Jambalaya met kip en chorizo. Een makkelijk en super smaakvol eenspansgerecht met rijst, kip, chorizo worst, paprika en cajun kruiden. Weer zo’n makkelijke maaltijd voor drukke doordeweekse dagen, daar kun je er niet genoeg van hebben. Het grote voordeel van dit eenvoudige recept is dat je de Jambalaya met kip en chorizo in een en dezelfde hapjespan klaar maakt, dus ook nog eens weinig afwas. Win-win!
Kip Jambalaya is van oorsprong een recept uit het zuiden van Amerika en heeft wel wat weg van de Spaanse paëlla. Maar dan dus met zo’n southern Amerikaanse twist door de kruiden en door de pepertjes… Ik hou daar wel van! De basis van dit makkelijke gerecht is rijst, die je kookt in de bouillon en in de smaken van de gebakken chorizo en kip. En dan heb je verder echt niet veel smaakmakers nodig voor deze makkelijke maaltijd met rijst en kip!
Jambalaya met kip en chorizo
Volgens mij kwam dit recept ooit voor in de bekende Wereldgerechten en het stond al heel lang op mijn lijstje om hier eens een eigen draai aan te geven. Ik gebruik eigenlijk nooit pakjes en zakjes in de keuken en die heb je voor deze kip Jambalaya ook echt niet nodig. De belangrijkste kruidenmix – cajun kruiden – heb je vast al in de kruidenla staan en anders maak je die net zo gemakkelijk zelf klaar.
Cajun kruiden is een kruidenmix op basis van paprikapoeder, gerookt paprikapoeder – dat geeft die intense wat rokerige smaak – en cayennepeper. Lekker wat pit dus, en daar hou ik wel van! In het recept voor kip Jambalaya gaan ook nog een stukje rode peper en groene peper, we spicen het gerecht lekker op! Hou je nou niet van heel pittig, geen probleem, je kunt het zo gek maken als je wilt…
Dit recept lijkt wel een beetje op de Spaanse paëlla, maar dan dus een stukje pittiger… Voor deze makkelijke eenpansmaaltijd gebruik ik zilvervliesrijst als basis, maar je zou ook speciale paëllarijst of zelfs risottorijst kunnen gebruiken. Zelf gebruik ik zeker doordeweeks, bij mijn makkelijke maaltijden met rijst en kip, graag zilvervliesrijst omdat dit toch net even voedzamer is.
Door alle ingrediënten in 1 pan te bakken en koken, heb je niet alleen weinig afwas. Maar vooral heel veel smaak! Het begint al met het krokant uitbakken van de chorizo, dat is al de basis voor een kruidige en smaakvolle jambalaya. In het vet dat vrij komt na het bakken, bak je vervolgens de kip en groenten aan. Dit is al een klein smaakbommetje zo onder de rest van het recept!
Meer wereldgerechten recepten:
Zin gekregen in dit recept voor Jambalaya met kip en chorizo en op zoek naar meer inspiratie? Dat snap ik heel goed, gelukkig heb ik heel wat wereldgerechten recepten inmiddels voor je uitgewerkt. Zodat jij het koken zonder pakjes en zakjes ook helemaal eigen kunt maken. Probeer bijvoorbeeld eens deze gerechten:
- Mexicaanse burrito’s met gehakt
- Kip Teriyaki met rijst
- Kip Tandoori met sperziebonen
- Thaise kip Siam
- Mexicaanse enchilada’s met kip
- Italiaanse risotto met champignons
Nodig
Ingrediënten
- 200 gram rijst (zilvervlies)
- 300 gram kipfilet
- 150 gram chorizo
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 2 stengels bleekselderij
- ½ rode peper
- ½ groene peper
- 2 laurierblaadjes
- 2 eetlepels Cajun kruiden *
- 200 ml tomatenblokjes in blik
- 700 ml kippenbouillon
- verse peterselie
- salade ui
* of gebruik losse kruiden voor een Cajun mix:
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1 theelepel cayennepeper
- 1 theelepel oregano
- 1 theelepel tijm
- 1 theelepel basilicum
- snuf zout
Bereiden
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Snij de paprika in kwarten, verwijder de zaadjes en snij daarna in kleine blokjes. Was de bleekselderij en snij in fijne plakjes. Snij ook de rode en groene peper fijn.
- Snij de kipfilet in blokjes of reepjes. Snij de chorizo worst in plakjes en daarna in kwarten.
- Verwarm een pan op het vuur en voeg hier de chorizo worst aan toe. Bak op middelhoog vuur de worst uit. Laat dan voorzichtig iets van de vrijgekomen olie uit de pan lopen (vang dit wel op!!) en voeg de kipfilet toe. Bak de kip mooi bruin en gaar. Schep daarna het vlees uit de pan.
- Schenk de olie van de chorizo terug in de pan en fruit hier de ui in aan. Voeg ook de rode en groene peper toe en de bleekselderij en pers de knoflook uit boven de pan.
- Laat zo'n 5 minuten zachtjes stoven en voeg dan de paprika toe. Bak deze kort mee en doe dan de rijst in de pan.
- Schenk hier de tomatenblokjes bij, voeg de kippenbouillon toe, samen met de Cajunkruiden en de laurierblaadjes. Breng aan de kook en kook de rijst in zo'n 10-12 minuten gaar.
- Roer regelmatig, je wilt de rijst niet laten aankoeken. Voeg eventueel wat extra bouillon toe indien nodig.
- Wanneer de rijst gaar is, voeg je de kip en chorizo weer toe aan de Jambalaya. Maak het gerecht af met verse peterselie en fijngesneden salade ui.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!