Italiaanse pastasaus met gehakt! Oftewel Ragu Bolognese! Een echt traditioneel recept om zelf échte Italiaanse pastasaus te maken. Yes, dat lees je goed, dit recept is van mijn Italiaanse ‘oma’ en komt dus uit de échte Italiaanse keuken. De Italiaanse keuken is een hele pure, eigenlijk bijna eenvoudige, keuken, met veel pure ingredienten met een krachtige smaak. Van mijn nonna heb ik het recept voor deze ragù alla Bolognese ooit eens toevertrouwd gekregen en nog altijd als wij pasta met tomatensaus eten, staat deze Bolognese saus op tafel!
Pastasaus recept
Italiaans koken hoef je niet met een pakje uit de supermarkt te doen, al gebruik ik voor deze pastasaus met gehakt wel een fles ‘kant-en-klare’ passata. Dat is pure tomatensaus in zo’n glazen fles, zonder verdere toevoegingen. De basis voor veel Italiaanse gerechten is een soffritto van ui, winterpeen en bleekselderij en ook deze pastasaus begint daarmee. Verder is het echt niet ingewikkeld om zelf pastasaus te maken, lees snel verder! Oh, en in Italië noemen ze deze saus ragù Bolognese, een echte klassieker.
Ragù alla Bolognese
De sleutel tot het maken van lekkere Italiaanse gerechten is het gebruiken van de juist ingredienten, het toevoegen van een flinke portie liefde en het kiezen van de juiste kruiden. Om met dat eerste te beginnen; kies de ingredienten het liefst zo puur mogelijk, dus vanuit een biologische supermarkt of van de markt. Ga in elk geval niet voor de goedkoopste soort. Voor vlees betekent dit namelijk vaak dat er geknoeid is met water en allerlei toevoegingen.
Het tweede, de liefde, heb je nodig om het geduld op te brengen om echt lekker te gaan eten straks. Het maken van goede Italiaanse gerechten kan nog wel eens tijd kosten aangezien sauzen soms lang moeten koken of vlees lang moet stoven. Het laatste ingrediënt tot succes is de keuze van de kruiden. Voor sommige gerechten staan de kruiden al ‘vast’ door traditionele receptuur, bij anderen gerechten kun je zelf aan de slag om er je Italiaanse twist aan te geven.
Kruiden voor Italiaanse pastasaus
Als je zorgt dat je de volgende kruiden standaard in huis hebt, kan geen Italiaans gerecht meer mislukken. Ik schreef ook een blog over welke Italiaanse kruiden je in de voorraadkast zou moeten hebben staan om heerlijk Italiaans te koken zonder pakjes en zakjes.
- Laurier
- Basilicum
- Dragon
- Jeneverbes
- Oregano
- Peterselie
- Salie
- Rozemarijn
- Tijm
Recept ragù Bolognese
Deze ragù Bolognese, oftewel de originele Bolognese saus komt uit de streek Emilia Romagna, waarvan Bologna de hoofdstad is. Bolognese betekent dus ook zoveel als uit/van Bologna. En net als met zoveel Italiaanse gerechten heeft in ongeveer elk huishouden dit gerecht een net even andere twist. Ik leerde dit recept voor deze Italiaanse pastasaus van mijn Italiaanse oma, nonna, die er vooral heel veel liefde in stopte!
Wanneer je dit recept voor ragù Bolognese eenmaal hebt gemaakt, wil je waarschijnlijk geen andere saus meer proberen. Maar ben je op zoek naar meer heerlijke Italiaanse pasta gerechten, probeer dan zeker de volgende recepten eens:
- Spaghetti Carbonara
- Penne all’Arrabiata
- Spaghetti cacio è pepe
- Pappardelle met salie en Parmezaanse kaas
Ingrediënten
- 500 ml passata di pomodoro (tomatensaus in fles, zonder toevoeging!)
- 2 uien
- 1 winterpeen
- 4 stengels bleekselderij
- 2 teentjes knoflook
- 250 gram rundergehakt
- 250 gram varkens saucijzen
- 100 ml droge witte wijn
- 2 laurierblaadjes
- 5 a 6 jeneverbessen
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 2 theelepels gedroogde peterselie
- olie om in te bakken
- snuf zout (naar wens)
Bereiden
- Snij de winterpeen, bleekselderij en uien in hele kleine blokjes, het mag echt heel fijn zijn.
- Maak de knoflook schoon.
- Verwarm een flinke scheut olijfolie in de pan met dikke bodem en fruit hier de ui, winterpeen en bleekselderij in aan. Bak totdat de groenten glazig zijn - deze basis voor de saus noem je ook wel soffritto - en per dan de knoflook erbij uit.
- Haal het velletje van de saucijzen af en brokkel het vlees in de pan. Schep om en voeg daarna het gehakt er bij. Blijf omscheppen totdat je ziet dat het vlees gaar is.
- Schenk de witte wijn bij de groenten en het vlees en laat even zachtjes koken.
- Voeg daarna de passata toe en de gedroogde oregano en peterselie. Doe de laurierblaadjes en jeneverbessen in de pan. Voeg nog een beetje extra water toe en laat zeker 2 uur zachtjes koken.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerTip: verdubbel de hoeveelheid ingrediënten en maak een extra portie klaar! Die vries je makkelijk in, zo heb je ook op drukke dagen altijd een makkelijke snelle pasta maaltijd voor handen!
Volg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor Italiaanse pastasaus met gehakt? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | Youtube
1 reactie
geachte
ik gebruikt altijd Chinese mie van de mij fabriek uit Enschede kan dat ook voor spaghetti gebruikt worden, of moet ik speciaal spaghetti mie hebben , deze Chinese mie is vrij duur dus wel kwaliteit , als ik de Italiaanse mie gebruikt uit de supermarkt dat is niet de aller beste mie en goed koop,
hoop dat u mij een antwoord geeft op mijn mail
mvg T Hardorff