Kip Marsala. Pollo alla Marsala, een klassieker uit de Italiaanse keuken…. malse kipfilet in een romige saus met kastanjechampignons. En natuurlijk met Marsala wijn, een stevige wijn uit Sicilië… Je weet niet wat je proeft, dit is een goddelijk pannetje Italiaanse liefde! Met de donkere dagen voor de deur – en misschien al richting de feestdagen – is dit het perfecte moment voor deze kip in Italiaanse roomsaus.
Marsala is een stevige wijn uit Italië, exclusief gemaakt rond de stad Marsala op het eiland Sicilië. Heel erg geschikt om mee te koken en dit ultieme comfort food gerecht mee klaar te maken. Pollo alla Marsala – zoals de Italianen zeggen – smaakt heerlijk met een bordje verse pappardelle met salie en Parmezaanse kaas en wat mij betreft is dit alvast een eerste tip voor de recepten voor Kerst. Of elk ander feestelijk etentje!
Kip Marsala
Kip Marsala, een gerecht van malse kip schnitzels – even door de bloem gehaald en dan bak je er een mooi krokant korstje op in een flinke laag boter – en dan met zo’n heerlijke romige saus. Vol smaak dus, door die Marsala wijn. Je kunt deze wijnsoort een beetje vergelijken met een sherry of Madeira, maar dan dus de Italiaanse variant. Heerlijk om mee te koken.
Van de kip in deze Pollo alla Marsala maak je een soort schnitzeltjes. Door ze eerst met een stevige pan flink plat te slaan – laat je frustratie even lekker los! – en ze daarna door de bloem te halen. In Italië bereiden ze vaker op deze manier vlees, de Italianen noemen dat scallopine. Vaak gebruik je dan wel kalfsvlees, toch net even anders….
Die kip schnitzeltjes vormen de basis voor het gerecht. Door de kip even door de bloem te halen en daarna in de boter te bakken, krijgt niet alleen de kip een heerlijk korstje. Er wordt ook al een beginnetje gemaakt aan de geweldige Italiaanse roomsaus. Die smaken, echt goddelijk als je het mij vraagt!
Ik zou dit dus elke dag wel willen eten, kipfilet in een romige saus, heerlijk met verse pasta! Aan de kip Marsala voeg ik nog kastanjechampignons, ui en knoflook toe, een smaakvolle paddenstoelen bouillon, verse tijm en uiteraard blussen we dit af met Marsala wijn. Door uiteindelijk nog flink wat Parmezaanse kaas toe te voegen maak je hier een góddelijk recept van! Eet hier een bordje verse pasta bij en je bent ultiem gelukkig!
Meer Italiaanse recepten met kip:
Enthousiast geworden van dit recept voor Kip Marsala en op zoek naar meer heerlijke Italiaanse recepten met kip? Dat snáp ik! En natuurlijk heb ik al heel wat lekkere recepten voor je verzameld. Ga ook zeker eens aan de slag met:
- Kip Cacciatore
- Kip in Italiaanse roomsaus
- Risotto met kip en champignons
- Pasta pesto met gegrilde kip
- Kip Parmezaan
- Kipfilet in Parmaham

Nodig
- Snijplank
Ingrediënten
- 400 gram kipfilet
- 250 gram kastanjechampignons
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 100 ml Marsala wijn
- 150 ml paddenstoelen bouillon
- 100 ml kookroom
- 75 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
- 50 gram bloem
- 2 theelepels knoflookpoeder
- peper
- zout
- 30 gram boter
- verse peterselie
- verse tijm
Bereiden
- Bedek een snijplank met een stuk huishoudfolie. Leg hier een kipfilet op en dek af met huishoudfolie. Nu mag je even je frustratie, stress of gewoon energie gebruiken om de kipfilets met de koekenpan plat te slaan tot een filet van ongeveer 1 ½ cm dikte. Doe dit voor alle kipfilets.
- Doe de bloem samen met het knoflookpoeder en een snuf peper en zout in een schaaltje en haal de kipfilets hier doorheen. Zorg dat beide kanten goed bedekt zijn met bloem.
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Borstel de kastanjechampignons en snij in fijne reepjes.
- Verwarm een flinke klont boter in de koekenpan. Laat de boter bruin worden en bak dan de kipfilets (met bloem) aan in de boter. Zorg voor een mooi bruin 'korstje', maar je hoeft de kip nog niet gaar te bakken.
- Schep dan de kip uit de pan en voeg eventueel nog wat boter toe. Fruit de ui in de pan, bak de knoflook mee en voeg ook de champignons en wat verse tijm toe. Bak deze zo'n 5 minuten op middelhoog vuur tot ze mooi bruin en gaar zijn.
- Blus dan af met de Marsala wijn en leg de kipfilets terug in de pan en draai het vuur laag. Laat de wijn 5 minuten zachtjes pruttelen.
- Schenk dan de bouillon en de room in de pan en voeg nu ook beetje bij beetje de Parmezaanse kaas toe voor een heerlijke romige saus.
- Serveer de kip Marsala met verse peterselie en zelfgemaakte tagliatelle.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor kip Marsala? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.