Klassieke kerst recepten… Klassieke recepten voor een klassiek kerstdiner die eigenlijk altijd wel bij iedereen in de smaak vallen, makkelijk klaar te maken of goed voor te bereiden zijn en die eigenlijk elk jaar wel weer op tafel mogen komen. Kun je nog wel wat inspiratie gebruiken voor klassieke kerst recepten? Ik heb een aantal top gerechten op een rijtje gezet!
Klassiekers, gerechten die jaar in jaar uit weer op het kerstmenu verschijnen en eigenlijk nooit vervelen. Ik deel in dit overzicht een aantal klassieke voorgerechten, hoofdgerechten met bijgerechten en natuurlijk nagerechten met je. Het allerlekkerst blijft toch als je zelf de keuken in duikt met de feestdagen, want die liefde proef je uiteraard ook weer terug in de kerstgerechten. Mocht je nou last minute nog op zoek zijn naar inspiratie, dan zit je met deze klassieke kerst gerechten altijd goed!
Klassieke kerst recepten
It’s beginning to look a lot like Christmas… wat zeg ik, Kerst staat voor de deur! Tijd om mijn favoriete klassieke kerstrecepten met je te delen. Om het lekker overzichtelijk te houden, zet ik de voorgerechten, hoofdgerechten, bijgerechten en nagerechten bij elkaar. Mixen en matchen kan natuurlijk naar je eigen wens. Klik op de foto bij het gerecht of op de link om naar het bijbehorende recept te gaan!
Klassieke kerst voorgerechten
Kip ragout met champignons
Zelfgemaakte ragout, zacht en romig, gevuld met kip en champignons en dan in zo’n heerlijk warm knapperig pastei bakje. Dit is Kerst! De ragout is al helemaal van tevoren klaar te maken en kun je kort van tevoren even opwarmen.
>> Recept: Kip ragout met champignons <<
Salade met gerookte eendenborst en sinaasappel
Met Kerst pakken we toch altijd net even meer uit dan met andere etentjes en deze salade met gerookte eendenborst is echt zo’n heerlijke kerst klassieker. Je serveert de salade met een zoete sinaasappeldressing.
>> Recept: Salade met eendenborst en sinaasappel <<
Bospaddenstoelensoep met truffel
Een romige soep gevuld met paddenstoelen, een geweldig vegetarisch klassiek voorgerecht voor Kerst. Wil je de soep feestelijk serveren, dan kun je de soep serveren in kleine glaasjes. De leuke bladerdeegsterren maak je natuurlijk zelf!
>> Recept: Bospaddenstoelensoep met truffel <<
Garnalen cocktail met avocado mousse
Deze garnalen cocktail staat denk ik wel met stip op nummer 1 als je het over klassieke kerst recepten hebt… Zachte ziltige garnaaltjes – laat de portemonnee het toe kies dan voor de Hollandse – op een bedjes van knapperige sla en frisse avocado mousse…
>> Recept: Garnalen cocktail met avocado mousse <<
Vitello tonnato
Heerlijk zachte kalfsfricandeau of kalfsmuis op een grote schaal, geserveerd met olijven, kappertjes en zelfgemaakte tonijn mayonaise. Dit klassieke kerst voorgerecht valt bij iedereen goed in de smaak!
>> Recept: Vitello tonnato <<
Klassieke kerst hoofdgerechten
Varkenshaas met spek en cranberry
Deze kerst klassieker is echt fool proof, hier kun je niet verkeerd gaan en een lekker stukje varkenshaas met zelfgemaakte cranberry compote valt ook bij iedereen wel in de smaak. De spek geeft echt een extra dimensie aan het vlees, dus zeker niet weglaten!
>> Recept: Varkenshaas met spek en cranberry <<
Kaasfondue
Oh, zo leuk, een pan met zelfgemaakte kaasfondue op tafel! Zet er wat losse schaaltjes met lekkere dips bij, denk aan geroosterd brood, voorgekookte krieltjes, gebakken champignons en lekker dippen in de romige zachte kaas. Wat een feest!
>> Recept: Kaasfondue <<
Gourmetten
Zeg je Kerst, dan zeg je in dezelfde zin gourmetten… Bij ons nog steeds favoriet om met de feestdagen te gourmetten en ook de kinderen vinden het fantastisch! We kiezen voor het thema Aziatisch gourmetten dit jaar, alle vlees- en vis gerechtjes krijgen een Oosterse touch.
>> Recept: Aziatisch gourmetten <<
Vegetarische ‘beef’ Wellington
Beef Wellington, een mooi stukje vlees verpakt in een krokant bladerdeeg jasje. Ik maak daar graag een vegetarische variant op, gevuld met onder andere gemengde paddenstoelen en spinazie. Uiteraard wel in een mooie bladerdeeg korst.
>> Recept: Vegetarische Wellington <<
Vis pastei met zalm en witte wijn
Mocht je toch liever vis op tafel zetten tijdens het Kerstdiner, dan zou je deze vispastei met zalm en witte wijn zeker willen proberen! Zachte vis, gegaard in de oven in witte wijn en bouillon en met een krokant bladerdeeg dakje op de schaal.
