Milde kokos curry met kip. Curry gerechten passen wat mij betreft helemaal bij deze tijd van het jaar. Nu het buiten kouder wordt, is het fijn om een verwarmende maaltijd op tafel te zetten.
De romige smaak van een curry gerecht, met een beetje pit van een pepertje erin, zorgen bij mij altijd voor zo’n warm gevoel, echt comford food! Precies wat ik in deze donkere maanden nodig heb. Deze milde kokos curry met kip komt hier dan ook regelmatig op tafel.
Curry met kip en kokosmelk
Een curry is een gekruid Aziatisch (Indiaas) gerecht en voor de Indiërs betekent curry saus of jus. Wat dat betreft voldoet deze kokos curry wel aan de definitie, maar ik denk dat ik het gerecht niet in een traditioneel Indiaas kookboek ga terugvinden.
Ik geef altijd een eigen draai aan gerechten, omdat ik ook rekening wil houden met wat mijn gezin graag eet. De saus die ik voor deze curry gebruik is kokosmelk, een heerlijke romige volle melk die het gerecht een zachte smaak geeft en ook de peper een beetje neutraliseert.
Curry zonder currypasta
Vaak vraagt het maken van een curry gerecht om veel ingrediënten, omdat je voor de basis een curry pasta maakt die rijk van smaak is. Ik schrik altijd een beetje van zo’n lange lijst met specerijen die je niet standaard in huis hebt, en ik begrijp dan ook eigenlijk wel dat er voor curry gerechten vaak kant en klare curry pasta gebruikt wordt.
Maar dat is helemaal niet nodig, ook met simpele ingrediënten maak je een hele lekkere basis voor een curry. Kokosolie en tomatenpuree vormen de basis, en verder denk ik dat je de meeste kruiden die ik in dit gerecht gebruik wel in huis hebt.
Nodig
- Knoflookpers
Ingrediënten
Voor de curry pasta:
- 4 eetlepels kokosolie
- 1 blikje tomatenpuree
- 1/2 rode peper
- 2 teentjes knoflook
- 1 cm verse gember
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel kurkuma
- 1/2 theelepel kaneel
Verder nodig:
- 300 gram kipfilet
- 1 ui
- 1 groene paprika
- 10 champignons
- 200 gram doperwten (diepvries)
- 300 ml kokosmelk
- 3 eetlepels boekweitmeel
Bereiden
- Begin met het maken van de curry pasta: snij de peper doormidden (verwijder eventueel de zaadjes) en snij fijn. Pers de knoflook en de gember. Doe de kokosolie in een schaaltje, voeg de tomatenpuree toe en schep het pepertje, de knoflook en de gember er doorheen. Doe nu de droge kruiden bij de pasta en roer goed door.
- Snij de kipfilet in reepjes. Snipper de ui, borstel de champignons schoon en snij in plakken, maak de paprika schoon en snij in stukjes.
- Zet de pan op het vuur en schep de curry pasta in de pan. Laat even warm worden en voeg de ui toe. Laat de ui glazig worden en doe dan ook de kipfilet in de pan. Schep goed om en bak de kipfilet rondom aan.
- Doe nu de paprika en champignons in de pan, laat even meebakken.
- Schenk de kokosmelk bij de kipfilet en groenten en breng aan de kook. Nu kunnen de tuinerwten bij de curry. Laat ongeveer 20 minuten zachtjes koken, je zult zien dat de curry indikt.
- Wil je de saus meer binden, voeg dan nog 3 el boekweitmeel of kikkererwtenmeel toe en roer goed door.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerLekker met (volle graan) rijst, maar ook met boekweit of farro. Wil je meer pit in dit gerecht, dan kun je natuurlijk ook een hele peper gebruiken.
Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
7 reacties
Deze curry klinkt zalig! En het valt me nog reuze mee met de ingrediënten lijst.
Vanavond deze curry met kip gemaakt. Ze vonden het allemaal heerlijk. Ik ga het zeker vaker maken.
Heerlijk! Ik heb er pikante curry van gemaakt door er een flinke groene peper in te doen. En een staafmixer gebruikt voor de curry pasta. (gemak dient de mens)
Vanavond gemaakt en WOW wat heerlijk! Ook ons zoontje heeft gesmuld! Ik vond het zo’n succes dat ik het op mijn facebook heb gepromoot! Dank je!
Beste Reny,
Weer een heerlijk recept, curry zijn mijn favoriet sinds jaar en dag, Wat mij alleen opviel was het blikje “tomaten puree”…past toch totaal niet in jou kijk en visie op een gezonde leefstijl!
Jij bent toch zeker op de hoogte van dat, tomatenpuree in blik niet oke is…. de zuurtegraad van tomaten zorgt ervoor dat er extra BPA uit het blik lekt en in de voedingsinhoud terecht komt.
Succes verder met je leuke blog!
Mvg Carolina.
Hoi Carolina,
Mijn kijk en visie op een gezonde levensstijl is dat alles kan, mits je het met mate en bewust eet. Dus ook een blikje tomatenpuree als basis voor een curry gerecht moet kunnen wat mij betreft. Je kunt uiteraard ook zelf tomatenpuree maken!
Heerlijk! Ik heb een variatie gedaan op het recept, courgette in plaats van champignons/ paprika en garnalen in plaats van kip. Verder meteen lekker veel currypasta gemaakt met extra knoflook! Echt prima recept en zo leuk om zelf curry pasta te maken:) Top receptje weer! Thanx