dit gerecht een hap neem, waan ik mij weer even in Griekenland. Gegrilde aubergines, gekruid gehakt in een heerlijke tomatensaus, romige bechamelsaus, aardappelschijfjes, het lijkt wel een Griekse lasagne! Dit recept voor moussaka moet je zeker eens maken als je ook even wat zonnestralen op je bord wilt!
Van lekkere ovenschotel recepten kun je natuurlijk nooit genoeg hebben en deze Griekse moussaka mag zeker op je lijstje met favoriete Griekse ovengerechten. Zelf moussaka maken is helemaal niet ingewikkeld en ik laat je zien dat je hier geen verspakket of pakje Wereldgerechten voor nodig hebt. Dit makkelijke recept tover je zo op tafel en genieten maar.
Griekse moussaka
Griekse moussaka is natuurlijk een klassiek gerecht uit de Griekse keuken. En zoals vaker met klassiekers, bestaan er ontzettend veel manieren om moussaka klaar te maken. Ik denk dat elke Griekse familie wel een eigen recept heeft en dat vind ik nou juist zo mooi!
De basis voor moussaka is natuurlijk de gegrilde aubergine die een glansrol speelt in dit gerecht. Door de aubergines van tevoren te grillen in een pan, krijgen ze een intense smaak én worden ze heerlijk zacht. Perfect om laagjes mee te maken in deze Griekse ovenschotel.
De lekkerste moussaka
Die maak je natuurlijk zelf…! Daar heb je geen maaltijdmixen of verspakketten uit de supermarkt voor nodig! Zoals gezegd is de basis voor de lekkerste moussaka de gegrilde aubergines. Die je laagje voor laagje afwisselt met een kruidige tomatensaus met gehakt. Met gedroogde kruiden als laurier, kruidnagels, oregano, kaneel en nootmuskaat breng je de saus op smaak.
In deze Griekse lasagne bouw je de laagjes dus op van aubergines en gehakt in tomatensaus, afgewisseld met laagjes aardappel. Ik bakte de aardappelschijfjes even voor in de koekenpan, zodat ze even kunnen voorgaren en zeker weten gaar zijn als je de moussaka uit de oven haalt. Deze Griekse ovenschotel maak ik af met zelfgemaakte bechamelsaus, extra romig door de ei-dooiers en Parmezaanse kaas.
Meer wereldgerechten recepten:
Ben je enthousiast geworden over het koken zonder pakjes en zakjes en wil je meer wereldgerechten recepten uitproberen! Dat snáp ik! En gelukkig heb ik al heel wat lekkere recepten voor je uitgewerkt, ga lekker aan de slag met een van de volgende gerechten:
- Zuid Afrikaanse bobotie
- Jambalaya met kip en chorizo
- Mexicaanse burrito’s met gehakt
- Indonesische nasi goreng
- Thaise kip Siam
- Chili con carne
- Kip Teriyaki met rijst
- Kip Tandoori met sperziebonen
- Mexicaanse enchilada’s met kip
- Italiaanse risotto met champignons
Ingrediënten
- 500 gram rundergehakt
- 500 gram aardappelschijfjes
- 2 aubergines
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 400 gram tomatenblokjes in blik
- 1 blikje tomatenpuree
- 30 ml witte wijn
- 2 laurierblaadjes
- 4 kruidnagels
- 3 theelepels oregano
- 2 theelepels kaneel
- 1 theelepel nootmuskaat
- olie (om in te bakken)
- klont boter (om in te bakken)
Voor de bechamelsaus:
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 500 ml melk
- 2 eidooiers
- 50 gram Parmezaanse kaas
- snuf nootmuskaat
- snuf kaneel
Bereiden
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Verwarm wat olie in de hapjespan en fruit de ui hierin aan, pers de knoflook uit boven de pan.
- Voeg het gehakt toe en laat het gehakt rullen. Gebruik een spatel om het gehakt in fijne stukjes te hakken.
- Voeg de tomatenpuree toe aan het gehakt en blus het daarna af met een glas witte wijn. Schenk de tomatenblokjes erbij, voeg de kruidnagels en laurierblaadjes toe en doe ook de oregano, kaneel en nootmuskaat bij de saus. Laat rustig zo'n 10 minuten pruttelen.
- Haal de laurierblaadjes en kruidnagels uit de saus en breng deze verder op smaak met peper en zout.
- Verwarm een klont boter in de koekenpan en bak hier de aardappelschijfjes in zo'n 10 minuten lichtbruin. Zo zijn ze iets voorgegaard.
- Snij met een scherp mes de aubergines in lange plakken van ½ cm dik. Verwarm de grillpan - zonder olie - en grill de plakken aubergine aan beide zijden zo'n 5 minuten tot ze mooi gekleurd en zacht geworden zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Maak de bechamelsaus door de boter te smelten in de steelpan. Als de boter mooi gekleurd is - maar niet bruin - voeg je de bloem toe en laat je deze even meebakken. Schenk daarna beetje bij beetje de melk in de pan en gebruik een garde om tot een gladde saus te roeren.
- Voeg de Parmezaanse kaas, de eidooiers en een snuf nootmuskaat en kaneel toe, roer nog even door. en zet even apart.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de ovenschaal in.
- Begin met het maken van de moussaka door de bodem van de ovenschaal te bedekken met de aardappelschijfjes. Leg ze netjes naast elkaar zodat de bodem bedekt is. Gebruik ongeveer de helft, we gaan zo nog een laag maken.
- Verspreid over de laag aardappelschijfjes ongeveer de helft van het gehaktmengsel. Leg daarbovenop de plakken aubergine.
- Maak nu een tweede laag met aardappelschijfjes, gehaktmengsel en aubergines. Gebruik de bolle kant van een lepel om alle ingrediënten goed aan te drukken.
- Schenk nu de laag bechamelsaus over de bovenste laag aubergines en schuif de moussaka voor zo'n 30-35 minuten in de warme oven.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor Griekse moussaka? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.
2 reacties
Ik heb zonet het recept Moussaka doorgelezen , en zie twee eidooiers staan bij de ingrediënten maar zie die niet terug in het recept ???
Mijn vraag : gebruik je die eidooiers in de Bechamelsaus??
Met vriendelijke groet
Karin van den Bos.
Dankjewel voor je oplettendheid! De eidooiers gaan inderdaad door de bechamelsaus. Ik heb het aangepast.