>> Recept: Vispastei met zalm en witte wijn <<
Kalkoen stoofpotje met rode wijn
Bij Kerst mag uiteraard de kalkoen niet ontbreken…. Ben je met een kleiner gezelschap of wil je eens een andere bereiding dan kalkoen uit de oven, ga dan voor dit heerlijke kalkoen stoofpotje met rode wijn.
>> Recept: Kalkoen stoofpotje met rode wijn <<
Klassieke kerst bijgerechten
Cranberry compote
De klassieker onder de bijgerechten voor Kerst is en blijft natuurlijk cranberry compote… Met deze compote als bijgerecht krijgt elk hoofdgerecht net even dat beetje extra. Uiteraard maak je de cranberry compote zelf, van verse of diepvries cranberries.
>> Recept: Cranberry compote <<
Aardappel puree
Klassiekers zijn klassiekers omdat ze eigenlijk altijd goed zijn, overal bij passen en niet kunnen mislukken. Dan heb je het dus zeker ook over een romige zachte aardappelpuree uit de oven, met een krokant korstje en zachte puree.
>> Recept: Aardappel puree uit de oven <<
Broccoli gratin
Groenten worden vaak een beetje vergeten bij het Kerstdiner, terwijl het zo lekker is om als bijgerecht een schaal met bijvoorbeeld broccoli gratin op tafel te zetten. Kies voor een smaakvolle krachtige kaas voor de gratin en je weet niet wat je proeft!
>> Recept: Broccoli gratin <<
Spruitjes met spek en honing
Knapperige groene spruitjes uit de oven met krokante spekjes en een zoetje van de honing waarin de spruiten worden geroosterd. Dit bijgerecht is echt een klassieker en een hele goede combinatie met vlees- of wild- gerechten.
>> Recept: Spruitjes met spek en honing <<
Stoofperen
Stoofpeertjes, die horen ook bij de klassieke kerst recepten! Zachte zoete peertjes, langzaam gekookt en intens mooi rood van kleur. Het sausje dat we erbij maken is heerlijk om bijvoorbeeld het vlees in te dippen.
>> Recept: Stoofperen <<
Haricots verts met spek
Haricots verts met spek, een klassieke groente gerecht dat net als aardappelpuree en cranberry compote gewoon het woord Kerst in zich heeft. Wil je voor lekker makkelijk gaan, dan maak je geen klassieke rolletjes van boontjes en spek maar serveer je de haricots verts in een schaal.
>> Recept: Haricots verts met spek <<
Aardappel gratin
Bij de meeste klassieke kerst gerechten is het een smaakvolle combinatie om er iets van aardappel bij te serveren. Maar een gewone aardappel is ook maar zo gewoon, met Kerst mag je best uitpakken met bijvoorbeeld zo’n mooie aardappel gratin!
>> Recept: Aardappelgratin <<
Knolselderij puree
Puree is ook altijd goed als klassiek Kerst bijgerecht. Je kunt van heel veel verschillende groenten puree maken, een knolselderij puree is redelijk neutraal en lekker licht als side dish.
>> Recept: Knolselderij puree <<
Rode kool met appel en kaneel
Altijd goed, heerlijk verwarmend en een feestje op tafel is zelfgestoofde rode kool met appel en kaneel. Je kunt er zelf nog verse appelmoes bij maken, dan is het helemaal compleet!
>> Recept: Rode kool met appel en kaneeel <<
Klassieke kerst nagerechten
Monchou toetje met speculaas en kersen
Ook bij de nagerechten kun je voor klassieke recepten gaan, toetjes die altijd in de smaak vallen. Wil je niet kiezen voor een standaard nagerecht uit de supermarkt, maak dan bijvoorbeeld deze monchou toetjes met speculaas en kersen klaar.
>> Recept: Monchou toetje met speculaas en kersen <<
Hangop met frambozen en pistache
Hoe klassiek is dit nagerecht… echte Hollandse hangop, zelfgemaakt van yoghurt die je een goede nacht laat uitlekken. Zo ontstaat heerlijke dikke romige hangop, die je serveert met jam en verse frambozen.
>> Recept: Hangop met frambozen <<
Trifle met aardbeien en kletskoppen
De naam van dit toetje doet wat meer Engels aan, maar onder de klassieke kerst nagerechten mag deze trifle met aardbeien en kletskoppen echt niet ontbreken! Dit nagerecht maak je trouwens al makkelijk van tevoren klaar, altijd fijn!
>> Recept: Trifle met aardbeien en kletskoppen <<
Chocolade mousse
Chocolade mousse doet het ook altijd goed als nagerecht met Kerst! In deze variant gebruik ik mascarpone en slagroom en verder geen rauwe eieren. Ideaal dus als je een toetje wilt maken waarbij iedereen kan mee eten!
>> Recept: Chocolade mousse <<
Kerstkrans van ijs en macarons
Een favoriet bij iedereen, zo’n mooie kerstkrans van ijs met macarons, amaretti koekjes, verse aardbeien, slagroom en feestelijke sprinkels. Je legt nog wat lepeltjes bij het bord en zo kun je met z’n allen genieten van dit grande dessert!
>> Recept: Kerstkrans van ijs en macarons <<
Volg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit klassieke kerst recepten? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter | Instagram | Pinterest
Foto’s door Mind Your Feed & Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.