Kip ragout, rijkgevulde ragout met kip en champignons. Een heerlijk klassiek voorgerecht waarbij je de kipragout uiteraard zelf klaar maakt. Ragout klaarmaken klinkt heel ingewikkeld. En ik ga je vandaag laten zien dat dit helemaal niet zo is… zelf ragout maken is werkelijk waar een fluitje van een cent en zo lekker! Met dit basisrecept voor ragout kun je alle kanten op.
Deze Kerst ga ik voor de wat meer klassieke gerechten. Niet alleen klassieke voorgerechten hoor, ook de hoofdgerechten die ik met je ga delen zijn lekker oer-Hollands, makkelijk en altijd goed. Vooraf zetten we deze gezellige ragout bakjes op tafel, met zachte romige kip ragout met champignons. Dit recept voor kipragout is makkelijk en kun je als basis gebruiken voor allerlei variaties voor ragout recepten.
Kip ragout met champignons
Kip ragout is voor mij echt jeugdsentiment… Bij mijn ouders thuis was er altijd wel een blik kipragout in huis en vaak in het weekend zette mijn vader dan aan het eind van de middag de oven aan. Pannetje ragout op het vuur, knapperige pastei bakjes en dan rond borreltijd een klein hapje eten met z’n allen….
Later werden ook daar de blikken vervangen door verse, zelfgemaakte ragout. Maar als ik dus aan ragout denk, dan denk ik aan die gezellige middagen in het weekend. En aan Kerst, waar dit klassieke voorgerecht regelmatig op tafel is gekomen. Zelf ragout maken is eigenlijk echt heel eenvoudig, dat laat ik je met dit recept zien!
Zelf kip ragout maken
Zelf ragout maken…. Ragout komt uit het Frans en betekent zoveel als gegaarde stukjes vlees, vis of bijvoorbeeld champignons in een gekruide saus. Gek genoeg heet dit gerecht in het Frans dan weer Vol au vent. De saus is lekker romig en zacht en gemaakt op basis van bloem, boter en bouillon. Een roux dus eigenlijk waar je smaakvolle bouillon aan toevoegt.
Je kunt met dit basis recept voor ragout alle kanten op. De bloem bak je even in de boter en met de bouillon maak je dan een heerlijke saus. Ik voeg er graag nog een gesnipperd uitje en een teen knoflook aan toe voor nog meer smaak. En een scheutje witte wijn, maar dat kan ook achterwege worden gelaten.
Ik ging al eens eerder aan de slag met ragout en daarom durf ik wel te zeggen dat je echt makkelijk zelf ragout met kip kunt maken. Als ik het kan, kun jij het ook! De basis voor ragout is dus heel simpel, bloem en boter, aangelengd met bouillon en witte wijn en op smaak gebracht met verse kruiden.
Wil je een geheel vegetarische ragout klaarmaken, dan zou je ook dit recept voor paddenstoelen ragout met truffel eens kunnen proberen. Of wanneer je bij Kerst net als ik ook direct aan kalkoen denkt, dan is deze kalkoen ragout met kastanjechampginons ook echt een aanrader!
Klassieke voorgerechten
Wat een feest elk jaar weer om te bedenken wat we met Kerst op tafel gaan zetten. Ben je er al een beetje uit of blijft het nog een grote puzzel? Ik ga op de blog weer heel wat klassieke recepten met je delen, makkelijke en feestelijke voorgerechten, die ook vaak al goed van tevoren klaar te maken zijn.
Ragout als voorgerecht is ook altijd een goed idee. Helemaal omdat je de kipragout eigenlijk al helemaal kunt voorbereiden. De kip laat je al van tevoren garen in kipbouillon en kun je alvast pluizen. Zelfs de saus voor de kip ragout kun je al voorbereiden, afgedekt in de koelkast is de saus zeker 2 tot 3 dagen houdbaar. Op de dag zelf even opwarmen, eventueel nog wat bouillon toevoegen en je bent zo klaar. Ideaal dus!
Ingrediënten
- 300 gram kipfilet
- 2 sjalotjes
- 2 teentjes knoflook
- 100 gram kastanjechampignons
- 750 ml kippenbouillon
- 25 ml witte wijn
- 50 ml kookroom
- 50 gram roomboter
- 75 gram bloem
- 3 takjes verse tijm
- 1 takje verse rozemarijn
- 6 pastei bakjes
- snuf peper
- snuf zout
- olie om in te bakken
Bereiden
- Vul de pan om te koken met het water en een bouillonblokje. Zet op het vuur en doe hier de kipfilet in. Breng zachtjes aan de kook en gaar de kipfilet in zo’n 30 minuten. Het vlees moet echt heel zacht worden, zodat je het straks met 2 vorken uit elkaar kunt trekken.
- Haal de kipfilet uit de pan en zet het vuur uit. Giet de bouillon nog niet weg!
- Schil en snipper de sjalotjes. Maak de knoflook schoon. Ris de blaadjes tijm van de takjes en snij de rozemarijn naaldjes fijn.
- Zet de pan met dikke bodem op het vuur en laat hier de boter in smelten. De boter mag niet al te bruin worden. Voeg de sjalot toe en fruit deze aan. Pers ook de knoflook uit boven de pan.
- Voeg de bloem toe aan de boter met ui en knoflook, zet het vuur laag en bak de bloem zachtjes 2 minuten aan.
- Begin dan de bouillon er beetje voor beetje bij te scheppen. Begin direct met roeren met een garde, je wilt geen klontjes in de ragout! Schep alle bouillon in de pan, voeg de tijm en rozemarijn toe en laat de ragout zachtjes pruttelen.
- Voeg de witte wijn en kookroom toe en roer goed door. Breng de ragout op smaak met de peper en zout. Zet het vuur nu uit.
- Trek met twee vorken de kipfilet tot dunne reepjes. Voeg de kip toe aan de ragout.
- Borstel de kastanjechampignons schoon en snij in hele dunne plakjes. Verwarm wat olie in de hapjespan en bak de champignons hier in een minuut of 6 in gaar. Voeg ze daarna toe aan de kalkoen ragout en roer even door.
- Verwarm voor de gebruik de pasteibakjes volgens de aanwijzing op de verpakking in de oven. Schep hier de kipragout in en maak er een gezellig diner van!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor kip ragout met champignons? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door: Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.
2 reacties
Trek de kip met twee vorken uit elkaar en voeg de KALKOEN toe?????
Dat is natuurlijk een foutje, kan gebeuren. Dank voor je oplettendheid, ik heb het aangepast!