Kalkoenstoofpotje met champignons en rode wijn. Hoe Kerst wil je het hebben? Ik vind dat kalkoen echt bij Kerst hoort, maar het bereiden van een hele gevulde kalkoen laat ik toch echt liever aan anderen over. Uiteraard kun je nog zoveel meer met kalkoen doen!
Zo maakte ik al eens kalkoen ragout klaar. En Italiaanse saltimbocca van kalkoen. De gevulde kalkoenrolletjes met pesto waren ook een groot succes En nu zet ik dit jaar weer een ouderwetse stoof op het vuur en dit keer een stoofgerecht met kalkoenvlees.
Het Italiaanse stoofvlees met rode wijn dat vorig jaar op tafel kwam was zo’n succes dat het mijn inspiratie was om dit jaar met kalkoen aan de slag te gaan. Met nog wat heerlijke bijgerechten op tafel, zoals een romige broccoli gratin met Parmezaanse kaas en kruidige aardappelpuree uit de oven is het kerstmenu wat mij betreft compleet!
Kalkoenstoofpotje met champignons en rode wijn
Yes, weer een stoofgerecht deze Kerst! Jullie werden er vorig jaar zo enthousiast van en ook dit jaar is het recept voor het stoofvlees met Italiaanse kruiden weer een enorme hit.
Ik snap dat heel goed, stoofgerechten zijn ultiem comfortfood en dat kunnen we dit jaar allemaal wel heel goed gebruiken! Dit kalkoenstoofpotje is daarom het perfecte hoofdgerecht voor Kerst 2020!
Kalkoen kerst hoofdgerecht
Het is natuurlijk een klassieker, de kalkoen als kerst hoofdgerecht. Vorig jaar toen we nog met de hele familie kerst vierden, schoven we een gevulde kalkoen de oven in. Nu we in kleinere gezelschappen de feestdagen doorbrengen, kies ik voor kalkoenfilet in deze stoofschotel.
Het vlees heeft wel die typische kalkoensmaak, maar dit recept is veel makkelijker klaar te maken! Wel zo fijn als je vooral veel tijd met je liefsten wil doorbrengen. Vooraf kun je een van deze soep recepten op tafel zetten. Nog een lekker nagerecht in een glaasje en het kerstmenu is helemaal compleet!
Meer kalkoen recepten:
- Gevulde kalkoenfilet met truffel en cranberry
- Kalkoen ragout met kastanjechampignons
- Kalkoen rolletjes met pesto en mozzarella
- Saltimbocca van kalkoen met Parmaham en salie
Ingrediënten
- 600 gram kalkoenborst filet
- 150 gram kastanjechampignons
- 2 uien
- 2 winterpeen
- 2 teentjes knoflook
- 500 ml kippenbouillon
- 200 ml rode wijn
- 50 ml balsamico azijn
- 1 blikje tomatenpuree
- 3 takjes verse rozemarijn
- 3 takjes verse tijm
- 3 laurierblaadjes
- 4 kruidnagels
- peper
- zout
- olie om in te bakken
- flinke klont boter
Bereiden
- Zorg ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is. Snij de kalkoenborstfilet in blokjes van ongeveer 2x2 cm. Doe het vlees in een schaal en breng alvast op smaak met peper en zout.
- Borstel de kastanjechampignons voorzichtig schoon en snij ze daarna in plakjes. Snij daarna in fijne reepjes.
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Snij de uiteinden van de winterpeen en schil ze met een dunschiller. Snij daarna in fijne plakjes van 0,5 cm.
- Zet de stoofpan op het vuur en schenk een scheut olie in de pan. Voeg een goede klont boter toe en wacht tot de boter iets verkleurd is.
- Fruit de ui aan en pers de knoflook erbij uit. Voeg dan het kalkoenvlees toe aan de pan en laat het rondom dichtschroeien. Zet dan het vuur laag.
- Doe de winterpeen en kastanjechampignons bij het vlees en voeg dan de rode wijn toe. Laat 4 minuutjes zachtjes pruttelen en schep de tomatenpuree erbij. Roer door.
- Schenk de kippenbouillon en de balsamico azijn bij het vlees. Door het zuur in de azijn zal het vlees straks lekker zacht worden.
- Leg de takjes rozemarijn en tijm, de laurierblaadjes en de kruidnagels in de pan. Doe de deksel half op de pan van het kalkoenstoofpotje en laat het vlees zo’n 2 uur zachtjes stoven, roer regelmatig even door! Controleer of het vlees zacht is voordat je het vuur uitdraait.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor kalkoenstoofpotje met champignons en rode wijn? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube
Foto’s door Renske van Buren
12 reacties
Hoi Reny,
Een heerlijk recept.
Is dit gerecht ook te maken met kipfilet ipv met kalkoen?
Alvast hartelijk dank voor jouw antwoord.
Groetjes,
Manolito
Hi Manolito,
Dat kan zeker ook hoor! Voor het ‘kerstige’ ben ik aan de slag gegaan met kalkoen, kipfilet kan ook!
Welke rode wijn kan je best gebruiken? Ik neem aan dat hij niet te overheersend mag smaken?
Meestal gebruik ik in stoofgerechten de wijn die ik ‘open’ heb staan, een merlot of cabernet sauvignon kan prima in dit recept!
Met kerst gemaakt en het was heerlijk! De restjes waren nog lekkerder omdat de smaken goed waren ingetrokken!
Whoohoo, super om dat te horen! En lucky you dat er nog wat over was!!
Kun je de rode wijn ook vervangen met wat anders?
Lijkt mij een heerlijk recept , maar wordt de kalkoen niet erg droog ??
Ik doe het met kippendijen verrukkelijk Heeft kalkoen vlees heel andere smaak?
Mja, ik vind dat kalkoenvlees wel echt een typische kalkoensmaak heeft, je proeft zeker wel verschil. Maar dit recept is inderdaad ook prima geschikt voor kip!
Je schrijft Controleer of het vlees zacht is.
Wat doe ik als het na ruim 2 uur stoven nog niet zacht is?
Lijkt me overigens heerlijk. Ik ga proefkoken en het dan met Kerst maken voor de gasten.
Kalkoenvlees is wel echt ander vlees dan rundvlees, dat valt niet helemaal uit elkaar van zachtheid. Maar het moet zeker wel heel mals zijn, dat kun je proeven. Is het niet heel zacht, dan mag het nog langer pruttelen!