Kip Stroganoff. Een heerlijke romige tomatensaus voor bij een stukje kip. Goed gevuld met paprika en champignons, is dit weer een makkelijk recept voor een eenvoudige, snelle en gezonde maaltijd. Zelf stroganoff saus maken stond nog op mijn lijstje en ik ben er een tijdje terug mee aan de slag gegaan. En wat bleek maar weer…. het is echt makkelijker dan ik dacht! Ennn, je hebt er zeker geen kant-en-klare mix voor nodig, waarschijnlijk heb je de meeste ingrediënten zelfs al in huis! Deze kip in Stroganoff saus serveerde ik met rijst, al kun je er ook aardappeltjes bij eten. De saus zelf zou je ook prima met een bord pasta kunnen eten. Kortom, weer zo’n recept waar je alle kanten mee op kunt!
Kip in Stroganoff saus
Ken je die slogan van vroeger nog….? Kip, het meest veelzijdige stukje vlees! Waarschijnlijk hoor je nu ook gelijk dat deuntje dat erbij hoort in je hoofd, net als ik. Toch staan er al ontzettend veel kip recepten op de blog en vind ik dat je er echt alle kanten mee op kunt! Favoriet hier in huis is bijvoorbeeld de kip in Italiaanse roomsaus. Maar ook de Italiaanse stoofschotel met kip en de Thaise curry met kip komen hier regelmatig op tafel. En vandaag deel ik dus het recept voor kip in Stroganoff saus met je. Een romige saus waar traditioneel een scheutje wodka in hoort…. die heb ik in dit geval achterwege gelaten!
Kip Stroganoff
Als kind vond ik het al reuze fascinerend om de menukaarten in restaurants te bestuderen… en wat ik dan altijd zo apart vond, was dat je bij een stukje vlees altijd kon kiezen uit verschillende sauzen. Peperroomsaus, champignonsaus, jachtsaus…. en stroganoff saus dus! Ik weet dat je hier kant-en-klare mixen voor hebt, maar zelf experimenteren vind ik zoveel leuker! Ik maakte een romige tomatensaus, gevuld met paprika en champginons en wel een beetje pit door de cayennepeper en tabasco. Deze kip Stroganoff eet je al makkelijke doordeweekse maaltijd met zilvervliesrijst, al lijkt het me ook heerlijk met een broodje om in de saus te dippen!
Ingrediënten
- 300 gram kipfilet
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode paprika
- 1/2 groene paprika
- 150 gram kastanjechampignons
- 1 blikje tomatenpuree (klein)
- 100 ml kippenbouillon
- 200 ml kookroom (evt. plantaardig)
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 theelepel cayennepeper
- snuf zout
- druppel tabasco (optioneel)
- scheutje wodka (optioneel)
- olie (om in te bakken)
Bereiden
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Snij de paprika's in kwarten, verwijder de zaadjes en snij in fijne blokjes. Borstel de champignons schoon en snij in plakjes.
- Snij de kipfilet in stukjes. Voor de foto maakte ik er repen van. Hoe je de kip ook snijdt, zorg ervoor dat de stukken van gelijke grootte zijn.
- Maak 100 ml kippenbouillon klaar. Zet nu ook eventueel een pan op voor de rijst.
- Verwarm wat olie in de hapjespan en fruit hier de ui en knoflook in aan. Voeg de paprika en champignons toe en bak zo'n 5 minuten mee.
- Voeg nu de stukjes kipfilet toe en bak deze rondom bruin. Voeg de paprikapoeder en cayennepeper toe. Optioneel kun je nu de kip en groenten afblussen met een scheutje wodka.
- Schep de tomatenpuree in de hapjespan en voeg de kippenbouillon en kookroom toe. Breng de Stroganoff saus zachtjes aan de kook. Voeg naar smaak een druppel tabasco en een snuf zout toe.
- Laat de kip Stroganoff 15 minuten zachtjes pruttelen, tot de saus iets ingedikt is. Serveer met rijst!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met dit recept voor kip Stroganoff? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube
Foto’s door Renske van Buren
5 reacties
Hoi Reny,
Een heerlijk gerecht.
Kan ik kokosmelk gebruiken i.p.v. kookroom?
Bij voorbaat hartelijk dank voor jouw antwoord.
Groetjes,
Manolito
Hi Manolito, dank je wel voor het compliment! Ik denk dat kokosmelk ook kan, maar dan krijg je wel echt een andere smaak…. meer een curry recept wordt het dan, ook erg lekker natuurlijk! Ik zou zeggen; probeer het 🙂
Hoi Reny,
Hartelijk dank voor jouw antwoord.
Groetjes,
Manolito
Heerlijk!
Wat een heerlijk recept!
Ik had hem iets te pittig gemaakt met iets te veel cayennepeper. Als tegenhanger heb ik er (helaas) wat suiker bij gedaan zodat het voor mijn kids van 5 en 8 jaar ook goed te doen was.
Aanrader!
Groetjes, Laura