Tijd voor soep! Minstens 1 keer per week hier op het menu en ik kan eindeloos veel variaties bedenken die ik nog wil maken. Voor mij is het de perfecte manier om de koelkast leeg te maken, maar ik vind het ook leuk om speciaal voor een soepje wat ingrediënten bij elkaar te verzamelen en dan maar kijken of het goed uitpakt. Deze Italiaanse kippensoep bijvoorbeeld zat al ergens in mijn hoofd. Ik wilde de basis van veel Italiaanse gerechten eens gebruiken om soep mee te maken. En soms is het leven dus echt zo simpel als ik dacht…
Voor veel Italiaanse gerechten begin ik met een sofrito. Ik heb geprobeerd een vertaling van dat woord te vinden, en het betekent zoiets als roerbak. Deze roerbak is de basis van veel Italiaanse recepten en bestaat eigenlijk altijd uit wortel, bleekselderij en ui. Zo start ik ook als ik mijn Italiaanse pastasaus ga maken, en dikwijls hoor ik dan al geluiden uit de woonkamer komen; wat ruikt het lekker, wat maak je?! En dan staat er dus alleen nog maar wat groente te bakken…
Deze combi van makkelijk te verkrijgen ingrediënten gebruikte ik ook in de Italiaanse kippensoep met witte bonen. En dat werkt dus prima, al heb ik het nu wel een beetje anders gedaan hoor. Maar de smaken horen gewoon bij elkaar en gelukkig hoef je koken dan niet moeilijker te maken dan het is. Pure ingrediënten, een beetje liefde en geduld, en vooral blijven proeven!
Italiaanse kippensoep met witte bonen
Voor 1 flinke pan soep
- 250 gr kipfilet
- 2 uien
- 5 winterpenen
- 3 stengels bleekselderij
- 100 gr cavalo nero (palmkool, of gebruik boerenkool)
- 1/2 rode peper
- 1,2 liter water
- 1 pot cannellini bonen (of witte bonen)
- 1 bouillonblokje (kip-/groente-)
- 1 el oregano (gedroogd)
- peper
- zout
- olie om te bakken
Nodig: soeppan met dikke bodem, vergiet
Bereiden: Schil en snipper de ui. Snij de peper in kleine stukjes. Verwarm flink wat olie in de soeppan en fruit de ui hierin aan. Voeg de peper toe en bak dan de ui tot deze glazig ziet.
Doe de kipfilets in de pan en bak even rondom lichtbruin. Voeg het water en een bouillonblokje toe, breng aan de kook en laat de kip ongeveer 30 minuten mee koken. Schep ze daarna uit de pan.
Maak ondertussen de bleekselderij en winterpeen schoon en snij in plakjes. Wanneer je de kipfilet uit de pan schept, voeg je de bleekselderij en winterpeen toe. Laat de soep wel koken en gaar de bleekselderij en winterpeen in zo’n 15 minuten.
Pluk met 2 vorken de kipfilets uit elkaar en schep terug in de pan.
Spoel de witte bonen schoon onder de kraan in een vergiet en voeg toe aan de Italiaanse kippensoep. Snij de cavalo nero (of gebruik boerenkool als je dit niet kunt krijgen) in grove stukken en verwijder de harde kernen van de bladen. Voeg deze groente ook toe aan de soep.
Breng op smaak met peper, zout en nog wat oregano en eet smakelijk!
Ga je aan de slag met dit recept voor Italiaanse kippensoep met witte bonen? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | Youtube