It’s beginning to look a like Christmas….. nog maar een weekje en dan staan de Kerstdagen voor de deur! Wat is het toch elk jaar weer een zoektocht hè? Wat zetten we op tafel? Waar kunnen we onze gasten mee verrassen en gaat ook nog eens gegarandeerd in de smaak vallen? Nou, let me help! Ik heb vandaag een lekker hoofdgerecht voor je en deze keer geen vlees maar vis! Er volgt nog een hoofdgerecht met vlees later deze week, dus als je daar liever mee aan de slag gaat, nog even geduld! Ik koos voor een stukje kabeljauw, lekker licht in een vaak toch al vrij vol Kerstmenu. De pesto geeft lekker veel smaak aan de vis en met een eenvoudige witte wijn dille sausje is dit gerecht helemaal af!
Kabeljauw uit de oven
Na jarenlang met z’n allen aan de gourmet te hebben gezeten, gaan we dit jaar weer eens echt een kerstmenu op tafel zetten! Ik kom uit een groot gezin en iedereen maakt een gang klaar. Nou vinden we het allemaal erg leuk om te koken, maar niemand staat met Kerst natuurlijk graag heel lang in de keuken. Zeker als je allemaal een gerecht klaar maakt, is het ook wel slim om voor niet te zware recepten te kiezen. Als hoofdgerecht zou deze kabeljauw met pesto en krokante ham dus perfect zijn! Oh, en de oven doet het meeste werk, ook erg handig!
Vis recepten voor Kerst
Stay tuned hier op de blog hoor, want er komen nog heel wat lekkere recepten aan. Zo zet ik natuurlijk een paar smakelijke bijgerechten naast deze kabeljauw neer. Die recepten volgen deze week. Wil je wel vis eten met Kerst, maar liever geen kabeljauw? Dan is deze zalm in Italiaanse kruidenkorst ook echt een aanrader!
Ingrediënten
- 4 kabeljauw haasjes (100 gr per stuk)
- 4 eetlepels groene pesto
- 8 plakken Serrano ham
- 50 gram Parmezaanse kaas
- peper
- zout
- scheut witte wijn
- olijfolie om te bakken
Voor de witte wijn dille saus:
- 50 ml droge witte wijn
- 125 ml slagroom
- 50 gram roomboter
- 1/2 citroen
- 5 takjes verse dille
- peper
- zout
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de ovenschaal in met een beetje olijfolie.
- Leg de kabeljauw haasjes in de ovenschaal en bestrooi met wat peper en zout. Besmeer de vis met de groene pesto.
- Schenk een scheutje witte wijn in de ovenschaal en schuif de kabeljauw zo’n 12-15 minuten de warme oven in.
- In deze tijd kun je mooi de witte wijn saus klaar maken. Schenk 50 ml droge witte wijn in een steelpan, zet op het vuur en breng aan de kook. Laat 3 min zachtjes koken en schenk dan de slagroom erbij. Voeg ook de boter toe en laat 5 min inkoken.
- Pers 1/2 citroen uit en snij de takjes dille fijn. Voeg het citroensap samen met de dille toe aan de witte wijn saus. Breng eventueel verder op smaak met peper en zout.
- Verwarm een koekenpan op het vuur, voeg geen olie toe en bak de plakken Serranoham knapperig. Laat even afkoelen en snij er dan grove kruimels van.
- Leg de kabeljauw op een bord en strooi hier de Serranoham kruimels en Parmezaanse kaas over heen. Serveer met de witte wijn dille saus.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVoorbereiding:
- De kruimels van Serranoham kun je al van tevoren klaar maken. Bewaar afgedekt in de koelkast.
- De kabeljauw kun je alvast bestrooien met peper en zout. Doe dit bijv. in de middag. Bestrijk de vis met pesto en zet dan afgedekt weg in de koelkast.
- De witte wijn dille saus kun je al helemaal klaar maken en verwarm je vlak voor het serveren.
Menu suggestie:
**
Amuse van vitello tonato op een grote schaal
***
Kabeljauw met groene pesto en krokante ham
Risotto met prosecco en bospaddenstoelen
Geroosterde wortelen uit de oven
**
Volg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met dit recept voor kabeljauw met groene pesto en krokante ham? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s: Cooked by Renkse