Italiaanse varkenshaas, gevuld met pesto, mozzarella en Parmaham. Het is tijd voor een feestelijk hoofdgerecht voor de Kerst en met dit recept voor gevulde varkenshaas op z’n Italiaans ga je iedereen blij maken! Een mooi stukje varkenshaas, gevuld met Italiaanse smaken, nog wat Italiaanse bijgerechten op tafel en het kerstmenu is compleet!
It’s beginning to look a lot like Christmas…. Volgende week is het al zover…! Die magische tijd waar we al weken naar toe leven, de warmte, gezelligheid, kaarsjes, kerstmuziek. En natuurlijk heerlijk eten met z’n allen… Daar kan ik je bij helpen, want aan inspiratie voor het kerstdiner heb ik dit jaar weer geen gebrek!
Gevulde varkenshaas
De afgelopen weken ben ik al goed los gegaan met de lekkerste recepten! En vandaag is het tijd voor een makkelijk hoofdgerecht voor Kerst! Ik vind het heerlijk om met de feestdagen lekker uit te pakken en dan is zo’n rijkgevulde varkenshaas met Italiaanse smaken wel een feestje op tafel!
Want een feestje maken we er dit jaar gewoon zelf weer van hoor! Heerlijke gerechten, samen zijn met de liefsten en urenlang lekker eten. Dit jaar ga ik voor wat meer klassieke recepten en dan denk ik altijd wel meteen aan varkenshaas!
Italiaanse varkenshaas
Bij klassieke varkenshaas recepten denk ik meteen aan een varkenshaasje met champignon – roomsaus…. of met een rode wijnsaus. Of met cranberry compote als bijgerecht. Maar nee, dit jaar doe ik het net even anders en vullen we de varkenshaas met de heerlijke smaken uit de Italiaanse keuken.
Een beetje als de gevulde kalkoenfilets met truffel en cranberry, maar dan een recept met varkenshaas. Zo maak je eigenlijk een soort kleine feestelijke rollade voor Kerst. Als we het dan toch weer over klassiekers hebben….
Die Italiaanse smaken komen toch elk jaar weer terug in mijn Kerstrecepten. Zoals je vast wel weet ben ik gek op de Italiaanse keuken en ik serveer het liefst een compleet Italiaans kerstmenu. Grote schalen met mooie gerechten, share the happiness!
Met bijvoorbeeld als voorgerecht een zalm carpaccio of een klassieke vitello tonnato. Als tussengerecht een truffel risotto met gemengde paddenstoelen. En dan als hoofdgerecht deze Italiaanse gevulde varkenshaas.
Naast deze gevulde varkenshaas zet je natuurlijk nog meer lekkers op tafel… Wil je voor een klassiek bijgerecht gaan, dan is deze aardappelgratin met Parmezaanse kaas een goede match! Ook de combinatie met een risotto alla Milanese lijkt me heerlijk.
En uiteraard mogen ook de groente bijgerechten niet ontbreken. Wat dacht je van gegrilde groene asperges met balsamico? Of melanzane alla Parmigiana, aubergine in tomatensaus met lekker veel Parmezaanse kaas.
Oh ik begrijp echt dat ik de keuze met dit recept voor gevulde varkenshaas op z’n Italiaans niet makkelijker maak… Gelukkig hebben we nog bijna een week voordat het menu echt compleet zou moeten zijn. Ook de komende dagen heb je nog tijd om de puzzel voor het Kerstmenu af te maken.
Dit gerecht zou ik trouwens niet al op voorhand klaar maken…. Het vlees blijft echt het lekkerst wanneer je dit pas vlak voor het serveren gaat bereiden. Uiteraard kun je wel al voorbereidingen treffen door alle ingrediënten van tevoren klaar te zetten!

Ingrediënten
- 600 gram varkenshaas
- 4 eetlepels groene pesto
- 1 bol mozzarella
- 8 plakken Parmaham
- 150 gram gegrilde paprika
- 16 blaadjes verse basilicum
- 4 theelepels Parmezaanse kaas
- klontje boter
Bereiden
- Laat de varkenshaas voor het bereiden op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 160 graden. Snij de mozzarella in plakken.
- Snij met een scherp mes de varkenshaas over de lange kant in, maar snij niet helemaal door.
- Vouw de varkenshaas een beetje open en bestrijk nu een helft met de pesto.
- Leg op de pesto de plakken mozzarella, verdeel deze over de varkenshaas.
- Bovenop de mozzarella leg je de reepjes gegrilde paprika, blaadjes basilicum, de plakken Parmaham. Strooi tot slot wat Parmezaanse kaas over de ham.
- Gebruik een stukje keukentouw om de gevulde varkenshaas dicht te binden.
- Verwarm een klontje boter in de koekenpan en braad hier de Italiaanse varkenshaas in aan zodat er een mooi bruin kleurtje ontstaat.
- Leg de gevulde varkenshaas daarna in de ovenschaal en laat in zo'n 25-30 minuten zachtjes verder garen. Dek eventueel af met aluminiumfolie wanneer de garing aan de bovenkant te snel gaat.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met dit recept voor Italiaanse varkenshaas met pesto, mozzarella en Parmaham? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door: Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.