Kaasfondue, de kaashemel op aarde als je het mij vraagt…. Heerlijk dippen in gesmolten romige zachte kaas en genieten van urenlang tafelen…. Toen ik in Italië was, in de Aosta vallei, kwam ik overal op de kaart deze Italiaanse kaasfondue tegen. Fonduta Valdostana, zoals ze het daar noemen, een fantastisch recept voor kaasfondue om met de feestdagen op tafel te zetten!
Ik ben echt verzot op kaas…. ik zou bijna zeggen dat het niet uit maakt welke soort kaas, ik lust ze allemaal. Maar dat is niet helemaal waar, ik hou vooral ook van zachte romige kazen met een bijzondere smaak. Zo leerde ik tijdens mijn reis de Italiaanse Fontina kaas kennen, een kaas die niet alleen uit het vuistje heerlijk is om te eten, maar waar je ook deze heerlijke kaasfondue mee kunt maken! Wat een feestje is dit zeg! Zet deze leuke kaasfondue plank op tafel, schuif er met z’n allen omheen en dippen maar!
Kaasfondue recept
Kaasfonduen, het heeft van zichzelf al wat gezelligs! Mij doet het gelijk denken aan onze wintersportvakanties, waarbij we hoog in de Franse of Zwitserse bergen met z’n allen om een pannetje dampende kaasfondue zaten. En nu in de Italiaanse bergen, zag ik dit klassieke traditionele recept ook overal op de menukaart staan.
Kaasfondue kun je kant-en-klaar in een zakje kopen, maar leuker is natuurlijk om het helemaal zelf te maken, met verse kaas. Maar welke kaas is nou geschikt om te laten smelten en lekker in te dippen? Ik heb in dit gerecht een Italiaans kaasje gebruikt, maar ik zal je ook wat alternatieven geven! Zo kun je met de feestdagen zeker weten aan tafel met z’n allen!
Fontina DOP
De Aosta vallei is een prachtige vallei tussen de hoogste bergen van Europa, de Monte Bianco (Mont Blanc) en de Monte Cervino (Matterhorn) waar de koeien in de zomer heerlijk in het alpengras en tussen de kruiden lopen. Je zult begrijpen dat daar heerlijke kaas van gemaakt kan worden en de Fontina DOP kaas is dan ook een typisch streekproduct.
In veel restaurants zag ik de Italiaanse kaasfondue op de kaart staan, la fonduta Valdostana. Dit wordt in de Valle d’Aosta zowel als lunch als bij de avondmaaltijd als voor- of hoofdgerecht gegeten. Die Noord-Italianen houden wel van stoere stevige gerechten!
Fontina kaas is een volvette maar boterzachte kaas die heel goed smelt. De smaak is lichtzoetig, wat nootachtig. En wanneer deze kaas gemaakt wordt van de melk die in de zomer wordt gemolken, is de smaak nog intenser! Ik ga je er binnenkort nog veel meer over vertellen!
Wil je Fontina kaas kopen voor dit recept voor Italiaanse kaasfondue, dan kun je dit bij de grotere supermarkten en bij de kaasboer zeker vinden. Mocht je toch een alternatief zoeken, dan kun je bijvoorbeeld taleggio kaas of provolone gebruiken. Ook de Zwiterse gruyère of Emmentaler zijn erg geschikt om kaasfondue mee te maken. En zelfs met onze eigen Gouda kaas kun je aan de slag met kaasfondue!
DOP staat trouwens voor Denominazione di Origine Protetta. Oftewel, dit is een registratie, een soort keurmerk. Het beschermt de reputatie van streekproducten omdat alleen deze producten uit deze specificieke streek deze benaming mogen krijgen. Fontina kaas komt dus echt alleen uit de Aosta regio, net als bijvoorbeeld échte champagne alleen uit de Champagne streek afkomstig is.
Andere voorbeelden van DOP producten zijn prosiutto di Parma, deze ham mag alleen zo genoemd worden als de ham uit de regio Parma komt en er worden eisen gesteld aan het ras, de voeding, het leefgebied. Zo worden wijnen, kazen, hammen, worsten, zelfs typisch streekbrood of olijven beschermd.
Dips bij de kaasfondue
Om deze kaasfondue met typische Italiaanse kaas nog een beetje meer Italiaans te maken, zet ik er Italiaanse dips bij op tafel. Wat komt er als dips op deze kaasfondue plank?
Denk aan:
- Ciabatta brood
- Spianata Romana
- Salami
- Italiaans platbrood met olijven
- Tomaatjes
- Gebakken champignons
- Volkoren grissini (soepstengels)
- Gekookte krieltjes
- Italiaanse croutons
- Krokant gebakken polenta
Ingrediënten
- 400 gram Fontina kaas
- 400 ml volle melk
- 30 gram roomboter
- 4 ei dooiers (alleen het geel)
- snuf peper
- 1 eetlepel truffelolie
Bereiden
- Snij de korsten van de kaas en snij de Fontina daarna in plakjes. Leg de kaas in een schaal en schenk de melk hier overheen. Dek af met huishoudfolie en laat het liefst een nacht in de koelkast staan. Heb je minder tijd, laat de kaas dan zeker 2 uur in de melk staan.
- Giet de kaas af maar bewaar de melk, gebruik hier eventueel een zeefje voor.
- Zet de hittebestendige schaal in een pan met een laagje water en laat de Fontina kaas au bain marie smelten. Blijf regelmatig roeren.
- Voeg nu de ei dooiers toe en blijf goed roeren. Voeg ook de boter toe aan de kaasfondue.
- Schenk nu ongeveer 100 ml melk weer bij de kaasfondue en blijf goed roeren. Laat de kaasfondue zo'n 15 minuten heel zachtjes pruttelen, schenk eventueel nog wat melk erbij wanneer de kaas te veel indikt.
- Breng de Italiaanse kaasfondue op smaak met een snuf peper en een beetje truffelolie. Schenk de kaasfondue in de fonduepan en zet deze op tafel.
- Serveer de kaasfondue op een plank met lekkere dips, zoals ciabatta brood, croutons, krokante polenta, verschillende salami's en hammen, volkoren grissini, gebakken champignons, gekookte krieltjes en rauwkost zoals tomaatjes, paprika, en komkommer.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor Italiaanse kaasfondue? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door: Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.