Knolselderijpuree met tijm en oude kaas. Als heerlijk bijgerecht voor het kerstmenu! Deze week komen er weer heel wat lekkere recepten aan voor Kerst en natuurlijk vergeet ik ook de bijgerechten met groente dit jaar niet. Een heerlijke romige knolselderij puree met tijm, oude kaas en een scheutje truffelolie.
Super de luxe en feestelijk als je het mij vraagt! Natuurlijk pakken we met Kerst lekker uit dit jaar en gaat de tafel vol met lekkere gerechten. Bij mij gaat het dan zo dat ik eerst bedenk welk hoofdgerecht ik op tafel ga zetten en daar verzin ik dan wat lekkere gerechten bij. Die uiteraard goed met elkaar combineren, zodat je een mooi en lekker gevuld bordje kunt serveren.
Knolselderijpuree
Knolselderij is de knol van de selderijplant en ik gebruik deze groente graag voor het maken van soepen. De smaak is redelijk zacht en lichtzoet en ik verwerk dit knolletje dan ook als vulling in bijvoorbeeld mijn recept voor erwtensoep. Of ik maak er een makkelijke knolselderij pompoensoep van.
Maar je maakt er dus ook heerlijke romige knolselderijpuree van! En laat dat nou net een heel mooi gerecht zijn op de feesttafel. Door het toevoegen van extra smaakmakers als tijm, nootmuskaat en truffel is dit een bijgerecht vol smaak!
Deze knolselderijpuree is zo’n makkelijk bijgerecht dat eigenlijk bij veel gerechten goed past. Of je nou vega, vlees of vis op tafel zet, dit is echt een allemansvriend. Ik heb nog een recept voor een goedgevulde vispastei voor je in petto en daar smaakt deze puree heerlijk bij!
Wat een gepuzzel is het toch elk jaar weer hè? Maar geen zorgen, ik ga je nog volop inspireren de komende weken tot aan Kerst. Ik heb nog van alles en nog wat voor je in petto.
Makkelijke hoofdgerechten, bijgerechten met lekker veel groenten, er verscheen ook al een heerlijk monchou toetje met speculaas, witte chocola en kersen online. En ook al een vegetarisch voorgerechtje, een quiche met gekarameliseerde ui en luchtige mascarpone.
Knolselderijpuree met aardappel
Zoals gezegd kan deze knolselderijpuree eigenlijk bij heel veel gerechten. Door de zachte smaken is het altijd een goede match. Net als deze klassieke aardappelpuree uit de oven trouwens. Maar wil je nog wat extra groenten toevoegen… Dan zit je met deze puree goed!
Om tot een romige maar toch wel stevige puree te komen, voeg ik wel ook aardappel toe aan deze knolselderijpuree. Zonder kan ook, maar dan vind ik de puree te waterig worden. Om extra smaak toe te voegen, kook je de groenten in de bouillon.
Wees dus vooral niet bang dat je te weinig inspiratie voor het kerstdiner zult hebben… haha! Er staan inmiddels al zoveel lekkere kerst recepten op de blog. Deze knolselderij puree zou ook perfect passen bij dit recept voor varkenshaas met spek in witte wijn saus. Of bij deze kalkoenstoofpot met champignons. Zet daar nog een broccoli gratin met Parmezaanse kaas bij en je hebt een feestmaaltje!
Ga je trouwens met een van deze recepten aan de slag tijdens de feestdagen? Dan zou ik het superleuk vinden als je dat met me deelt! Ik hoop zo dat er voor iedereen weer een magische Kerst aan komt!
Oh, en nog een laatste tip voor dit recept! Je kunt deze puree al helemaal van tevoren klaarmaken. De puree kun je gerust al een dag op voorhand maken. Voeg eventueel nog wat melk toe als het toch te droog wordt.
En dan op de dag van serveren schep je de puree over in een mooie ovenschaal. Bestrooi je deze met flink wat kaas en warm je de puree op in de oven.
Ingrediënten
- 1 knolselderij
- 400 gram aardappels
- 2 takjes verse tijm
- 1 blokje groentebouillon
- 2 eetlepels melk
- 1 eetlepel truffelolie
- snuf nootmuskaat
- peper
- zout
- 50 gram oude kaas (geraspt)
- klontje boter
Bereiden
- Schil de knolselderij en de aardappels. Snij in grove stukken en zorg dat deze ongeveer even groot zijn.
- Doe de knolselderij en aardappels in een pan, vul deze met water en voeg een bouillonblokje toe. Breng aan de kook en kook de groenten in zo'n 10 minuten gaar.
- Giet de knolselderij en aardappels af en gebruik een pureestamper om de groenten tot puree te stampen. Dit hoeft niet helemaal fijn, ik hou nog wel van een beetje bite.
- Ris de blaadjes tijm van de takjes en voeg deze toe aan de puree. Voeg ook een klontje boter, scheut melk en de truffelolie toe. Breng de puree verder op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Schep de knolselderijpuree over in een ovenschaal. Bestrooi met de geraspte oude kaas. Leg bovenop de kaas wat kleine klontjes boter. Dit zorgt straks voor een mooi bruin en knapperig korstje.
- Schuif de knolselderijpuree voor 15 minuten in de warme oven. Zet daarna nog 5 minuten de grillstand aan voor een mooie korst.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met dit recept voor knolselderijpuree met tijm en oude kaas? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door: Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.
2 reacties
Kan dit ook in de Airfryer ?
Dat zou ik je eigenlijk niet durven zeggen…. Proberen maar 😉