Makreel tartaar met tuinbonen, avocado en cottage cheese – een fris en feestelijk vis voorgerecht. Het klinkt misschien chique, zo’n makreel tartaar, maar geloof me: dit is zo’n gerecht waarmee je indruk maakt zonder dat het ingewikkeld is. Perfect als je gasten hebt, bijvoorbeeld met Pasen of tijdens een ander feestelijk etentje. Deze tartaar van gerookte makreel maak je met frisse tuinbonen, doperwten, romige avocado en een lepel cottage cheese.
Ik ben dol op voorgerechten met vis. Het voelt altijd als een verwenmomentje, maar dan wel eentje waar je lijf blij van wordt. Makreel is een vette vis boordevol omega 3, en gecombineerd met de groenten en de frisse avocado is dit echt een prachtig vis voorgerecht en een voedzaam begin van je maaltijd. Enne, stiekem is dit heel makkelijk om te maken!
Makreel tartaar maken
Voor dit makreel tartaar recept gebruik ik het liefst gerookte makreel, dat geeft meteen die diepe, volle smaak. De vis combineert heerlijk met de zachte avocado-puree die ik op smaak breng met een beetje citroensap, peper en zout. De tuinbonen – je wilt ze dubbel doppen voor die zachte structuur – en doperwten zorgen voor een frisse bite. En cottage cheese maakt het net wat romiger – én geeft een fijne eiwitboost.
Dit is zo’n gerecht dat licht en luxe tegelijk voelt. Ideaal dus voor een paas voorgerecht met vis, maar eigenlijk altijd lekker. Doordat je de tartaar opmaakt met een serveerring – net als bij een steak tartare – krijgt het gerecht een mooie vorm op je bord. Het mengsel van gerookte makreel, tuinbonen, doperwten en cottage cheese is smeuïg en smaakvol, en ziet er in zo’n ring prachtig uit. Echt een feestelijk voorgerecht waar je weinig werk aan hebt, maar wél groots mee uitpakt. Ben je op zoek naar een feestelijk vegetarisch voorgerecht, probeer dan deze tartaar van rode biet met feta mousse eens.
Makreel tartaar voorgerecht
Wat ik zelf fijn vind aan dit soort gerechten, is dat je het goed kunt voorbereiden. De tartaar kun je helemaal opbouwen in de ochtend en dan in de koelkast zetten tot je gaat serveren. Even een beetje verse dille of peterselie erbovenop en je bent klaar. Serveer eventueel met wat knapperige crackers of een klein sneetje zuurdesembrood erbij, dan heb je echt een compleet feestelijk voorgerecht met vis.
Meer feestelijke vis voorgerechten:
Ben je – net als ik – fan van frisse gerechten met vis? Probeer dan na deze makreel tartaar ook eens een van deze gezonde voorgerechten met vis. Ze zijn stuk voor stuk makkelijk, voedzaam en perfect voor elk moment waarop je net iets meer op tafel wilt zetten zonder uren in de keuken te staan.
- Zalm carpaccio met honing-mosterd dressing
- Salade met venkel, appel en gerookte forel
- Zalmbonbons met garnalen en avocado
- Garnalen cocktail met avocado mousse

Ingrediënten
- 150 gram gerookte makreel
- 75 gram tuinbonen (vers of diepvries)
- 75 gram doperwten (vers of diepvries)
- ½ avocado
- ½ salade ui
- 2 el cottage cheese
- 2 el magere kwark
- ½ citroen
- 2 takjes verse dille
- kappertjes
- peper
- zout
Bereiden
- Begin met het koken van de tuinbonen en doperwten. Vul een pan met water, breng aan de kook en voeg hier de tuinbonen aan toe. Laat ze zo'n 4 minuten koken en voeg dan de doperwten toe. Kook nog 2 minuten, je wilt nog een beetje bite in de groenten hebben!
- Giet de tuinbonen en doperwten af en laat afkoelen. De tuinbonen ga je nog een keer doppen; snij met een scherp mesje het vliesje van de boon in, en druk het binnenste boontje naar buiten.
- Pluis de makreel en doe deze in een mengkom. Gebruik een vork om de tuinbonen en doperwten te prakken. Voeg ook toe aan de mengkom.
- Snij de salade ui fijn, hak de dille en voeg samen met de cottage cheese en een beetje citroensap toe aan de makreel. Voeg peper en zout naar smaak toe en meng de ingrediënten voor de makreel tartaar door elkaar.
- Voor de avocado mousse prak je de avocado en deze meng je met wat kwark, citroensap, peper en zout.
- Voor het opmaken van de makreel tartaar zet je een serveerring op een mooi bordje. Schep hier wat van de makreel met tuinbonen in en druk stevig aan. Verwijder dan de serveerring, schep wat van de avocado mousse op de makreel tartaar en maak deze af met wat tuinbonen, doperwtjes, kappertjes en verse dille.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor makreel tartaar? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.