Macaroni ovenschotel met gehakt…. Yes, ik het is overduidelijk herfst geworden want ik ben weer helemaal into the ovenschotel recepten… En vandaag komt daar weer een nieuw heerlijk makkelijk recept bij! Macaroni ovenschotel, een goed gevulde ovenschaal met macaroni, gehakt, spinazie en uiteraard lekker veel kaas! Mac ’n cheese, maar dan nog beter!
Oeh, dit is wel ultiem comfort food kan ik je zeggen… Deze macaroni uit de oven – of zal ik zeggen macaroni al forno – is een complete ovenschotel met nog lekker wat groenten en gekruid gehakt, en ik ben wel een beetje uitgeschoten met maar liefst 3 soorten kaas… maar het is herfst, we kunnen wel een stevige ovenschotel met macaroni gebruiken! Hier ga je mensen blij mee maken, dat zeg ik je alvast!
Macaroni ovenschotel met gehakt
Als ik aan mijn meiden vraag wat ze willen eten, dan willen ze het allerliefste pasta eten… Dat blijft toch de grote favoriet en als ik dan wil weten wélke pasta, dan staat macaroni met stip op nummer 1. Bij de dames dan hè, ik zelf ben meer fan van wat grotere pasta, zoals penne of orrechiette, die zo lekker veel saus kunnen opnemen…
Maar voor deze Italiaanse ovenschotel met macaroni ben ik met de favoriet van mijn dochters aan de slag te gaan. Het idee was om een soort Mac & Cheese klaar te maken, maar dan wel even een beetje een gezondere variant. Dus, maakte ik een schaal vol lekkers klaar, macaroni maar ook spinazie, courgette, doperwtjes en Italiaans gekruid gehakt.
Mac & cheese recept
Een gezondere versie van de Mac & cheese dus, dat natuurlijk staat voor ‘macaroni met kaas’. Op de kaas heb ik me dan niet helemaal ingehouden want pasta en kaas is zo’n gouden huwelijk! In deze Italiaanse macaroni ovenschotel zitten dan ook maar liefst 3 verschillende soorten kaas, namelijk ricotta, mozzarella en Parmezaanse kaas.
Ben jij ook zo gek op pasta met kaas en wil je nog wat meer smaak toevoegen, dan is het ook erg lekker om een blauwschimmelkaas zoals een stukje gorgonzola toe te voegen! Voor wat betreft de groenten in deze macaroni ovenschotel, daar duik je de voorraadkast voor in want eigenlijk kun je prima al je restjes opmaken. Ik ging voor courgette, paprika, doperwten en nog wat verse bladspinazie.
Pasta uit de oven recepten:
Ook zo gek op pasta al forno, oftewel, pasta recepten uit de oven? Dan is deze macaroni ovenschotel met gehakt en spinazie zeker een heerlijk recept voor jou. Maar wil je meer inspiratie, lekker veel variatie of gewoon nog meer fijne Italiaanse recepten voor pasta uit de oven? Probeer dan ook zeker deze gerechten eens:
- Tortellini ovenschotel met spinazie
- Pasta uit de oven met pompoen en champignons
- Gnocchi ovenschotel met mozzarella
- Lasagne Bolognese met bechamelsaus
- Oven pasta met gehakt en spinazie
Ingrediënten
- 300 gram macaroni
- 250 gram rundergehakt
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 gele paprika
- 1 courgette
- 200 gram bladspinazie
- 100 gram doperwten (diepvries)
- 400 ml Bechamelsaus *
- 100 gram ricotta
- 1 bol mozzarella
- 50 gram Parmezaanse kaas
- 2 theelepels oregano
- 2 theelepels tijm
- 2 theelepels rozemarijn
- snuf peper
- snuf zout
- olie om in te bakken
* Voor de Bechamelsaus:
- 400 ml melk
- 40 gram boter
- 4 eetlepels bloem
- snuf nootmuskaat
Bereiden
- Breng een pan met water aan de kook en kook hier de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking 'al dente'. Laat uitlekken en roer hier een scheutje olie doorheen.
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Snij de paprika in kwarten, verwijder de zaadjes en snij daarna in fijne blokjes. Snij de courgette ook in fijne blokjes.
- Verwarm een scheut olie in de hapjespan en fruit hier de ui in aan. Pers de knoflook uit boven de pan en voeg de paprika en courgette toe. Bak deze zo'n 5 minuten tot ze zacht zijn geworden. Voeg de oregano, tijm en rozemarijn toe aan de pan.
- Voeg dan het gehakt toe en laat dit rustig garen. Doe de doperwten in de pan en voeg nu ook de spinazie toe. Laat dit iets slinken. Breng verder op smaak met een snuf peper en zout.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Maak de bechamelsaus klaar volgens het recept hier op de site. Roer de bechamelsaus door het groenten - gehaktmengsel en voeg ook de ricotta en macaroni toe. Meng alle ingrediënten goed door elkaar en schep de macaroni met gehakt en groenten dan in de ovenschaal.
- Laat de bol mozzarella uitlekken en scheur in kleine stukjes. Verdeel de mozzarella over de macaroni ovenschotel en bestrooi daarna met de Parmezaanse kaas.
- Schuif de macaroni ovenschotel nog zo'n 15-20 minuten in de warme oven tot de kaas mooi goudbruin is gekleurd.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor macaroni ovenschotel met gehakt? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Mind Your Feed & Renske van Buren.