Kipfilet in Parmaham, dat klinkt feestelijk! Beginnen jullie ook al een beetje in de kerstsfeer te komen? Dat is mooi, want met het Mind Your Feed kerstmenu zijn we al een aardig stukje op weg! Vandaag deel ik het hoofdgerecht met je, deze gevulde kipfilet gewikkeld in Parmaham en deze week komen de bijgerechten ook nog op de blog te staan. Deze kipfilet met parmaham in de oven is super eenvoudig klaar te maken en zo feestelijk!
Wat vinden jullie er tot dusver van? Lekker, maar wel eenvoudig en te doen, toch? Zoals ik zei, ik hou niet zo van moeilijk gedoe en vooral niet van de stress die daar vaak bij komt kijken. Het is leuk om je een beetje uit te sloven met Kerst, maar dat betekent niet dat je iets moet gaan eten dat je eigenlijk niet lust of iets moet maken waarvan je twijfelt of dat wel goed gaat.
Kipfilet in Parmaham
Nee, ik kies lekker op safe, maak mooie gerechten klaar, vol van smaak, maar wel eenvoudig te bereiden. Zo ook dus het hoofdgerecht, deze gevulde kipfilet in parmaham met dadels en noten. En naast dat dit gerecht heel smaakvol en makkelijk te bereiden is, is het ook nog eens behoorlijk gezond! Helemaal passend in de Happy Healthy Christmas gedachte dus.
Feestlijk kip recept
Ik kies voor licht vlees bij deze Kerst, omdat ik een licht kerstmenu wil voorzetten. Met een amuse in een glaasje met zalm en appel en als voorgerecht een pastinaaksoep met zalmsnippers, zijn er nog geen zware gerechten voorbij gekomen. Je eet net zo lekker wanneer je lichte gerechten eet, en je zit ook niet zo ontzettend vol aan het einde van het menu, dat vind ik altijd wel zo prettig!
Kip in Parmaham
Gevulde kipfilet gewikkeld in parmaham, dit recept is net een klein cadeautje dat je op tafel zet! Met deze pakketjes maak je echt wel indruk op de gasten, terwijl het stiekem een heel eenvoudig kerstrecept is. De vulling voor deze mini rollade maak je van dadels en noten. Dit geeft zowel een zoetje als een beetje zout aan het gerecht. De gevulde kipfilet met Parmaham schuif je daarna de oven in, ideaal!
Gevulde kipfilet met kerst?! Door de kip te combineren met het zoute van de parmaham en het zoete van de dadels en sinaasappels in de saus, ontstaat een hele mooie smaakcombinatie. Speciaal voor de Kerst deed ik een klein scheutje Grand Marnier door de saus, dat geeft net een extra wow effect qua smaak. Alcoholvrij kan natuurlijk ook, het gaat maar om een klein beetje likeur dat je prima weg kunt laten. Benieuwd hoe je deze pakketje met kipfilet in parmaham klaar maakt? Laten we dan snel aan de slag gaan!
Meer feestelijke hoofdgerechten:
- Italiaanse varkenshaas met mozzarella en Parmaham
- Kip in Italiaanse roomsaus
- Italiaans stoofvlees van rund met rode wijn
- Varkenshaas met spek en witte wijnsaus
- Gevulde kalkoenfilets met truffel en cranberry
Nodig
- Groot mes
Ingrediënten
- 4 kipdijfilets
- 4 plakken Parmaham
- 4 dadels
- 25 gram gemengde noten (ongezouten)
- 150 ml plantaardige room
- 1 ei
- 200 ml verse sinaasappelsap
- 5 ml Grand Marnier
- 1 eetlepel maizena
- zout
- peper
- verse bieslook
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Leg de kipfilets op een plank en leg er een stuk huishoudfolie overheen. Gebruik nu de platte kant van het blad van het grote mes om de kipdijfilets plat te drukken.
- Doe in een vijzel of keukenmachine de noten en maal deze fijn. Doe er de dadels bij, en meng mee tot het een dikke, ietwat plakkerige puree wordt.
- Leg 4 plakken parmaham naast elkaar en leg op elke plak een stuk kipfilet in het midden.
- Meng 50 ml room met 1 eiwit en voeg zout en peper toe. Bestrijk de kipfilets met dit mengsel.
- Neem ongeveer een eetlepel van het noten/dadelmengsel en strijk dit uit over de room. Dit is wat plakkerig, dus druk zachtjes aan. Daarna vouw je de plakken parmaham om de kipfilet heen, zodat het hele pakketje ingepakt is.
- Gebruik een stuk aluminiumfolie van circa 50 cm. Bekleed de ovenschaal met aluminiumfolie, laat aan beide uiteinden voldoende folie overhangen zodat je straks de kipfilets kan bedekken met folie. Leg de kipfilet pakketjes in de schaal en gebruik het overhangende aluminiumfolie om de kipfilets af te dekken. Vouw eerst het ene uiteinde van het folie losjes over de kipfilets en daarna het andere uiteinde losjes over het folie. Druk aan de randen iets aan, maar zorg dat er in de schaal ruimte blijft voor de kip. Schuif de schaal de oven in en laat de kip rustig gaar worden in zo’n 40 minuten (kijk tussendoor even, elke oven is anders).
- Breng de sinaasappelsap aan de kook en roer hier 100 ml room doorheen. Schenk ook de likeur erbij en kook het geheel ongeveer 3 minuten. Maak een papje van de maizena/boekweitmeel/arrowroot met koud water. Bind de saus licht door dit papje toe te voegen aan de sinaasappelroom, blijf roeren en toevoegen tot de gewenste dikte.
- Serveer de pakketjes van kipfilet in parmaham met dadels en noten op een grote schaal, knip wat bieslook boven de schaal en schenk alvast wat van de saus erover heen. De resterende saus zet je op tafel, zodat iedereen naar wens kan gebruiken.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVoorbereiden:
Je kunt dit gerecht van tevoren klaar maken:
- de noten/dadelpuree kun je van tevoren klaar maken. Dek af met wat folie en het is klaar voor gebruik wanneer je gaat beginnen.
- de kipfilets kun je alvast plat maken.
- het mengsel van room en ei kun je alvast maken, bewaar koel.
- het in elkaar zetten van de pakketjes doe je pas vlak voordat ze de oven ingaan. Als je alle onderdelen van het gerecht voorbereid hebt, ben je zo klaar.
- de saus kun je al helemaal klaar maken. Bewaar koel en verwarm voor het serveren nog even in een pan.
Have a Happy Healthy Christmas!
Volg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram