Zelf échte Italiaanse pastasaus maken, dat is makkelijker dan je denkt! De Italiaanse keuken is een hele pure, eigenlijk bijna eenvoudige, keuken, met veel pure ingredienten met een krachtige smaak. Italiaans koken hoeft zeker niet niet met een pakje uit de supermarkt te gebeuren, maar ik snap dat je niet weet hoe je precies zo’n heerlijke Italiaanse pastasaus op tafel zet. Vandaar dat ik graag mijn recept voor deze traditionele saus deel. In Italie noemen ze deze saus ragù , een echte klassieker.
Zelf pastasaus maken
De sleutel tot het maken van lekkere Italiaanse gerechten is het gebruiken van de juist ingredienten, het toevoegen van een flinke portie liefde en het kiezen van de juiste kruiden. Om met dat eerste te beginnen; kies de ingredienten het liefst zo puur mogelijk, dus vanuit een biologische supermarkt of van de markt. Ga in elk geval niet voor de goedkoopste soort. Voor vlees betekent dit namelijk vaak dat er geknoeid is met water en allerlei toevoegingen. Het tweede, de liefde, heb je nodig om het geduld op te brengen om echt lekker te gaan eten straks. Het maken van goede Italiaanse gerechten kan nog wel eens tijd kosten aangezien sauzen soms lang moeten koken of vlees lang moet stoven. Het laatste ingredient tot succes is de keuze van de kruiden. Voor sommige gerechten staan de kruiden al ‘vast’ door traditionele receptuur, bij anderen gerechten kun je zelf aan de slag om er je Italiaanse twist aan te geven.
Kruiden voor pastasaus
Als je zorgt dat je de volgende kruiden standaard in huis hebt, kan geen Italiaans gerecht meer mislukken:
- Laurier
- Basilicum
- Dragon
- Jeneverbes
- Oregano
- Peterselie
- Salie
- Rozemarijn
- Tijm
Recept traditionele Italiaanse pastasaus:
- 500 ml passata di pommodoro (grote flessen tomatensaus, in de supermarkt te koop)
- 4 stengels bleekselderij
- 1 winterpeen
- 2 kleine uien
- 250 gr. biologisch rundergehakt
- 250 gr. biologische varkenssaucijzen
- 100 ml droge witte wijn
- 2 laurierblaadjes
- 5 a 6 jeneverbessen
- olijfolie
Bereiden: Snij de winterpeen, bleekselderij en uien in hele kleine blokjes. Zet een pan met dikke bodem op het vuur en doe er wat olie in. Bak de groenten aan totdat ze glazig zien. Haal het velletje van de saucijzen af en brokkel het vlees in de pan. Schep om en voeg daarna het gehakt er bij. Blijf omscheppen totdat je ziet dat het vlees gaar is. Voeg de witte wijn bij en laat even zachtjes koken. Voeg daarna de passata bij, laurier en jeneverbessen. Voeg nog een beetje extra water toe en laat zeker 2 uur koken. Eet smakelijk!
Tip: kies voor volkorenpasta of speltpasta
Tip: deze pan met saus is genoeg voor meerdere porties. Je kunt de saus gemakkelijk invriezen, gebruik daar een diepvrieszak voor.
Volg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met dit recept voor echte Italiaanse pastasaus? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
14 reacties
Wat een heerlijk recept! De Italiaanse keuken is ook mijn absolute favoriet =D
Gisteren gemaakt….en vriendlief en ik vonden het beiden heerlijk!
hoi een ding valt me tegen,waarom geen verse tomaten ofbio tomatenblokjes,en weer die rommel uit de super markt
Omdat dit is hoe ik het van oma heb geleerd, en dat recept deel ik hier! De tomatensaus uit fles is trouwens puur tomaat, niets anders!
Kunnen we witte wijn door iets anders vervangen?
Je mag het weglaten hoor. Maar de alcohol verdampt wel door het lange pruttelen.
Heerlijk!!!
Elke keer als onze kleindochters komen eten is het een wederkerige discussie: Patat- pannenkoeken of poffertjes???
Vandaag maakt oma een nieuwe P: de heerlijke Italiaanse Pasta, Dank je !!
ik heb dankzij dit recept het grootste compliment gekregen: mijn vriend had nog nooit zo’n lekkere spaghetti gegeten, zelfs niet in een restaurant. Dank je wel voor het delen hiervan. En ondanks dat ik geen sterrenkok ben, was dit makkelijk te maken.
Wauwwww!! Dat is nog eens een compliment!! Wat super lief dat je dit deelt, word ik dan weer helemaal blij van 🙂 Heerlijk om te horen dat jullie zo hebben gesmuld!
Hoi Reny,
Allereerst hartelijk dank voor jouw heerlijke gerechten.
Hoeveel jeneverbessen zijn nodig voor dit gerecht?
Bij voorbaat hartelijk dank voor jouw antwoord.
Groetjes,
Manolito
Hi Manolito,
Ik gebruik er meestal zo’n 5 a 6. Geniet van deze heerlijke pastasaus!
Groetjes, Reny
Hoi Reny,
Hartelijk dank.
Groetjes,
Manolito
Dit was zo verschrikkelijke lekker, we hebben zitten smullen. Nog een tip: Dat beetje extra water doe ik in de fles van de passata en zo kan je het laatste beetje ook nog uit de fles krijgen.
Dank, Tilly
Oh wat heerlijk om dat te horen! Fijn dat jullie hebben zitten smullen! En goede tip, dank je wel voor het toevoegen, zelf doe ik dat ook altijd. Graag gedaan hoor 🙂