Knoflook champignons uit de oven. Ook met Kerst zet ik het liefst lekker veel groenten op de tafel! Ik ben nou eenmaal een liefhebber van veggies, en ik eet ze dan ook overal bij. Je kunt er ook eindeloos mee variëren, qua combinaties en smaken en bereiding. Vind ik dan.
En ook niet onbelangrijk, het zijn niet van die vullers…. ook al eet je veel groenten, de maaltijd blijft toch redelijk licht. En daar hou ik wel van, ook met Kerst. Ik eet liever een mooi stuk vlees met verschillende bijgerechten van groenten, want dan heb ik ten minste nog plek voor een dessert!
Wel wil ik met Kerst iets bijzonders op tafel zetten, de gekookte broccoli bewaar ik wel voor doordeweeks. Net even een beetje meer uitpakken, daar is het tenslotte de tijd voor. Niet dat kastanjechampignons nou zo ontzettend bijzonder en exclusief zijn, maar deze kastanje knoflook champignons uit de oven zijn echt wel kerstdiner proof.
Knoflook champignons uit de oven
Ik vind kastanjechampignons echt bij de winter passen, ook al zijn ze het hele jaar door goed verkrijgbaar. Maar door de nootachtige smaak moet ik altijd meer aan stevige najaarsgerechten denken dan aan lichte zomermaaltijden.
Door net even een andere combinatie te verzinnen met dit alledaagse champignonnetje, wordt het ineens een kerstwaardig gerecht, dat ook prima past bij de hoofdgerechten uit het mix & match kerstmenu.
Eigenlijk doe ik dat altijd wel, net even een andere variatie bedenken met groenten. Want elke dag die broccoli of champignon – of welke groente dan ook – op dezelfde manier klaar gemaakt… no thanks! Ik laat trouwens niet altijd mijn groenten in de witte wijn garen hoor, dat is speciaal voor kerstmaaltijden!
Voorbereiden champignons uit de oven
- Je kunt dit hele gerecht al klaar maken, en zelfs al de oven inschuiven. Kies je voor eerder voorbereiden en vlak voor het serveren pas de oven in om te laten garen, zorg dan dat de ovenschaal goed afgedekt op een koele plaatst bewaard wordt.
Meer kerstrecepten vind je hier!
Nodig
Ingrediënten
- 250 gram kastanjechampignons
- 3 teentjes knoflook
- 2 takjes rozemarijn
- 2 eetlepels kappertjes
- scheut olijfolie
- 50 ml witte wijn
- peper
- zout
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snij de champignons in kwarten en leg in de ovenschaal. Maak de knoflook schoon en snij in kleine plakjes. Voeg de knoflook toe aan de champignons.
- Ris de takjes van de rozemarijn en strooi over de champignons. Voeg wat peper en zout toe.
- Leg de kappertjes tussen de champignons en schenk de wijn erbij. Giet als laatste nog een scheutje olijfolie over de champignons en schuif voor 20 minuten de oven in. Halverwege even omscheppen.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerWil je mijn recepten en tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram