Italiaanse voorgerechten, heerlijke gerechten die het beginpunt van een Italiaans kerstdiner vormen. Vandaag nog geen nieuw recept voor Kerst, maar een heleboel inspiratie voor voorgerechten met Italiaanse smaken. Van vegetarische Italiaanse voorgerechten tot Italiaanse voorgerecht recepten met vlees en vis. Ben je nog op zoek naar inspiratie voor een feestelijk Italiaans voorgerecht, lees dan vooral heel gauw verder.
Ben je net als ik al druk bezig met de voorbereidingen voor het kerstdiner? Wil je deze Kerst lekker uitpakken? Dat doe ik graag door gerechten in een bepaald thema te serveren. Misschien heb je ervoor gekozen om de Italiaanse keuken in te duiken en een compleet Italiaans kerstmenu op tafel te zetten? Laat nou net de Italiaanse keuken een van mijn favorieten zijn… Wil je een Italiaans voorgerecht serveren, warm of koud, vlees, vis of vegetarisch, dan ga je hier zeker wat lekkers vinden!
Italiaanse voorgerechten
Can you feel the magic coming? Ik wel hoor, ik kan niet wachten! Om lekker lang de keuken in te duiken, de lekkerste Italiaanse gerechten klaar te maken, mee te zingen met de kerstmuziek en natuurlijk uitgebreid dineren met mijn liefsten. Een compleet Italiaans kerstmenu begint natuurlijk met een Italiaans voorgerecht. En is natuurlijk niet compleet zonder een mooi Italiaans hoofdgerecht en een aantal smakelijke Italiaanse bijgerechten.
Bij een Italiaans kerstdiner komen er ook verschillende gangen op tafel. Zo starten de Italianen met een aperitivo, kleine Italiaanse hapjes om de eetlust wat aan te wakkeren. Een Italiaans kerstmenu bestaat uit 5 gangen: antipasti, primi piatti, secondi piatti, contorni en dolci. De contorni (bijgerechten) worden geserveerd bij de secondi piatti (de hoofdgerechten). En de primi piatti – de voorgerechten – bestaan uit pasta, risotto of soep.
Oftewel, bij het hoofdgerecht serveer je nog wat groenten, maar de pasta eet je toch echt eerst, als een soort voorgerecht. Omdat ik je toch inspiratie wil geven voor een Italiaans voorgerecht (zoals wij dat zouden eten), zet ik een aantal tips op een rijtje! Klik eenvoudig op de titel van het gerecht of op de foto om naar het recept te gaan!
Feestelijke Italiaanse voorgerechten
Italiaanse voorgerechten koud:
Ook de Italiaanse keuken kent warme en koude voorgerechten. Ik deel eerst een aantal koude Italiaanse voorgerechten met je, denk hierbij aan salades, carpaccio en klassiekers als vitello tonnato. Wil je een meer klassiek kerstmenu, ga dan voor een primo piatto in de vorm van een pasta of risotto!
Een carpaccio amuse in een glaasje, een hapje vol Italiaanse smaken. Zachte carpaccio op een bedje van rucola, komkommer en smaaktomaatjes. Afgemaakt met Parmezaanse kaas, een beetje truffelmayonaise en ander lekkers. Een feestje dus!
>> Recept: Carpaccio amuse <<
Een echte Italiaanse klassieker onder de voorgerechten, de insalata Caprese, oftewel een salade Caprese. Wil je uitpakken, vervang dan de mozzarella door burrata!
Recept: >> Salade Caprese <<
Nog zo’n klassieker onder de voorgerechten en deze mag dus zeker niet in dit rijtje ontbreken, vitello tonnato! Flinterdun gesneden kalfsfricandeau met zelfgemaakte tonijn mayonaise, lekker met kappertjes en olijven.
Recept: >> Vitello tonnato <<
Carpaccio van zalm! Carpaccio betekent in het Italiaans dat het flinterdunne plakjes zijn en dat gerecht kun je dus ook met gerookte zalm op tafel zetten. Staat heel feestelijk op zo’n grote schaal!
Recept: >> Zalm carpaccio met honing-mosterd dressing <<
Deze salade met tonijn, mozzarella, anjovis en olijven is een makkelijk en feestelijk Italiaans voorgerecht met vis. Je kunt de salade op een grote schaal serveren, of aparte bordjes opmaken.
Recept: >> Salade met tonijn, mozzarella en anjovis <<
De Italiaanse vlag in een glaasje, deze amuse met tomaatjes, mozzarella en prosciutto is een feestelijk hapje dat je als Italiaans voorgerechtje op zou kunnen dienen.
Recept: >> Italiaanse amuse in een glaasje <<
Zeg je klassiekers en voorgerechten, dan zeg je natuurlijk carpaccio! De carpaccio in dit recept is flinterdunne super verse rosbief, geserveerd met rucola, olijven, balsamico en Parmezaan!
Recept: >> Carpaccio van rosbief met Parmezaan <<
In dit rijtje met voorgerechten voor een Italiaans feestelijk menu zet ik toch ook deze orzo salade met burrata en prosciutto voor je klaar. Orzo is een pasta korrel en ideaal om aan een voorgerecht salade toe te voegen.
Recept: >> Orzo salade met burrata en prosciutto <<
Italiaanse voorgerechten warm:
Wanneer je een traditioneel Italiaans menu op tafel zet, dan ga je voor een primo piatto, oftewel een eerste gerecht. De Italianen eten daar een eenvoudige pasta, risotto of gnocchi. Om daarna pas de Italiaanse hoofdgerechten en Italiaanse bijgerechten te serveren. Bij deze primi piatti hou je de porties wat bescheiden.
Gebakken gnocchi met een romige pesto saus en verse spinazie. Net als risotto kun je ook gnocchi als voorgerecht serveren, zolang je maar een iets kleinere portie serveert!
Recept: >> Gebakken gnocchi met pesto en spinazie <<
Wil je doen zoals de Italianen? Dan horen de pasta- en risotto gerechten officieel bij de voorgerechten. Wanneer je kleinere porties aanhoudt, kan dat zeker bijvoorbeeld met deze truffel risotto met bospaddenstoelen!
Recept: >> Truffel risotto met bospaddenstoelen <<
Een zachte romige Italiaanse tomatensoep, gemaakt van verse tomaten en met een schepje mascarpone om het af te maken! Serveer met verse basilicum en eventueel een klein feestelijk breekbroodje.
Recept: >> Italiaanse tomatensoep met mascarpone <<
Ga je als voorgerecht graag voor een lichte gebonden soep, dan is deze bospaddenstoelensoep met truffelolie een aanrader. Serveer met zelfgemaakte bladerdeeg sterren en verse tijm.
Recept: >> Bospaddenstoelensoep met truffel <<
Wanneer je als voorgerecht in een Italiaans menu een pasta op tafel zet, dan is dit geen rijk gevuld gerecht maar een eenvoudige pasta met net even een bijzondere saus. Zo kun je bijvoorbeeld deze penne all’Arrabiata heel goed als voorgerecht serveren!
Recept: >> Penne all’Arrabiata <<
Ook echt een geweldige starter van een Italiaans feestelijk menu is deze risotto alla Milanese, met een prachtige gele kleur van de saffraan die je tijdens het koken toevoegt. Eenvoudig met wat Parmezaan afmaken en genieten maar!
Recept: >> Risotto alla Milanese <<
Volg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor Italiaanse voorgerechten? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door: Mind Your Feed en Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.