Italiaanse kipspiesjes van de bbq met frisse pesto mayonaise. Kipspiezen van de bbq, ik hou ervan! De voorbereidingen voor deze Italiaanse spiesjes beginnen al in de middag met het marineren van de kip. Heerlijke Italiaanse smaken en kruiden die goed in kunnen trekken, je krijgt er fantastisch malse kip van. Aan het eind van de middag mag de barbecue aan en gaan we smullen!
Laat de mooie zomerse dagen maar komen hoor, ik heb er helemaal zin in. En ik ben er klaar voor, met heerlijke bbq recepten. Laten we lekker buiten gaan eten en er een hele fijne lange zomer van maken! Wanneer deze Italiaanse kipspiesjes op de bbq gaan, dan weet je zeker dat het een feestje wordt!
Italiaanse kipspiesjes
Bij zomerse recepten denk ik altijd direct aan gerechten uit de Italiaanse keuken. Misschien komt dat doordat ik zoveel zomers in Italië heb doorgebracht…. Lekker buiten eten, het liefst ook buiten koken, de barbecue aan en uren genieten van heerlijke gerechten, wijntjes en de warme avonden…
Bij een bbq mogen deze Italiaanse kipspiesjes natuurlijk niet ontbreken. Ik maakte al eens eerder Italiaanse kip spiesjes met citroen en rozemarijn. En in dit recept geef ik net even een andere twist aan de spiezen. Dat komt door de yoghurt die ik gebruik voor de marinade en de Italiaanse kruiden. Door de yoghurt wordt het vlees super mals en zacht! Met de frisse pesto mayonaise bij de kipspiesjes zet je een feestje op tafel!
Yoghurt marinade voor kip
Kip in yoghurt….? Waarom kip marineren in yoghurt? Is dat niet heel gek! Nee hoor, niet als je bedenkt dat de zuren in de yoghurt de eiwitten in de kip langzaam afbreken waardoor je superzacht en mals vlees krijgt… Dat is echt waanzinnig! Door nog wat citroensap toe te voegen en heerlijke Italiaanse kruiden, krijg je een stukje vlees vol met smaak!
Kip marineren in iets zuurs is dus wel zeker een goed idee. Deze Italiaanse kipspiesjes kun je ook al goed van tevoren klaar maken, want je kunt de kip al op voorhand in de marinade leggen. Laat de kip minimaal 2 uur marineren, langer mag zeker ook, dan trekken de smaken goed in!
Kip spiesjes van de bbq
Ik hou van variatie op de bbq en daarom leg ik graag wat anders op het rooster dan mijn fantastische zelfgemaakte kipsaté! Ik vind het heerlijk om zelf kipsaté te maken, maar soms heb ik meer zin in een barbecue met Italiaanse twist.
Ik zet naast deze kipspiezen bijvoorbeeld een Italiaanse aardappelsalade op tafel en een frisse broccolisalade met feta en spekjes. Zo is het net even anders barbecuen dan de standaard hamburgers, sateetjes en stokbrood.
Italiaanse bbq recepten
Ben je nou geïnspireerd geraakt en krijg je al helemaal zin in een bbq feestje Italiaanse stijl…. Dan mag uiteraard een goedgevulde pastasalade met pesto niet ontbreken. Zet daarbij de klassieker onder de Italiaanse bijgerechten op tafel, een peperonata, zacht gestoofde paprika’s, een waanzinnig lekker recept!
De pesto mayonaise bij deze Italiaanse kipspiezen maak je uiteraard ook zelf. Het is een ontzettende makkelijke manier om net even een ander sausje dan de standaard mayonaise of pesto erbij te serveren. Je zult zien hoe verrassend eenvoudig je deze pesto mayonaise op tafel zet en waarschijnlijk heb je alle ingrediënten al in huis!
Italiaanse kipspiezen
Ga je aan de slag met het recept voor deze Italiaanse kipspiezen dan is het handig om te kiezen voor kippendijfilet. Dit stukje vlees is al wat malser dan gewone kipfilet, al kun je dat uiteraard ook gebruiken. Snij het vlees in blokjes van zo’n 2 x 2 cm voordat je de kip in de marinade legt.
Het vlees mag gerust minstens 2 uur marineren, dus begin zeker al even van tevoren. Langer in de marinade kan zeker ook, daar wordt het vlees alleen maar lekkerder van. Vergeet niet om – wanneer je houten prikkers voor de spiezen gebruikt – deze even te laten weken in water. Zo zorg je ervoor dat ze niet verbranden tijdens het grillen op de bbq!
Nodig
- Spiezen / satéprikkers
- Ziplock zakje
Ingrediënten
- 400 gram kippendijfilet
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 100 ml volle yoghurt
- ½ citroen
- 1 theelepel oregano
- 2 takjes tijm
Voor de pesto mayonaise:
- 2 eetlepels volle yoghurt
- 2 eetlepels mayonaise
- 1 eetlepel groene pesto
Bereiden
- Snij de kippendijfilet in gelijke blokjes van zo'n 2 x 2 cm.
- Ris de blaadjes tijm van de takjes. Plet de knoflook en maak deze schoon.
- Maak de Italiaanse yoghurt marinade klaar door de olijfolie te mengen met de yoghurt en het sap van ½ citroen. Pers hier de teentjes knoflook bij uit en voeg de oregano en blaadjes tijm toe.
- Voeg de kippendijfilet toe aan de marinade en schep goed om. Schep dan de kip en de marinade in een ziplock zakje en leg deze minstens 2 uur, maar tot maximaal 24 uur gekoeld weg om te marineren.
- Voor het maken van de Italiaanse kipspiesjes kun je metalen spiezen gebruiken, of houten prikkers. Gebruik je deze laatste, laat ze dan even weken in water.
- Rijg ongeveer 4 tot 5 stukjes kip aan elke spies. Leg de Italiaanse kipspiesjes op een warme bbq of in de grillpan en bak ze rondom mooi bruin en langzaam gaar.
- Maak intussen de pesto mayonaise klaar door de yoghurt en mayonaise te mengen met een beetje groene pesto.
- Serveer direct! Buon appetito!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor Italiaanse kipspiesjes met pesto mayonaise? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door: Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.