Kaas croutons, zelfgemaakte croutons uit de oven. Dit is zo’n fijn no waste recept, want oud brood gooien we natuurlijk niet weg. Nee, daar maken we zelf croutons van! Croutons is een Franse term voor een dobbelsteentje van geroosterd brood en ik vind ze heerlijk in mijn soep of salade! Heb je dus nog een oud broodje of niet meer helemaal verse boterham liggen…. maak er croutons van!
Croutons kun je bakken in de koekenpan of in de frituur of airfryer, maar ik gebruik voor dit recept de oven! Dat is makkelijker bij kaas croutons, aangezien de kaas door de warmte natuurlijk gaat smelten. Deze krokantjes maak je klaar op de bakplaat van de oven en met 10 minuten komen ze knapperig uit de oven!
Zelf croutons maken
Oh dit mag eigenlijk bijna geen recept heten, zo makkelijk is het om zelf croutons te maken… Toch deel ik het graag met je, zo heb je weer inspiratie voor wat je de volgende keer met een sneetje oud brood kunt maken. Je kunt trouwens allerlei soorten brood gebruiken om zelf croutons van te bakken. Een boterham, stokbroodje, ciabatta, bruin pistoletje. Je snijdt er eenvoudig dobbelsteentjes van en de oven doet het werk!
Ik deelde al eerder het recept voor Italiaanse croutons met je. Die zijn bijvoorbeeld een heerlijke toevoeging aan de Italiaanse tomatensoep met mascarpone. Of wanneer je een basic groene salade een Italiaanse touch wil geven. In dit recept ga ik voor kaas in plaats van kruiden. Ook erg lekker!
Kaas croutons
Welke kaas kun je dan gebruiken om zelf kaas croutons te maken? Het lekkerste vind ik om wat oudere kaas te gebruiken, want dan geef je deze krokantjes lekker veel smaak mee! Je kunt Goudse kaas gebruiken, maar ook bijvoorbeeld Parmezaanse kaas, die heeft veel pit en een zoutje.
En dat is weer hartstikke lekker wanneer je een groene groentesoep eet, die boordevol groenten zit en waar je een beetje extra pit aan toe wilt voegen. Nu ik er over nadenk, het wordt tijd dat ik eens een recept voor Franse uiensoep ga uitwerken, daar zouden deze kaascroutons ook te gek bij passen!
Salade met croutons
Deze kaas croutons zouden ook erg lekker smaken bij deze salades:
- Broccoli salade met spekjes
- Panzanella met witte bonen
- Salade met geroosterde bloemkool
- Italiaanse bonensalade
Ingrediënten
- 2 sneetjes oud brood
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 50 gram oude kaas (geraspt)
- snuf peper
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Snij met een scherp mes de boterhammen in blokjes van 1 x 1 cm. Doe de dobbelsteentjes in de mengkom.
- Schenk hier 2 eetlepels olijfolie bij en pers de knoflook erbij uit.
- Voeg de geraspte oude kaas toe aan de mengkom en hussel alle ingrediënten voor de kaas croutons door elkaar.
- Spreid de brood dobbelsteentjes uit over de bakplaat met bakpapier en strooi de kaas die in de mengkom achter blijft over het brood uit. Zorg dat het brood niet op elkaar ligt.
- Schuif de bakplaat voor 10 minuten de warme oven in. Schep de croutons halverwege even om. Na 10 minuten zijn de croutons klaar, laat ze even afkoelen.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor kaas croutons? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door: Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.