Oh, die doordeweekse dagen…. waarop het allemaal snel-snel moet. Of je gewoon geen zin hebt om lang in de keuken te staan. Die dagen, die zijn voor iedereen herkenbaar, denk ik zo…. Moe van een lange werkdag, je wilt gewoon op de bank ploffen, maar er moet nog gegeten worden…. Vroeger, toen ik ook nog voor een baas werkte, vond ik ze verschrikkelijk! Die avondspits, daar maakte je mij echt niet blij mee. Op mijn vrije dagen vond ik het geen probleem om nog te koken, maar als ik uit mijn werk kwam dan deed ik het liefst niets. Of zo min mogelijk! Nou, speciaal voor dat soort dagen, is dit recept voor kip ketjap met rijst en sperzieboontjes perfect. Zo lastig is het namelijk helemaal niet om een snelle maaltijd op tafel te zetten!
Nu zien mijn dagen er heel anders uit…. In de ochtend bedenk ik wat we die avond gaan eten en in de middag duik ik alvast de keuken in. I know, dat is de meest luxe baan die er bestaat! Maar dat betekent niet dat er hier nooit meer avondspits is. Regelmatig zijn we nog tot laat aan het werk en dan is dat avondeten toch echt weer een dingetje… Eigenlijk heeft dan niemand zin om lang in de keuken te staan en willen we gewoon zo snel mogelijk aan tafel. Maar wel met een vers bereide maaltijd natuurlijk!
Als sinds jaren heb ik dan zo mijn klassiekers. AGV’tjes zijn altijd goed. Net als een snelle pasta trouwens. En een makkelijke Oosterse maaltijd is ook altijd favoriet. Deze kip ketjap zou je al de dag van tevoren kunnen klaar maken – de marinade dan! – dan staat de maaltijd helemaal binnen no time op tafel. De sperzieboontjes kun je trouwens ook nog een Oosterse twist geven – sajoer boontjes! – maar voor deze keer hield ik me in. De meiden vinden mij namelijk niet zo heel leuk als ik 2 pittige gerechten op tafel zet….
Kip ketjap met rijst en sperzieboontjes
Voor 4 personen
- 300 gr kipfilet
- 250 gr (basmati) rijst
- 300 gr sperzieboontjes
- 2 rode uien
- 1/2 rode peper
- 1 komkommer
- 1 lente ui
- 2 tl sesamzaadjes
- olie om in te bakken
- 50 ml water
Voor de marinade voor de kip ketjap:
- 4 el olijfolie
- 3 el ketjap manis
- 2 el lichte sojasaus
- 3 teentjes knoflook
- 1 tl sambal badjak
- 2 cm gember
- 1 tl Chinese 5 spices kruiden
- 1 el honing
Nodig;
schaal, wokpan, 2 pannen om te koken
Bereiden:
Snij de kipfilet in blokjes en doe deze in een schaal. Voeg hier de olijfolie, ketjap, sojasaus, honing en 5 spices kruiden aan toe. Maak de knoflook en gember schoon en pers deze uit boven de schaal. Meng goed door en laat de marinade in de kipfilet trekken. Je kunt dit al een avond van tevoren doen!
Schil de ui en snij hier fijne ringen van. Maak de peper schoon en snij fijn.
Zet een pan met water op het vuur en breng aan de kook. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Giet af en laat even uitdampen.
Verwijder de steelaanzet van de sperzieboontjes. Doe de boontjes in een pan, voeg een laagje water toe en breng aan de kook. Kook de sperziebonen in zo’n 6-8 minuten beetgaar.
Verwarm wat olie in de wokpan. Fruit hier de ui in aan en voeg de rode peper toe. Doe dan de kipfilet met de marinade in de wokpan en bak de kip kort aan alle kanten bruin. Schenk zo’n 50 ml water in de pan en laat ongeveer 10 minuten pruttelen.
Maak in de tussentijd de komkommer schoon en snij in plakjes of reepjes. Serveer de kip ketjap met de rijst en sperzieboontjes en maak af met wat sesamzaadjes en lente ui. Ik zette ook nog wat pittige casave chips op tafel, te lekker!
Ga je aan de slag met dit recept voor kip ketjap met rijst en sperzieboonjtes? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
5 reacties
Dit recept is zo’n toppertje! maak het bijna wekelijks. Wij vinden het heerlijk en als ik mijn oudste zoontje van 4 vraag wat hij wil eten, dan is dat vaak kip ketjap! Nu in de marinade voor morgen
Nou… wat super om te horen!! Kan ik dan weer helemaal blij van worden en ik vind het super dat je dit deelt! Ik hoop – maar als ik zo lees zit dat wel goed! – dat jullie weer hebben zitten smullen!
Heerlijk recept! Mijn dochter van 11 is er gek op. Vandaag alleen de kip gemaakt bij een restje rijst en groenten van de Chinees. Zo klaar en super lekker!
Yum, dat klinkt top! Je kunt het inderdaad als vlees-gerecht maken bij allerlei groenten!
Lekker! Vandaag voor het eerst gegeten en zeker voor herhaling vatbaar.
De sambal komt niet terug in de bereiding maar die laten wij toch weg