Italiaanse tomatensoep met verse basilicum en romige mascarpone…. La vita è bella met een kommetje tomatensoep barstensvol met de smaken uit de Italiaanse keuken. Dit is zo’n soep recept dat je keer op keer blijft herhalen, want dit wordt de nieuwe favoriet! Serveer met een ciabatta broodje en buon appetito!
Een kommetje soep is natuurlijk altijd goed en je staat versteld hoe snel je een goedgevulde zelfgemaakte soep op tafel hebt staan. Deze vegetarische Italiaanse tomatensoep is dan ook perfect voor op doordeweekse dagen. Zelf tomatensoep maken is ook nog eens zoveel lekkerder, je proeft gewoon de verse ingrediënten en daar word ik altijd erg blij van!
Italiaanse tomaten
Uiteraard gebruik je daar het liefst Italiaanse pomodori voor, oftewel Italiaanse tomaten, dan krijgt de soep nog meer smaak! De Italiaanse pomodoro is een stevige tomaat, met een vollere, zoetere smaak dan de Nederlandse tomaten.
Je vindt ze bij ons in de winkel ook wel onder de naam Roma tomaten, ze zijn wat langwerpig van vorm en boordevol smaak! Ze worden dan wel niet in Italië geteeld, maar het is een prima alternatief! Om het zoete van de tomaten nog meer op te halen en de smaken van deze Italiaanse tomatensoep nog intenser te maken, voeg ik een zoete puntpaprika toe. Door de groenten vooraf met Italiaanse kruiden te roosteren in de oven, krijg je een kleine smaakexplosie!
Zelf tomatensoep maken
Zelf tomatensoep maken is echt een fluitje van een cent en zoveel lekkerder! En als ik dan aan de slag ga, doe ik het gelijk goed. Een grote pan op het vuur en gelijk voor meerdere dagen klaar maken. Deze Italiaanse tomatensoep kun je namelijk prima invriezen, handig wanneer je een drukke week hebt.
Ik kan me nog herinneren van vroeger dat we altijd een scheutje koffiemelk door de tomatensoep roerden… In dit recept voeg ik daar natuurlijk een Italiaans ingrediënt aan toe, namelijk een lepeltje mascarpone.
Mascarpone is een soort Italiaanse roomkaas, waar je alle kanten mee op. Zowel in zoete als in hartige gerechten kun je het gebruiken. Zo is mascarpone bijvoorbeeld te gek in een quiche, maar kun je er ook de lekkerste chocolade mousse mee klaar maken. De smaak is vrij neutraal, ideaal dus ook om de tomatensoep zijdezacht en romig te maken!
Zelf hou ik ook wel van een licht pittige tomatensoep en voor deze Italiaanse soep gebruikte ik een paar druppels olie met een pepertje. Je kent ze vast wel, die mooie flessen olijfolie met kruiden of chili pepertjes erin, waardoor de olie een intensere smaak krijgt. Hier een klein scheutje van toevoegen en wow, wat een kommetje vol met smaak!
Meer tomatensoep recepten:
- Basis recept zelf tomatensoep maken van verse tomaten
- Italiaanse tomatensoep met tortellini
- Tomatensoep met witte bonen en prei
- Geroosterde paprika – tomatensoep
- Wortel tomatensoep met geroosterde kikkererwten
- Chinese tomatensoep
Serveer de Italiaanse tomatensoep met wat sneetjes ciabatta of zelfgemaakte Italiaanse focaccia. Zet een schaaltje olijfolie met een snuf zout en een druppel balsamico erbij om het brood lekker in te dippen. Buon appetito!
Nodig
- Bakplaat oven
Ingrediënten
- 500 gram Roma tomaten (pomodori)
- 1 rode puntpaprika
- 1 rode ui
- 1 kleine aardappel
- 3 teentjes knoflook
- 600 ml groentebouillon
- 4 eetlepels mascarpone
- 2 takjes verse tijm
- 2 takjes verse rozemarijn
- 2 takjes verse basilicum
- scheutje olijfolie met chilipeper
- 2 eetlepels olijfolie
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakplaat met een vel bakpapier.
- Halveer de tomaten en snij de harde kern weg.
- Schil de ui en de aardappel en snij in grove stukken. Maak de paprika schoon en snij grof. Schil de knoflook.
- Doe alle groenten en de knoflook in een schaal en schenk hier de neutrale olijfolie bij. Ris de blaadjes tijm en rozemarijn van de takjes en hussel goed door.
- Spreid de groenten uit over het bakpapier en rooster in zo'n 20 minuten tot de groenten zacht zijn.
- Maak ondertussen in een soeppan 600 ml groentebouillon klaar.
- Voeg de groenten uit de oven toe aan de pan en gebruik de staafmixer om een gladde Italiaanse tomatensoep te maken.
- Hak de blaadjes basilicum grof. Verdeel de tomatensoep over 4 kommen en maak af met een lepeltje mascarpone per kom, wat verse basilicum en naar smaak een scheutje pittige olijfolie met chilipepers.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor Italiaanse tomatensoep met mascarpone? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door: Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.
1 reactie
Zojuist je Italiaanse tomatensoep gemaakt, 100% zeker wordt dit het voorafje voor de Italiaans getinte kerstavond
Hij is heerlijk, dank je voor het delen van dit recept!